1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İnsansız gemiler çok uzak değil
İnsansız gemiler çok uzak değil

İnsansız gemiler çok uzak değil

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda “Otonom Gemilerin Geleceği” isimli bir konferans düzenlendi. Konferansta önümüzdeki yıllarda gemilerdeki otomasyon sistemlerinin nasıl gelişeceği ve bu konuda dünyada yaşanan tecrübeler paylaşıldı.

A+A-

Toplantıda; Görkem Serbay Akıl ve Norveç’ten John Arne Ask, Jonas Wenstrom sunumlar gerçekleştirdi. Toplantıda otonom gemilerin dünyadaki ilk uygulamaları ve karşılaşılan sorunların yanı sıra mevcut gemilerin otomasyonunda yapılacak yenilikler konuşuldu. Toplantıya İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da katıldı.

Görkem Serbay Akıl toplantıda yaptığı açıklamada gemilerde otonomi süreciyle alakalı, “Özellikle otonom gemilerde önümüzdeki yıllarda gemilerde çalışan personelimize, ana makine ve jeneratör gibi sistemlere otonom sistemlerle uzaktan ulaşabileceğiz. Bu sadece birinci adım oluyor. İkinci adımda bu sistemle beraber hem yakıtın, hem personelin, hem de diğer sistemlerin performansındaki iyileşmeler konusu olacak. Üçüncü adımda, klass ile beraber gelecek sertifikasyon süreçleriyle tamamen insansız gemiler konuşulacak. Özellikle 2017’de başlayan alarm sistemleriyle beraber 2022’den sonra otonomu daha fazla konuşmaya başlayacağız. 2025’e kadar da bu süreç iyice netleşecek” ifadelerini kullandı.

“FEED BACK’LERİ KULLANMAK ZORUNDAYIZ”

Akıl sistemin işlerliği için feed back’lerin önemine değinip şunları söyledi: “Şu ana kadar yapılan testlerde özellikle yakıtta yüzde 10’luk bir avantaj sağlayacak otonom sistemler. Biz bunu üç kademeye ayırırsak; sistemleri kontrol edilebilir hale getiriyoruz, sistem kontrol edilebilir hale geldikten sonra iyileştirmeleri yapıyoruz, daha sonra otonomu ise adım adım işliyoruz. Mevcut gemilerimizde biz dataları alamadığımız için kullanıcı bağımlı sistemlere mecburuz. Kullanıcıdan gelen feed back’leri kullanmak zorundayız. Burada hangi kaptanın aynı gemiyi, aynı yolda hangi süreyle aldığına baktığımızda bir kaptan 100’le gidiyorsa diğer kaptan 70’le gidiyor gibi dataları çıkartabiliyoruz. Mevcut olan sistemle personelde iyileştirme yapabiliyoruz. Kaptan tarafından baktığımızda gemilerde güç kontrolü sağlanmış oluyor. İyileştirme hem personelde oluyor, hem personelin eğitim sistemini iyileştiriyoruz. Bakım performansına bakıp bakımının yapılıp yapılmadığını takip edebiliyoruz.”

“GEMİLERDEKİ MALİYETLERİN EN BÜYÜK KALEMİNİ İNSANA BAĞLI SİSTEMLER OLUŞTURUYOR”

Gemilerdeki maliyetlerin en büyük kalemini insana bağlı sistemler oluşturuyor diyen Akıl, “Biz ekleyeceğimiz sensörlerle ve alacağımız datalarla insana bağımlılığı azaltıp kişiyi eğitmiş oluyoruz. Buna ihtiyacımız azalmış oluyor. İnsansız gemiye geçiş öncelikle mevcut gemileri kontrol edebilmekten geçiyor. Bunu hem güç hem insan tarafında gerçekten kontrol edilebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bundan sonraki aşama tamamen insansız olması. Bu bir geçiş süreci zaten bunla ilgili mevzuatlar şu anda oluşmadı. Önümüzdeki yedi sekiz yıl içinde bunlar oluşacaktır” ifadelerini kullandı.       

_dsc1692.jpg_dsc1698.jpg

 

Vira Haber

 

Bu haber toplam 5572 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.