1. HABERLER

  2. IMO & AB

  3. IMO'dan "düşük kükürtlü akaryakıt" bilgilendirmesi
IMO'dan "düşük kükürtlü akaryakıt" bilgilendirmesi

IMO'dan "düşük kükürtlü akaryakıt" bilgilendirmesi

Gemilerin düşük kükürtlü akaryakıt gereksinime uymaları için 2020 tarihini saptayan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), resmi web sitesinde konuyla ilgili bir yazı yayınladı.

A+A-

Vira Haber Merkezi

IMO tarafından yayınlanan “IMO, gemilerin düşük kükürtlü akaryakıt gereksinime uymaları için 2020 tarihini saptadı” başlıklı yazıda, konuyla ilgili detaylara yer verildi. Söz konusu yazıda şu ifadeler yer aldı:

- Uluslararası denizcilik için düzenleyici otorite olan Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından, Londra'daki Deniz Çevresini Koruma Komitesi (MEPC) 70'inci toplantısında, 2020 yılında %0.50 m/m küresel kükürt üst sınırının uygulanması kararlaştırılmıştır.  Gemiler tarafından kullanılan akaryakıtın kükürt içeriğinde önemli bir azaltma yapmak üzere, uygulama tarihi 1 Ocak 2020 olarak saptanmış olup, bu hem çevre ve hem de insan sağlığı için dönüm noktası teşkil eden bir karardır. Bu karar, mevcut %3.5 m/m küresel sınırından önemli bir azaltma teşkil etmekte ve denizciliğin çevre ile ilgili sorumluluklarını yerine getirdiğini temin etmek için IMO tarafından yapılan açık bir taahhüdü göstermektedir.

- 2020 küresel kükürt üst sınırının etkin şekilde uygulanmasını sağlamak için daha başka çalışmalar, Deniz Kirlenmesinin Önlenmesi ve Müdahale Alt Komitesinde (Sub-Committee on Pollution Prevention and Response - PPR) devam edecektir. Hem çevre hem de insan sağlığı için önemli tehlikeler oluşturan kükürt oksitleri (SOx) ve diazot monoksitleri (nitrous oxides - NOx) dahil, gemilerden ileri gelen emisyonları kontrol etmek üzere MARPOL Ek VI giderek daha sıkı kurallar koymaktadır.

- 2020 tarihi, 2008 yılında kabul edilen değişikliklerde kararlaştırılmıştır. Bu değişiklikler kabul edildiği zaman, 2020 tarihini karşılamak üzere yeterli uygun akaryakıtın sağlanabilip sağlanamayacağını değerlendirmek için, 20018 yılına kadar bir yeniden gözden geçirme yapılmasının gerektiği de kabul edilmiştir. Söz konusu inceleme 2016 yılında tamamlanmış ve MEPC 70'e sunulmuştur. İncelemede, akaryakıt gereksinimlerini karşılamak için yeterli uygun akaryakıtın sağlanabileceği sonucuna varılmıştır.

- Küresel üst sınıra göre, 1 Ocak 2012'den beri yürürlükte olan, şimdiki %3.50'lik limite karşılık, gemilerin %0.50 m/m'den fazla olmayan bir kükürt içeriği olan akaryakıt kullanmaları gerekecektir. Geminin güvenliği veya denizde can kurtarma ile ilgili durumlarda veya bir gemi teçhizatı hasar görmüş ise, muafiyetler tanınmaktadır. Yakıldığı zaman önemsiz kükürt oksit emisyonlarına yol açtığı için, gemilerde yakıt olarak gaz da kullanılmaktadırlar. Diğer bir alternatif yakıt ise bazı kısa mesafeli hizmetlerde kullanılmakta olan metanoldür.

- Emisyonları atmasfore bırakmadan önce "temizleyen" egzoz gazı temizleme sistemleri veya "gaz temizleyicileri" (scrubbers) gibi onaylanmış eşdeğerli metotlar kullanılması suretiyle, gemiler, SOx emisyon gereksinimlerini de karşılayabilirler. Bu takdirde, eş değerli düzenlemenin, geminin idaresi (Bayrak Devleti) tarafından onaylanması gerekir. Yeni küresel üst sınır 1 Ocak 2015'den beri %0.10 m/m olan, IMO tarafından saptanmış SOx Emisyon Kontrol Alanlarındaki (SOx Emission Control Areas - ECAS) limitleri değişmeyecektir. SOx MARPOL Ek VI'da saptanan ECA'lar (Emisyon Kontrol Alanları) şunlardır: Baltık Denizi alanı, Kuzey Denizi alanı, Kuzey Amerika Alanı (Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada açıklarındaki tayin edilmiş kıyı alanlarını kapsayan) ve Amerika Birleşik Devletleri Karayipler Denizi Alanı (Porto Riko ve Amerika Birleşik Devletleri Virjin Adaları)".

Bu haber toplam 23091 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.