1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkçılık Kurultayı yapıldı
Balıkçılık Kurultayı yapıldı

Balıkçılık Kurultayı yapıldı

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Bayram Öztürk, TÜDAV ve Sarıyer Belediyesinin birlikte düzenlediği İstanbul Balıkçılık Kurultayında yaptığı konuşmada, denizlerin kendi kaderine terk edildiğini belirtti.

A+A-

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Bayram Öztürk, 'Denizlerimiz kendi kaderine terk edildi. Orkinos, uskumru, kılıç balığı çoktan bitti. Kalkan balığını Romanya'dan Ukrayna'dan ithal ediyoruz. Şimdi sıra lüfere geldi' dedi.

Öztürk, TÜDAV ve Sarıyer Belediyesinin birlikte düzenlediği İstanbul Balıkçılık Kurultayında yaptığı konuşmada, denizlerin kendi kaderine terk edildiğini belirtti.

Bayram Öztürk, 'Orkinos, uskumru, kılıç balığı çoktan bitti. Kalkan balığını Romanya'dan Ukrayna'dan ithal ediyoruz. Şimdi sıra lüfere geldi. Bu sene kimse lüfer yiyemiyor. Neden? Çünkü balık daha çinekop iken avlanıyor. Böyle giderse diğer balıklarımızın akıbeti, lüferin de kaderi olacak' dedi.

Yalnız lüferin değil istavrit, Tekir, barbun ve istavritin de her geçen gün daha büyük tehlike altında kaldığını ifade eden Öztürk, sorunların çözümü için balık fiyatlarını regüle edecek bir kurum kurulmasını, balıkçı tekneleri ve ağların daha iyi denetlenmesini, Marmara ve Adalar civarında deniz koruma alanları kurulmasını, arıtma tesislerinin yaygınlaştırılmasını önerdi.

Yıllardır eleştiri ve önerilere kulak tıkandığını savunan Öztürk, şunları kaydetti:

'Aşırı ve denetimsiz avcılık sürerse bir süre sonra hamsiyi 10 liraya yediğimiz bugünleri bile aracağız. Marmara Denizi ve Boğazlar balıkların göç yeri ama biz Kız Kulesi'nde Salı Pazarı'nda gırgırlarla ağ çeviriyoruz. Marmara'da troller fink atıyor. Üzülerek söylüyorum bu gidişle denizlerimizde numunelik balık kalacak. Nasıl şimdi hayvanat bahçesinde gidip hayvanları seyrediyorsak on yıl sonra büyük akvaryumlara balık seyretmeye gideceğiz. Balıklarımız, balık stoklarımız tükeniyor.'

'Balıkçılara KDV indirimi verilmeli'
Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birlik Başkanı Ramazan Özkaya ise Tarım Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılması ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün kurulması gerektiğini söyledi.

Balıkçıların barınak, kredi, teşvik sorunları olduğunu belirten Özkaya, balıkçılara Kdv indirimi verilmesini istedi.

Çinekop avlanmasıyla ilgili balıkçılara tepki gösterilmesini de eleştiren Özkaya, 'Şu andaki tebliğ 14 santime müsaade ediyor. Balıkçı devletin kendine verdiği hakkı kullanıyor. Elbette bu tebliği değiştirmek zorundayız. Ama bu tebliğ değişene kadar balıkçı o boyuttaki balığı avlayabilir' dedi.

45 yıldır Bostancı sahilinde balıkçılık yapan Baba Yalçın lakaplı Yalçın Çelik de, 'Yalnız mavi ormanın son kralı lüfer yetmez, uskumrumuyu da geri istiyorum. Türkiye karasularında gırgırın ışıkla avına derhal son verilmeli. Birinci biyolojik koridorda yani İstanbul liman hudutları Darıca Yelkenkaya, 9 ada içeride kalmak kaydıyla Yeşilköy, İstanbul Boğazı Karadeniz çıkışı üç mil açıkları dahil olta ile avcılık dışında derhal ava kapatılmalıdır. Burada önceden ilan edilerek para cezası değil doğrudan tekneye el koyma cezası uygulanmalı' dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de balıkçılıkla ilgili sorunların bir an evvel ülkenin gündeminde tartışılması gerektiğini belirtti.

Genç, 'Benim ilçemde balıkçılıktan geçinen binlerce insan var. Tekneler borç içinde, balıkçıların sosyal güvencesi yok, insanlarımız ise pahalı balık yiyor. Biz yerel yönetimler olarak tüm kesimlerin bu toplantıda bir araya getirilmesine katkı sağladık' dedi.

AA

Bu haber toplam 1257 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.