1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yeni teşvik sistemi DTO'da anlatıldı
Yeni teşvik sistemi DTO'da anlatıldı

Yeni teşvik sistemi DTO'da anlatıldı

Ekonomi Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu yeni teşvik sistemi ile denizcilik sektörüne sağlanan devlet yardımları İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) üyelerine tüm yönleriyle anlatıldı.

A+A-

Yeni teşvik sistemi ve denizcilik sektörüne sağlanan devlet yardımlarıyla ilgili 14 Aralık 2012 Cuma günü İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda (DTO) bir toplantı yapıldı. DTO’nun Meclis Toplantısı Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, Ekonomi Bakanlığı’ndan uzman Cengiz Arabacı, “Yeni Teşvik Sistemi Denizcilik Sektörü Yatırımlarına Sağlanan Devlet Yardımları” konulu bir sunum yaptı.

Toplantıya, DTO Meclis Üyesi Hüseyin Düzgit, İstanbul Liman Başkanlığı’ndan Emrah Yaman, ve Onur Turhan’ın yanı sıra Vapur Donatanları Derneği, Deniz Endüstrisi, ARPAŞ, Efesanport, Sanmar Denizcilik ve Evyaport olmak üzere sektörde faaliyet gösteren şirketlerin temsilciler katıldı.

Ekonomi Bakanlığı uzmanı Cengiz Arabacı, sunumunun başında uygulamaya giren “yeni teşvik sistemi” hakkında genel bilgiler verdi. Yeni teşvik sisteminin eski sistemin iskeletini kullanan bir sistem olduğunu söyleyen Arabacı, yeni sistemde ilave olarak Stratejik Teşvik Sistemi’nin getirildiğini bildirdi. Ekonomi Bakanlığı’nın yeni teşvik sistemini Türkiye’deki bütün piyasa oyuncularına anlattığını, bunun karşılığında da yatırımların artmasını beklediklerini dile getiren Arabacı, ilk işaretlerin yavaş yavaş hissedilmeye başlandığını ifade etti. Yeni teşvik sisteminin başlamasıyla birlikte yatırımlarda yüzde 30’a yakın bir artış olduğunu gözlemlediklerini anlatan Arabacı, “Çok yeni bir sistem olduğu için yatırımlara ne derece yön verdiğini ölçmek için henüz erken ama bu artış beklediğimiz bir şeydi” dedi.

414141.jpg

SİGORTA PRİMİ İŞVEREN HİSSESİ DESTEĞİ SADECE GEMİ İNŞAYA SAĞLANDI

Sunumunda, denizcilik sektörüne verilen teşviklerin sistem olarak nerede olduğu hakkında bilgi veren Arabacı, sektör temsilcilerine teşvik belgesi müracaatlarında dikkat edilmesi gereken hususları da birer birer anlattı. Yeni teşvik sistemiyle getirilen “Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği”nin sadece gemi inşa sektöründe uygulanan bir istisna olduğunu belirten Arabacı, daha önce herhangi bir sektöre böyle bir desteğin verilmediğine dikkati çekti. Bu destek ile denizcilik sektöründe gemi inşa yatırımlarının artmasını beklediklerini ifade eden Arabacı, “Geminin inşa süresince ne kadar kişinin çalıştığını belirleyen bir belge alıyoruz. Burada işveren bildirimini esas alıyoruz. O belgeyi SGK’ya bildiriyoruz. Bu destek, teşvik belgesi kapsamı yatırımla sağlanan istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmını Ekonomi Bakanlığı karşılıyor” dedi.

Yeni sistemde denizcilik sektörünü ilgilendiren bir diğer desteğin de Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki olduğunu söyleyen Arabacı, söz konusu destek kapsamında 12 sektör/ yatırım konusunun belirlendiğini, bu sektörlerden birisinin de “liman ve liman hizmetleri yatırımları olduğunu kaydetti. Bu alandaki yatırımlarda sektör yatırımcılarının desteklerden faydalanabilmesi için asgari yatırım tutarının 200 milyon TL olarak belirlendiğini dile getiren Arabacı, “Aslında bu tutar başlangıçta 250 milyon TL idi, sonra düşürüldü” diye konuştu.

Sunumunda, yeni teşvik sistemi uygulamalarını örneklerle de destekleyen Arabacı, vergi indirimi ile ilgili yapılan yeni bir uygulama ile birinci bölgede limanı olan bir yatırımcının üçüncü bölgede liman yatırımı yaptığı takdirde vergi indiriminden faydalanabileceğini kaydetti. Yeni teşvik sistemi kapsamında bazı tersanelerin teşvik belgesi almaya başladıklarını hatırlatan Arabacı, “Tersaneler, modernizasyon yatırımları için teşvik belgesi alıyorlar. Mesela, vinç, kaynak makinesi gibi yatırımlar bu kapsamda destekleniyor. Ayrıca, KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetinden de faydalanabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Deniz yoluyla yapılan yatırımların da öncelikli yatırımlar kapsamında desteklendiği belirten Arabacı, yat limanı yatırımlarının ise hem turizm hem de liman yatırımı kapsamında değerlendirildiğini dile getirerek, “Bu açıdan biraz şanssız yatırımlar” yorumunu yaptı. Sektör temsilcilerine dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında da bilgi veren Arabacı, armatörün, bölgesel teşviklerden faydalanarak inşa ettiği bir gemiyi beş yıl süreyle satışını yapamayacağını kaydetti. Arabacı, bu süre boyunca geminin satışının Ekonomi Bakanlığı’nın iznine tabi olduğunu vurguladı.

Sunumunun ardından sektör temsilcilerinden gelen soruları da cevaplayan Ekonomi Bakanlığı uzmanı Cengiz Arabacı, sigorta primi işveren desteği ile ilgili bir soru üzerine, “Bu destekten faydalanabilmek için öncelikle yeni bir yatırım yapmanız gerekiyor. Bu yatırım için 5 milyon TL teşvik belgesi üç yıl süreyle veriliyor. Bu süreye ilave olarak 1.5 yıl daha veriliyor. Yani, 4,5 yılda 5 milyon TL’lik yatırım yapmanız gerekiyor. Daha sonra yatırımın tamamlandığını Bakanlığa bildiriyorsunuz. Belgenin tamamlanma vizesi yapılıyor. O yatırımla ne kadar istihdam sağlandıysa, diyelim ki 50 kişi, bu kişilerin sigorta primini Ekonomi Bakanlığı karşılıyor” dedi.

Ekonomi Bakanlığı uzmanı Cengiz Arabacı, sektör temsilcilerinin yeni teşvik sistemi ile ilgili daha detaylı bilgilere www.ekonomi.gov.tr adresinden ve [email protected] eposta adresine mail atarak veya telefon yoluyla ulaşabileceklerini söyledi.

Konuşmaların ardından, DTO Meclis Üyesi Hüseyin Düzgit, uzman Cengiz Arabacı’ya, günün anısına bir plaket takdim etti.
 

virahaber.com/Şerife Yılmaz

Fotoğraflar/Sevim Tarhan Atasoy
 

68568282.jpg

Bu haber toplam 1185 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.