1. HABERLER

  2. ENERJİ

  3. EEA: Avrupa’nın karbon emisyonu yüzde 10 azaldı
EEA: Avrupa’nın karbon emisyonu yüzde 10 azaldı

EEA: Avrupa’nın karbon emisyonu yüzde 10 azaldı

Avrupa Çevre Ajansı (European Environment Agency-EEA) güneş ve rüzgarın, fosil yakıt bağımlılığını azalttığını ancak temiz enerjikapasitesinin halen yeterince hızlı büyümediğini belirtiyor.

A+A-

Yeni bir güvenilir rapor; rüzgar ve güneş enerjisi kullanımındaki artışın, Avrupa'nın fosil yakıt tüketiminin ve sera gazı emisyonlarının 2015 yılında %10 civarında azalmasını sağladığını ortaya koydu. 

Avrupa'nın tümünde, yenilenebilir enerji kullanımı 2013'teki % 15 rakamından % 16,7'ye yükselmiş ve Avrupa kıtasının yeni enerji kapasitesinin % 77'sine karşılık gelmiştir. Ancak temiz enerjinin parlayışı halen, fosil yakıt kullanımını durdurmaya yetecek hızda ilerlememekte.

Ayrıca, bir çok İskandinav ülkesinde enerji kapasitesinin % 30'una, Malta'da ise yalnızca % 5'ine yayılmaya başlayan yenilenebilir enerji, Avrupa çevresine dengesiz olarak dağılmıştır.

Avrupa Çevre Ajansı tarafından derlenen graklere göre; İngiltere, Avrupa'nın en iyi sera gazı emisyonu yoğunluğuna sahip ülkeleri arasında 7. sırada ancak, kişi başına düşen emisyonlar açısından orta sıralarda yer almıştır.

EEA çalışmasının yetkilisi Mihai Tomescu, Avrupa'nın yenilenebilir enerji artışının hızlanmış olduğunu fakat küresel ısınmayı 2 C'de tutmaya yetecek hızda olmadığını belirtmektedir.

Tomescu Guardian'a yaptığı açıklamada, "Çalışmaların mevcut seviyesinin arttırılması gerek ve bu ister istemez ilave odaklar olmaksızın gerçekleşmeyecektir." demiştir. EEA'nın raporuna göre Avrupa, 2020'ye kadar % 20 emisyon azaltımı ve yenilebilir enerjinin % 20 paya sahip olması hedefini genel olarak başarma yolunda.

Ancak, içten yanmalı motorları ve yakıt tedariğini yavaş yavaş kullanımdan kaldırmak hakkında zor kararlar alınması gerektiğinde; 2050 için daha iddialı bir hedef olan emisyonların en az % 80 azaltılmasının, 2030'dan sonra hız kazanmasına ihtiyaç olacaktır.

Avrupa'nın fotovoltaik sektörü temsilcisi SolarPower Europe Genel Müdürü James Watson, bugünün grafiklerinin geçen yılın küresel güneş enerjisi kapasitesindeki 50 GW'lık sıçrayışla uyumlu oldduğu belirtmiştir.

Watson, "Bu iyi bir başlangıç ve olumlu düşünmeliyiz ancak, Paris Anlaşması altındaki yükümlülüklerimizi yerine getireceksek, aslında yenilenebilir enerjideki büyümenin ve fosil yakıt tüketimindeki, özellikle de kömür santrallerindeki, düşüşün daha hızlı ve yeterli olması gerekecektir."

SolarPower Europe'un değerlendirmesine göre; son 10 yılda, 100 milyon ton yakıta eşdeğer elektrik üretimi yenilebilir enerjiyle sağlandı fakat, önümüzdeki 10 yılda 20 milyon tonu daha karşılaması gerekecektir

Kaynak: theguardian

Bu haber toplam 2456 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.