1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. AB ile Çin arasındaki diyalog, işbirliği modeli olarak görülüyor
AB ile Çin arasındaki diyalog, işbirliği modeli olarak görülüyor

AB ile Çin arasındaki diyalog, işbirliği modeli olarak görülüyor

Çin – AB Deniz Taşımacılığı Anlaşması’nın 12. Uygulama Toplantısı, Polonya Hükümeti’nin ev sahipliğinde 21 – 23 Eylül 2015 tarihleri arasında Polonya’nın Szczecin kentinde gerçekleştirildi.

A+A-

Çin Ulaştırma Bakanı, Avrupa Komisyonu Hareketlilik ve Taşımacılık Genel Müdürlüğü (DG Move) ve AB Üye Devletlerinden temsilciler toplantıya katılan resmi delegasyonu oluşturdu. Çin ve Avrupa denizcilik endüstrileri ise Çin Armatörler Birliği ve Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA) tarafından temsil edildi. 

ECSA Genel Sekreteri Patrick Verhoeven, “Dünyanın en büyük denizci güçleri arasında her yıl yapılan bu toplantılar, sadece AB ve Çin denizcilik idareleri için değil; aynı zamanda onların düzenledikleri denizcilik endüstrileri için de son derece faydalıdır. Bu toplantılar, denizcilik politikalarındaki en güncel gelişmelerin iyi bir değerlendirmesini sunmakta ve denizcilik endüstrisi tarafından ortaya konulan meselelere ilişkin görüş alışverişi yapılmasını teşvik eden istikrarlı ve düzenli bir platform oluşturmaktadır” diye konuştu. AB ve Çin arasında denizcilikle ilgili kurulan söz konusu diyaloğa ilişkin değerlendirmede bulunan ECSA Dış İlişkiler Müdürü Lieselot Marinus ise, anılan denizcilik anlaşmasının uygulama toplantılarının bir işbirliği modeli olarak AB’nin diğer önemli paydaşlarıyla da yapılmasını istediklerini belirtti. Toplantı boyunca ECSA’nın öncelikli olarak ele aldığı meselelerden biri, gemilerin uluslararası nakliyatı ve daha somut olarak Şangay Serbest Ticaret Bölgesi’nin beş limanı daha kapsayacak şekilde genişletilmesi meselesiydi.

Bahse konu serbest ticaret bölgelerinde, Çin denetimindeki gemiler sadece Çin bayraklı olduklarında değil yabancı bayraklı oldukları zaman da Çin limanları arasında yük taşıyabiliyor. AB’li armatörlerin, Çin limanları arasında yük taşıyan gemilerin hem Çin sahipli hem de Çin bayraklı olmasını gerektiren bir önceki duruma kıyasla, AB şirketlerini Çin şirketlerine göre daha dezavantajlı bir konuma düşüren bu yeni gelişmeden endişe duyduğu ifade edildi. Bu kural aynı zamanda, pazara girişte armatörün milliyetinden çok bayrağın belirleyici olduğu uluslararası uygulamaya da ters düşüyor.

Çin ve Avrupa Birliği arasındaki Deniz Taşımacılığı Anlaşması, deniz ticareti faaliyetlerinin yürütüldüğü koşulları geliştirmek amacıyla 2002 yılında imzalanmış olup, 2008 yılında yürürlüğe girmişti. 13. uygulama toplantısının ise 2016 yılı sonbaharında Çin’de yapılacağı ifade edildi.

(Kaynak: ECSA)

Bu haber toplam 1072 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.