1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kuş Cenneti'nde Nüfus Artışı Yaşanıyor
Kuş Cenneti'nde Nüfus Artışı Yaşanıyor

Kuş Cenneti'nde Nüfus Artışı Yaşanıyor

Başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun üstlendiği İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından son dönemde yapılan iyileştirme çalışmaları, ilk meyvelerini vermeye başladı.

A+A-

Başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun üstlendiği İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından son dönemde yapılan iyileştirme çalışmaları, ilk meyvelerini vermeye başladı.

Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nün organize ettiği, gönüllü uzman ve kuş gözlemcilerinin desteğiyle yapılan “Gediz Deltası ve İzmir Körfezi Kış Ortası Sukuşu Sayımı”, bölgedeki kuş sayısının “ikiye katlandığını” ortaya koydu. 10 uzmanın katıldığı sayım, Gediz Deltası ve İzmir Körfezi'nin tamamında yapıldı. Gediz Deltası'nda 54 türden toplam 86 bin 341 sukuşu tespit edildi. 2010 yılında yapılan sayımda ise 41 bin 032 sukuşu sayılmıştı.

FLAMİNGOLAR İLK SIRADA
Uzmanlar, kuş sayısındaki artışın Gediz Deltası-İzmir Kuş Cenneti'nin koruma ve gelişme yönünde iyi bir şekilde ilerlediğini göstermesi açısından önem taşıdığını belirtiyor. Sukuşları arasında en yüksek sayıya Gediz Deltası'nın sembol kuşu olan flamingolar ulaştı. Deltada bu sene toplam 22 bin 676 flamingo sayıldı. Gediz Deltası'nda en yüksek sayıda gözlenen diğer kuş türleri ise sırasıyla Çamurcun 11 bin 633, Kara Karınlı Kumkuşu 8 bin 256, Kaşıkgaga 7 bin 230, Gümüş Martı 6 bin 771 ve Karabaş Martı 6 bin 198 oldu.

KAÇAK AVCILIK BİTTİ, ÖRDEK SAYISI 30 BİNİ BULDU
İzmir Kuş Cenneti'nde özellikle ördek türlerinde son yıllarda görülen artış bu yılda devam etti. Bu yıl deltada 10 türden 30 bin civarında ördek sayıldı. İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği'nde görevli Biyolog Ömer Döndüren, 2004 yılından bu yana ördek sayısında artış görüldüğünü belirterek, “Bu durum iyiye işaret. Çünkü bölgeye sağlıklı bir şekilde tatlı su geliyor. Geçmişte tatlı su alanları yaz aylarında kuruyordu. Şimdi öyle bir sorun kalmadı. Dolayısıyla daha iyi beslenme olanağı buluyorlar” diye konuştu. Döndüren, bölgede koruma tedbirlerinin arttırılması sayesinde kaçak avcılığın da önlendiğini vurgulayarak bu yıl görülen 30 bin ördek sayısının alan için bir rekor olduğunu söyledi.

Biyolog Ömer Döndüren, nesli tehdit altında olan türlerden tepeli pelikanların sayısının ise bu sene 200-250 civarında tespit edildiğini belirterek, “Bu sayı az gibi görünse de, dünyadaki toplam sayılarına bakıldığında önemli bir oran. Burayı önemli kuş alanı statüsüne sokabilecek kadar ciddi bir rakam” dedi.

KÖRFEZ'DE 9 BİN KUŞ
Mavişehir'den Urla'ya kadar uzanan İzmir Körfezi kıyılarında gerçekleştirilen sayımda ise toplamda 9 bin 040 kuş sayıldı. Bunların büyük çoğunluğunu ise Karabaş martı ve Gümüş martı oluşturdu. Kış ortası sukuşu sayımları, her yıl kuş hareketlerinin en az olduğu 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında tüm Kuzey Yarımküre'deki sulak alanlarda gerçekleştiriliyor. Bu sayımlar sayesinde korumada öncelikli sulakalanlar ve kuş türleri belirlenebiliyor.

1.20110314103954.jpg

2.20110314104004.jpg

Haberciniz
 

Bu haber toplam 927 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.