1. HABERLER

  2. BOĞAZLAR

  3. Tanker trafiği limitleri zorluyor
Tanker trafiği limitleri zorluyor

Tanker trafiği limitleri zorluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, boğazlardaki tanker trafiğinin kabul edilebilir limitleri zorlamaya başladığını ve petrol taşımacılığının sürdürülebilir nitelikte olmadığına dikkat çekti.

A+A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, boğazlardaki tanker trafiğinin kabul edilebilir limitleri zorlamaya başladığını ve petrol taşımacılığının sürdürülebilir nitelikte olmadığına dikkat çekti.

Yıldız, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek'in yönelttiği sorulara, yazılı cevap verdi. Boğazlardaki tanker trafiğinin kabul edilebilir limitleri zorlamaya başladığına işaret eden Yıldız, boğazlardan petrol taşımacılığının sürdürülebilir nitelikte olmadığının görüldüğünü ifade etti.

Yıldız, Karadeniz'e gelen petrol miktarının, gelecek yıllarda, Kazakistan'daki Kaşagan, Karaçağanak gibi sahaların işletime alınması, Tengiz'deki üretim seviyesinin yükseltilmesi ve Karadeniz'de petrol bulunması olasılığıyla artabileceğinin hesaplandığına dikkati çekti. Taner Yıldız, bunların, Türk boğazlarındaki trafiği de doğrudan etkileyeceğini belirterek, şu görüşlere yer verdi: ''Sorunun çözümünün boğazlarımızı by-pass edecek boru hatları olması çerçevesinde, özellikle Hazar coğrafyasında önümüzdeki yıllarda giderek artması öngörülen petrol üretimi de dikkate alınarak, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattından sonra Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattı projesine odaklanılmıştır."

Yıldız, Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi kapsamında gündeme gelen iddialarla ilgili olarak ise 2007 yılının ekim ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını, ihalenin iptal edildiğini, yapım işi tek bir ihale paketi olacak şekilde yeniden ihale sürecinin başlatıldığını hatırlattı. Bakan Yıldız, 'Yerüstü ve Yeraltı Tesisleri, Su Temin ve Tuzlu Su Deşarj Boru Hatları Temini ve Montajı ve Kavern Çözeltme İşlemi Satın Alma İşi' ihalesinde, ön yeterlik alan firmalardan 20 Eylül 2010 tarihinde yapılan tekliflerin alındığını, bu konudaki değerlendirme sürecinin halen devam ettiğini kaydetti. Bu çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasının, 2011 yılının ocak-şubat aylarında sözleşme imzalanmasının öngörüldüğünü vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, 1 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip olacak tesisin; 2013-2015 yılları arasında birinci, 2015-2018 yıllarında ise ikinci aşamasının tamamlanarak devreye alınmasının planlandığını ifade etti.

EÜAŞ Genel Müdürlüğü'nün Afşin-Elbistan yöresinde bulunan A ve B santrallerine ek olarak, 4,8 milyar ton rezervin yaklaşık 1,5 milyar tonunu kullanacak olan C ve D santrallerinin kurulması için çalışmaların devam ettiğine işaret eden Yıldız, ayrıca yine 1,5 milyar ton rezerv kullanacak olan E ve F santrallerinin de devreye alınması için çalışmalara başlanacağını bildirdi.

Zaman

Bu haber toplam 940 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.