1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Seagull, temizlik çalışmalarına başladı
Seagull, temizlik çalışmalarına başladı

Seagull, temizlik çalışmalarına başladı

Kalecik’teki sahil şeridinde, fuel-oil tahliyesi sırasında oluşan deniz kirliliğini gidermek için, Türkiye’den gelen deniz temizlik şirketi ekipleri çalışmalara başladı.

A+A-

Kalecik’teki sahil şeridinde, fuel-oil tahliyesi sırasında oluşan deniz kirliliğini gidermek için, AKSA Şirketi’nin özel hizmet talebinde bulunduğu Türkiye’den SEAGULL isimli deniz temizlik şirketi ekipleri dün sabah çalışmalarına başladı.

Şirkete ait 4 TIR ekipman ve malzeme kargo uçağıyla KKTC’ye taşınırken, 100 kişilik personelin de gelmesiyle sahildeki temizlik çalışmalarına başlanıldı. Çalışmalara, Çevre Koruma Dairesi ile Sivil Savunma ekipleri de katkı koyuyor.

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Kalecik sahilindeki deniz kirliliğiyle ilgili olarak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin merkez kampusu ile Kalkanlı kampusu tarafından görevlendirilen 4 kişilik kaza saptama bilirkişi heyetinin Kalecik’te çalışmalara başladığını da açıkladı.

Bakan Harmancı, dalgıçların ve sualtı kameralarının da alanda çalışma yapacağını ifade ederek, bir profesör başkanlığında 3 kişilik deniz biyologları ekibinin çevresel etki değerlendirme çalışması yapacağını kaydetti.

BAKAN HARMANCI: KONUNUN BİR ÇOK BOYUTU VAR

Bakan Harmancı, kaza tespit raporlarının hazırlanmasının ardından cezalarla ilgili kısma geçileceğini kaydetti.

Olayın birçok bakanlığı ilgilendiren bir konu olduğunu ve bu konuda ilk kez böyle bir tecrübe yaşanmakta olduğunu söyleyen Harmancı, “Konunun birçok boyutu var, biz bakanlık olarak çevreyle ve yasayla ilgili boyutuyla ilgileniyoruz. Herkes bizden ceza yazmamızı bekliyor. Suçlu kim onu tespit etmeden önce ceza yazabilmek mümkün değil” dedi. Bakan Harmancı, olayla ilgili cezai yaptırımların yasada açık ve net olduğunu, “kirliliği yapan öder” prensibinin işlediğini, yasanın ayrıca tazminat davası açılmasına da cevaz verdiğini söyledi.

AKSA şirketinin, kirliliği gidermek amacıyla hizmet alımında bulunduğu Türkiye’den SEAGULL isimli özel deniz temizlik şirketinin ekip, ekipman ve personeli KKTC’ye ulaştı. Ekip dün sabah yaklaşık 100 kişiyle sahili temizleme çalışmalarına başladı.

Şirketin temizlikte kullanılmak üzere kargo uçağıyla 4 TIR ekipman ve malzeme getirdiği bildirildi. Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı da dün sabah AKSA’ya giderek temizliği gerçekleştirecek olan firmadan brifing aldı. Ayrıca, ilgili yetkililerin de katılımıyla koordinasyon toplantısı yapılarak eylem planı görüşüldü.

Bakan Harmancı toplantının ardından yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Harmancı Türkiye’den beklenen malzemelerin dün sabah saat 07.00’de KKTC’ye geldiğini, toplantıda malzemelerin hangi yöntemlerle kullanılacağına dair ön brifing aldığını, danışmanlarıyla birlikte bu bilgilerin doğruluğu ve modifiye oranını görüştüğünü söyledi. Bakan Harmancı, ODTÜ tarafından görevlendirilen 4 kişilik bilirkişi heyetinin çalışmalara başladığını, gemi kaptanları ve boruyu imal eden şirketle görüştüklerini terminal yetkilileriyle de görüşeceklerini kaydetti.

“10 ANA ARTERDE 100 KİŞİLİK EKİP”

Harmancı, çevre kirliliğini temizleme faaliyetlerinin 10 ana arterde 100 kişilik bir ekiple sürdürüleceğini, 300 kişilik bir ekibin de rezervde tutulduğunu kaydetti.

Harmancı, çalışmalarda yerli kaynak kullanımı konusunda tereddütleri olduğunu vurgulayarak sebebini de, “Çünkü profesyonellik ve deneyim gerektiren bir iş, kimsenin sağlığıyla ilgili endişe yaratmak istemiyoruz” diye açıkladı.

Bakan Harmancı, kirliliğin, Bafra oteller bölgesine geçmemesine ilişkin önlemlerin alındığını, süreç izlenerek gerekirse ek önlemler de alınacağını söyledi. Ekiplerin dün öğleden sonra çalışmaları arıtma tesisinin bulunduğu bölgede yoğunlaştıracaklarını söyleyen Harmancı, çevre kirliliğini oluşturan kaba kirliliğin 7-10 gün arasında temizlenmesini beklediklerini söyledi. Bunun ardından detay çalışmasına geçileceğini belirten Bakan Harmancı, tahribatın boyutu ve dibe çökme oranları nedeniyle detay çalışması süresiyle ilgili bir tahminin şu an söz konusu olmadığını belirtti.

SIZINTI 100 TONUN ÜZERİNDE

Harmancı, çevre kirliliğinden etkilenen alanın 6,8 kilometre olduğunu, sızıntının da 100 tonun üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın bu akşam kesin raporu vereceğini söyledi. Bakan Harmancı bugün itibarıyla kirliliğin yayılmasının durdurulduğunu belirtti. Ekipmanın gecikme nedeninin Türkiye’deki prosedürden kaynaklandığını kaydeden Harmancı, Türkiye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın da süreçte devreye girdiğini kaydetti.

Bakan Harmancı, Türkiye’den gelen ekipmanla ilgili bir tespitte de bulunarak, “Bu malzemelerin bizde, ilgili firmalarda olması gerekirdi. Bence en acı gerçek budur” dedi. Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, yangın helikopteriyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta ise, yangın helikopterin şart olduğunu, ancak bu ihtiyacın dünyada yaygın olduğu şekliyle sezonluk kiralama yöntemiyle karşılanabileceğini belirtti.

Her türlü şartın değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Harmancı, genel bir seferberlik ve kamuoyunun katkısıyla ve sigara ve alkol gibi türevlere konulacak küçük çaptaki fonlarla bu tür ihtiyaçların karşılanması için kaynak yaratılabileceğini söyledi.

seagull_kktc.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 1427 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.