1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ulaştırma Bakanı Yıldırım Muğla'da
Ulaştırma Bakanı Yıldırım Muğla'da

Ulaştırma Bakanı Yıldırım Muğla'da

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Boğalar köyündeki Yörük şenliğine katılmak üzere Muğla'ya geldi

A+A-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı Boğalar köyündeki Yörük şenliğine katılmak üzere Muğla'ya geldi. Fethiye'ye geçmeden önce Dalaman'da Yat Limanı yapılacak bölgede incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, proje hakkında bilgi aldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı Muğla Valisi Fatih Şahin, AK Parti Muğla milletvekilleri Prof. Yüksel Özden, Dr. Mehmet Nil Hıdır, AK Parti ilçe Başkanı Av. Gültekin Akça, Ortaca ve Dalaman Kaymakamları ile belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu kalabalık bir grup karşıladı.

Taksicilerden Rent A Car Tepkisi
Bakan Yıldırım, Dalaman yat limanında incelemelerde bulunmak için Kapıbağ bölgesine hareket ettiği sırada havalimanında çalışan taksicilerin eylemiyle karşılaştı. Bir grup taksici üzerinde 'Hususi taşımacılık ve rent a car taşımacılığına son verilmesini istiyoruz' yazılı dövizlerle Bakan Yıldırım'dan yardım istediler. Yıldırım, bu sorunu en kısa zamanda çözeceklerini belirterek, "Bu sorunları çözmek zor değil. Siz öncelikle 12 Eylül'de referanduma 'Evet' deyin. Hep birlikte bu yıl çifte bayram kutlayalım. Birincisi Ramazan Bayramı ikincisi de demokrasi bayramı olsun" dedi.

Dalamandaki Yat Limanı Çok Önemli
Bakan Yıldırım daha sonra Dalaman'da 15 yıl önce projesi hazırlanmasına rağmen bir türlü hayata geçirilemeyen yat limanının yapılacağı bölgede incelemelerde bulundu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gazetecilerin inşaat ne zaman başlayacağı sorusu üzerine, "Bakalım, 15 yıl bekledik. Biraz daha bekleyelim" diye cevap verdi.

Dalaman Yat Limanının Muğla turizmi için büyük önem taşıdığını belirten Binali Yıldırım, "Dalaman'ın Havalimanı var ve Muğla turizm açısından Türkiye'nin en eşsiz ili. Bin 124 kilometre sahil şeridi var. Cennetten bir köşe gibi birçok koyu var, ancak deniz turizminin olmazsa olmazı yat limanı bakımından fakir illerimizden bir tanesi. O bakımdan Dalaman yat limanı Muğla için çok önemli. 650 yat kapasiteli, 12 milyon dolar yatırım tutarlı Dalaman Yat Limanı Projesi bölgeye ekonomik ve turistlik açıdan önemli katkılar sağlayacak. 2003'de yat bağlama kapasitemiz 10 bindi, bugün 15 bin civarında. Bunu önümüzdeki 5 yıl içinde 25 bine, 2020 hedefimiz de 50 bin yat bağlama kapasitesine ulaşmak. Bunu yapamazsak turizmde avare kasnak gibi çalışırız, giden geleni misafir ederiz ama para kazanamayız" dedi.
Türkiye'nin turizmden para kazandığını ancak bu miktarın çok cüzi kaldığını belirten Binali Yıldırım, "Deniz turizmi, her şey dahil turizminden çok farklı. Bir defa katma değeri çok yüksek. Bağlama kapasitesi ile birlikte, turistlerin kışın konaklaması da sağlandığı zaman, turizmi 12 aya yayma bakımından yat limanı bölge için hayati öneme sahip. Hukuki sorunlarımız var. Bölgede çevre ile ilgili sorunlarımız var. Bunların çözümü çok uzun süreç aldı. Şimdi çevre ile ilgili olanlar büyük ölçüde çözüldü. Bölgedeki anıtlarla ilgili bir talep daha geldi. Onu da yapacağız ve biter bitmez yat limanı inşaatına başlayacağız" diye konuştu.

