1. HABERLER

  2. DENİZ HABER AJANSI - DENİZ HABER - DENİZ HABER TV

  3. Dünyanın en güzel adası Vira Dergisi'nde yayınlandı
Dünyanın en güzel adası Vira Dergisi'nde yayınlandı

Dünyanın en güzel adası Vira Dergisi'nde yayınlandı

Kilometrelerce uzanan sahilleri ve her mevsim yeşil ormanlarıyla Marco Polo’ya göre dünyanın en güzel adası Sri Lanka Vira Dergisi'nin Ağustos sayısında yayınlandı.

A+A-

Kilometrelerce uzanan sahilleri ve her mevsim yeşil ormanlarıyla Marco Polo’ya göre dünyanın en güzel adası Sri Lanka, Budist mağara tapınakları, antik kentleri ve uçsuz bucaksız çay bahçeleriyle sizi bambaşka bir deneyime davet ediyor.

1972 yılına kadar Seylan olarak bilinen Sri Lanka, MÖ 3. yüzyıla değin uzanan zengin bir kültür mirasına sahip. Bu zenginlikte, adada yüzyıllar boyunca hüküm süren farklı uygarlıkların etkisi var. Günümüzde Sri Lanka’yı oluşturan ana adaya ilk yerleşenlerin Avustralya kabileleri olduğu sanılıyor. Ada nüfusunun dörtte üçünü oluşturan Sinhalilerin kökeni ise MÖ 5. yüzyıl dolaylarında Hindistan’dan göç ederek bu kabileleri özümleyen Hint-Ari topluluklara dayanıyor. Hindistan’ın güneyinden göçen adanın bir diğer halkı Tamiller de, Dravid kültürünün damgasını taşıyor.

srilanka01.jpg

Resmi din Budizm

Sri Lanka’da resmi din olarak Budizm’in benimsenmesi, MÖ 3. yüzyıla doğru gerçekleşmiş. Budist keşişlerin kurduğu manastır ve tapınakların önemli rol oynadığı bu süreç, MÖ 2. yüzyılda tamamlanmış ve bu yeni din, adaya siyasal ve kültürel birlik getirmiş. Yüzyıllar boyunca Hindistan’la etkileşim içinde olan Sri Lanka’nın Avrupa’nın ilgisini çekmesi ise 16. yüzyılın başına denk geliyor. Adaya ilk çıkan Portekizliler, yaklaşık 100 yıl hüküm sürdükten sonra bayrağı önce Hollandalılara, sonra da İngilizlere devrediyor. İngilizler “Seylan” adını verdikleri ve Hindistan üzerinden ele geçirdikleri adayı 19. yüzyıl başında krallıklarına bağlı bir sömürge haline getirmişler. Adanın tam bağımsızlığını kazanması ise 1972 yılını buluyor.

srilanka02.jpg

Tapınaklar diyarı

Halkının yüzde 70’inin Budist olduğu Sri Lanka, Budizm’in en önemli tapınaklarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Buda’ya ait olduğu düşünülen bir dişin saklandığı Kandi’deki Kutsal Diş Tapınağı, ülkenin en önemli Budist hac merkezi kabul ediliyor.

2000 yılı aşan geçmişi ve bir dönem içlerinin altınla kaplanması sonucu Altın Taş adını alan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Dambulla Mağara Tapınakları ise 5 ayrı mağaraya dağılmış 150 Buda heykeli ile oldukça ilgi çekiyor. Budist tapınakların (dagoba) arasında en fazla rağbet gören ve her dört yılda bir kubbesi beyaza boyanan Ruvanveliseya ve adadaki ilk Budist törenlerinin yapıldığı, Sinhali Budistleri için büyük önemi olan Mihintale önemli duraklardan bazıları…

srilanka03-001.jpg

Yaban inciri aydınlanmanın sembolü

Buda’nın temsilinin yasak olduğu dönemlerde Budizm’in en önemli sembollerinden biri ağaçtı; yaban inciri de aydınlanmayı ve Buda yolunda ilerlemeyi temsil ediyordu. Sri Lanka’da bu aydınlanmanın izlerini, Sri Maha Bodhi’de (Büyük Aydınlanma Tapınağı) sürmek mümkün. Budizmin önemli merkezlerinden biri olan ve Buda’nın aydınlanmaya ulaştığı yaban inciri ağacının bir dalının ekildiği bu tapınak, ağacın etrafın kurulmuş. Ağaç ise yüzyıllarca bakılarak korunmuş.

srilanka04.jpg

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki kentler

Adanın birçok kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor. 4. yüzyılda adanın kraliyet merkezi olan ve 19. yüzyılda ortaya çıkarılan antik kent Anuradhapura bunlardan biri. Adanın en ilginç jeolojik oluşumlarına sahip arkeolojik açıdan da oldukça değerli hazineler barındıran Sigiriya ise bir diğeri. Her iki kent de Şri Lanka’nın uzun tarihini gözler önüne seriyor. Kolonyal dönemin tüm özelliklerini bugün dahi barındıran ve Seylan’ı Seylan yapan uçsuz bucaksız çay bahçeleri ile ‘Küçük İngiltere’ Nuvara Eliya ile ada sanayisinin yüzde 80’inin yoğunlaştığı başkent Kolombo da bu listedeki kentlerden.

Ruhani olduğu kadar dünyevi bir deneyim de sunan Kutsal Sri Lanka gezisinin sürprizi ise yetim fillere yuva olsun diye 1975’te kurulan Pinnawala Fil Yetimhanesi. Beş fil ile ev sahipliği yapan yetimhanede bugün artık yaklaşık 100 file ‘hizmet veriliyor’. Fillerin en büyük eğlenceleri ise nehirde çamur banyosu yapmak.

Bu yolculuğu FEST Travel’in, 18-27 KASIM 2016 tarihleri arasında gerçekleştireceği KUTSAL SRİ LANKA gezisi ile gerçeğe dönüştürebilirsiniz.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3658 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.