1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkçılar gelecek adına tedirgin
Balıkçılar gelecek adına tedirgin

Balıkçılar gelecek adına tedirgin

Karadeniz'de son yıllardaki avcı baskısı ve olumuz hava koşulları nedeniyle balık avında yaşanan düşüş beraberinde av sezonu süresinin de 2,5 aya kadar kısalmasına neden oldu.

A+A-

Türkiye'de 1 Eylül'de başlayan ve 15 Nisan'da sona eren av sezonunun balık avında yaşanan düşüşe bağlı olarak bu sezon 2,5 aya kadar gerilemesi bölgedeki balıkçıları gelecek yıllar adına tedirgin etti.

Daha önceki yıllarda 4 ile 6 ay arasında değişen zaman dilimlerinde bölgede avcılık yapabilme imkanı bulan Karadenizli balıkçıların büyük çoğunluğu bu sezon balık yokluğu sebebiyle teknelerini limanlara demirlemek zorunda kaldı. Bazı balıkçılar ise Gürcistan karasularında avlanmaya gitti.

Bölgenin balıkçılık faaliyetlerinin yürütüldüğü önemli kentlerinden Sinop'ta da birçok balıkçı sezonu erken kapatarak teknelerini iskeleye demirledi.

Sinop Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Namık Ünlü, her geçen yıl balık avı sezonunun kısalmasının endişe verici olduğunu söyledi.

Sektörde faaliyet gösteren tüm balıkçıların gelecek yıllar adına tedirginlik duymaya başladığını vurgulayan Ünlü, birtakım önlemlerin acil alınması taraftarı olduklarını dile getirdi.

Karadeniz'de özellikle hamsi avcılığında yaşanan düşüşün avcı baskısı kadar hava durumuyla da alakalı olduğunu anlatan Ünlü, deniz suyu sıcaklığının yüksek seyretmesinin hamsiyi göçe zorladığını belirtti.

Ünlü, hamsinin üremesini Gürcistan karasularında yaptığına işaret ederek, şöyle konuştu:"Geçen sezonla bu sezonu karşılaştırdığımızda mesela palamutta yüzde 90 oranında bir düşüş var. Palamut olmadı hamsi olur dedik. Ondan da umduğumuzun ancak üçte birini alabildik. Bizim karasularımızda toplasan bir ay kadar hamsi avcılığı oldu. Hamsi göç ederek Gürcistan karasularına gitti. Bizim de bir grup balıkçı arkadaşımız orada avlanıyor. Karadeniz de genel anlamdaki avcılık süresi bu sezon 2,5 aya kadar düştü. Tabi ki bunun avcı baskısı ve hava şartlarıyla ilgisi var. Ama geçmiş yıllar da avcı baskısı yine vardı. Buna rağmen 5-6 ay avcılık yapılırdı. Biz kendi önlemlerimizi almalıyız. Ancak hamsi bilindiği gibi Gürcistan karasularında üreme yapıyor. Türkiye'de 9 santimetreden küçük balıkların avlanması yasak, komşumuz Gürcistan'da ise böyle bir yasa olmadığından 4-5 santimetre boyundaki hamsiler avlanabiliyor. Çok yüksek tonajlarda avcılık yapıldığından açıkçası balıkçılar olarak kendi bindiğimiz dalı kesiyoruz."

"Gürcistan ile görüşülmeli"

Türkiye'de hamsinin tekrar bollaşmasının Gürcistan'ın da alacağı önlemlere bağlı olduğuna dikkati çeken Ünlü, komşu ülke Gürcistan'da yıllık ortalama fabrikalarda 300 bin ton hamsinin işlendiğini kaydetti.

Hamsiye üreme şansı verilmesi gerektiğini aktaran Ünlü, sözlerini şöyle tamamladı:

"Balıkçı kooperatifleri olarak bu konuyu ilgili bakanlığımız ile paylaşacağız ve ülkeler arasında iş birliği sağlanmasını önereceğiz. Çünkü orada balığa üreme şansı verilmeden avcılık yapılıyor. 4-5 santimetre boyundaki hamsiler avlanıyor. Dolayısıyla hamsi üreyemediği için bizim karasularımıza dönüş yapamıyor. Devletimizin bu noktada mutlaka gerekli girişimlerde bulunması gerekiyor."

Vira Haber

Bu haber toplam 8490 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.