1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Exxon Doğalgaz ve Petrol Arıyor
Exxon Doğalgaz ve Petrol Arıyor

Exxon Doğalgaz ve Petrol Arıyor

Exxon Mobil Türkiye Genel Müdürü Drew Goolbread, Kastamonu'da yapacakları sondaj çalışmaları sonucunda petrol veya doğalgaz bulunması durumunda verilerin değerlendirileceğini ve ikinci tespit kuyusunun açılacağını söyledi.

A+A-

Exxon Mobil Türkiye Genel Müdürü Drew Goolbread, Kastamonu'da yapacakları sondaj çalışmaları sonucunda petrol veya doğalgaz bulunması durumunda verilerin değerlendirileceğini ve ikinci tespit kuyusunun açılacağını söyledi.

Goolbread, İnebolu Türk Ocağı hizmet binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Güney Kore'de Karadeniz için özel olarak inşa edilen Dreepwater Champion (Derin Deniz Şampiyonu) adlı sondaj gemisinin yola çıktığını ve Mart ayında Bandırma'ya ulaşmasının planlandığını bildirdi.

Sondaj gemisinin halen batı Afrika kıyılarında seyretmekte olduğunu vurgulayan Goolbread, ''Ancak Somali bölgesindeki korsanlar, gemimiz için çok tehlikeli bir durum oluşturuyor'' dedi.

Kastamonu-1 Kuyusu Nisanda Açılacak
Goolbread, Karadeniz Arama Projesi hakkında bilgiler vererek, Kastamonu-1 kuyusunu Nisan ayında açmaya başlayacaklarını, sondaj çalışmalarının 160 gün sürmesini beklediklerini, projede lojistik merkezin İnebolu Limanı olacağını belirtti.

Goolbread, İnebolu Limanı'na gelen sondaj boruları ve diğer malzemelerin ikmal gemileri ile platforma taşınacağını söyledi.

Yapılan araştırmalara göre Karadeniz'de petrol veya doğalgaz bulma ihtimalinin yüzde 15-20 civarında olduğunu da vurgulayan Goolbread, ''Elde edilen verilerin petrol mü, doğalgaz mı, su mu olduğunu henüz bilmiyoruz. Karadeniz'deki sondaj çalışmalarında başarı oranımız yüzde 15 ila 20 civarında. Yani yüzde 80-85 petrol de gaz da olmayabilir. Sondajın sonuçlarını 6 ay içinde göreceğiz'' dedi.

Karadeniz Arama Projesi'nin, yüz milyonlarca doları bulan arama maliyetlerinin Exxon Mobil tarafından karşılandığını ifade eden Goolbread, rezervin bulunması halinde üretimin de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yüzde 50-yüzde 50 ortaklaşa yapılacağını bildirdi.

Arama ve geliştirme aşamalarının ardından üretim aşamasına 8-9 yıl sonra geçilebileceğini belirten Goolbread, şöyle konuştu:

''Bu projeye üç yıl içinde gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar sonunda elde edilen verileri değerlendirdikten sonra girmeye karar verdik.Yapacağımız sondaj sonucu, kuyuda petrol veya doğalgaz bulunursa veriler değerlendirilecek ve ikinci tespit kuyusu açılacak.

Böyle olduğu takdirde 6 ay doğrulama süreci, ikinci kuyunun da 6 ayda açılmasını eklersek Ağustos 2012'de kesin bir şey söyleyebileceğiz. Geliştirme sürecinde üçüncü kuyunun da açılması gerekebilecek. Yapılacak değerlendirmede rezervin ticari bir kıymeti olduğu belirlenirse buradan çıkacak ürünü görmemiz 2019-2020 yılını bulacaktır.''

Şampiyonun 4 Aylık Yolculuğu
Goolbread, Karadeniz Arama Projesi için Güney Kore'de inşa edilerek Exxon Mobil tarafından kiralanan Dreepwater Champion gemisinin dünyanın en modern petrol arama gemilerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Goolbread, sözlerini şöyle tamamladı:

''Platform, gemi şeklinde Güney Kore'de inşa edildi ve 16 Kasım 2010 tarihinde yola çıktı. Singapur'da personel takviyesi yapıldı. Şu anda Afrika'nın batı kıyısında seyrine devam ediyor. Akdeniz'e geçtiğinde Malta'da duracak ve mürettebat takviyesi yapılacak. Buradan Bandırma'ya gelecek. Bandırma'da kule söküldükten sonra İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e çıkacak. Daha sonra Samsun'a gelecek. Samsun'da kule yeniden monte edildikten sonra İnebolu'nun 120 kilometre açığındaki sondaj lokasyonuna ulaşacak. Testlerden sonra Nisan ayında sondaj çalışmalarına başlanmış olacak.

Sondaj gemisi 3 bin metreden fazla su derinliğinde 12 bin metreye kadar inebiliyor. Ancak biz Kastamonu-1 kuyusunda 2 bin 200 metre su derinliğinde çalışacağız. Gemi uyduya göre kendini konumlandırabilme özelliğine sahip. 9 metrelik dalgada ve 60 knot rüzgarlarda operasyona müsait. Gemide 180 kişi çalışacak. Personelimiz İstanbul'dan Samsun'a uçakla, buradan da helikopterle gemiye ulaştırılacak.

Sondaj gemisini Süveyş Kanalı'ndan geçirerek Akdeniz'e çıkarmayı düşünmüştük. Ancak kulenin Süveyş Kanalı'nda da sökülmesi gerekeceğinden Afrika'yı dolaşarak getirmeyi kararlaştırdık. Ancak Somali bölgesindeki korsanlar gemimiz için çok tehlikeli bir durum oluşturuyor.''

Exxon Mobil'in düzenlediği bilgilendirme toplantısına, İnebolu Kaymakamı Kubilay Ant, Belediye Başkanı Engin Uzuner, İnebolu MYO Müdürü Anıl Çokgürses, İlçe Emniyet Müdürü Cihan Karabıçak, Liman Başkanı Ergün Kayalı ile diğer yetkililer katıldı.

AA
 

Bu haber toplam 968 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.