"Gecikmenin sebebi hukuk sistemi"
Dalaman Yat Limanındaki gecikmeyi mevcut hukuk sistemine bağlayan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, şunları söyledi: "Hukuk devleti olmamız çok önemli ama hukuk devletinde şunu anlamamalıyız; işleri geciktirmek, memleketin refahına yönelik faaliyetlerde zaman kaybı anlamına gelmez. Bunun için anayasa değişikliğini önemsiyoruz. Yargı, bir konuyu şekil yönünden, usul yönünden inceler. Bu doğrumudur? Eğrimidir? diye incelemeden, 'burada yat limanına lüzum yok' diyor. Bunu bir de Dalamanlı'ya sor bakalım lüzum var mı? Yargı reformunun amacı bu. İşin özünün gerekli olup olmadığı konusunda karar vermek uzmanların işidir, icraatin işidir. Yargının işi; sadece bu işi yaparken usulüne, esasına dikkat ettin mi? yasalara uydun mu? ihale kuralına uydun mu? bunlara bakması lazım. Türkiye'nin önünü açacak 12 Eylül'deki halk oylaması bunun için büyük önem taşıyor. Bu değişiklik olursa bu tür olaylar 15 sene sürüncemede kalmaz, 15 ayda yapılır. Buradaki vatandaşlarımızda buradan ekmek yer. Memleketimizde bu işten hakkı olan katma değeri sağlar"

"15 Sefer Temel Atardık"
Dalaman Yat Limanı için 15 yıl geçtiğini tekrar hatırlatan Binali Yıldırım, "Zaman kaybı oldu ama geç olsun güç olmasın. İşin sonuna geldik. Yatırımcı hazır, Bakanlık plan-proje hazır. Şu an Kapıbağ'ın da Özel Çevre Koruma Kurulu'nun koruma amaçlı bir plan talebi oldu, onu da yapacağız. Nereye kadar isterlerse oraya kadar gidip yapacağız" dedi.

Bu süreci yönetenlerin kendilerinin olmadığını belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Yöneten biz değiliz, yöneten biz olsak biz şimdiye kadar 15 sefer temel atmıştık. Tarihi ve kültürel varlıkları koruma kurulunun son talebi olan koruma amaçlı imar planını da yapacağız. Onu teslim edeceğiz, ondan sonra yeni bir şey çıkmazsa inşaata başlarız. Burada Dalamanlı'ların duyarlı olması lazım, yeşile hepimizin saygısı var, tarihi kültürel değerlere hepimizin saygısı var ama bir yandan elimizdeki kaynakları bu güzel insanların böyle seyretmesi herhalde hiç kimseyi memnun etmez. Buraların ekonomiye katkı sağlaması lazım, insanımıza iş aş temin etmesi lazım" dedi.

"Milleti Koruyan Anayasaya İhtiyaç Var"
Buradaki sorunun sadece Dalaman'a mahsus olmadığını belirten Binali Yıldırım, "Devlet idaresi ciddiyet ister. Biz çıkıp da her şeyi şikayet edecek halimiz yok, mücadeleye ede ede geliyoruz ama zaman kaybediyoruz. Bizim derdimiz zaman kaybı, zaman da paradan daha önemli. Onun için bu değişikliklere, Türkiye'nin daha fazla demokrasiye, halkın daha fazla dediğinin gerçekleşmesine ihtiyaç var. Devleti koruyan anayasa yerine milletin istediğin yapan, milleti koruyan bir anayasaya ihtiyaç var. Onun için gün sayıyoruz, inşallah elbirliğiyle Türkiye'nin önün açacak. Cumhuriyet'in 100. yılına kadar bu değişiklikleri yaparsak bu gibi sorunlarımız artık ne Dalaman'da, ne Ören'de, ne de İstanbul'da ne de Diyarbakır'da kalır" dedi.

Binali Yıldırım ve beraberindeki heyet ardından Köyceğiz-Dalaman Duble Yolda incelemede bulundu. Karayolları yetkililerinden yolun son durumu hakkında bilgi alan Bakan Yıldırım, Ortaca İlçe emniyet Müdürlüğü ve Ak Parti İlçe Teşkilatına yaptığı ziyaret ardından Fethiye'nin Göcek Beldesine hareket etti.

Bu haber toplam 819 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.