1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Uluabat'ta, İsrail Sazanına talip bulundu
Uluabat'ta, İsrail Sazanına talip bulundu

Uluabat'ta, İsrail Sazanına talip bulundu

Uluabat Gölü'nde avlanan ve istilacı balık olarak bilinen, yıllardır iç piyasada talep görmediği için satılamayan İsrail sazanı, 6 aydır Suriye ve Kuzey Irak'a ihraç edilince, bölge balıkçısının yüzünü güldürmeye başladı.

A+A-

Uluabat Gölü'ne kıyısı olan Gölyazı Mahallesi'nin Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Salih Kayalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın Haziran ayından bu yana kooperatifin başkanlığını yürüttüğünü ve yaklaşık 450 üyelerinin bulunduğunu söyledi.

İlk başlarda, gölden yoğunlukla çıkarılan İsrail sazanından, pazar darlığı nedeniyle arzu edilen geliri elde edemeyen balıkçının zor günler geçirdiğini belirten Kayalar, göreve gelir gelmez, iç piyasada satılamayan bu ürüne müşteri aramaya başladıklarını dile getirdi.

Çalışmalarının ardından bir firmayla anlaştıklarını ve bu balığı yurt dışına göndermeyi başardıklarını anlatan Kayalar, şöyle konuştu:

"Uluabat Gölü'nden günde yaklaşık 3 ton İsrail sazanı, 1,5-2 ton da kızılgöz balığı çıkarılıyor. Farklı boyutlarda olan kızılgöze iç piyasada talep var. İsrail sazanı ise sanırım Türk damak tadına uymadığı satılmadı. Balıkçılar, 30 kilosunu 5 liraya bile veremedi. Şimdilerde ise Kuzey Irak ve Suriye'ye ihraç ediyoruz. Kilosunu 1,2 liradan satan balıkçılar, biraz olsun rahat nefes aldı."

Kayalar, altı ayda gölden 500 tona yakın İsrail sazanı çıkardıklarını dile getirerek, bunun 430 tondan fazlasını Kuzey Irak ve Suriye'ye gönderdiklerini bildirdi.

Devlete ayda 25 bin lira vergi verir hale geldiklerini ifade eden Kayalar,

"Daha fazla kazanabilir, daha çok vergi ödeyebiliriz. Kaçak balıkçılığın önlenmesini istiyoruz. Bunun için Bursa Valiliğine, yetmezse bakanlığa, gerekirse Başbakan'a kadar gitmeyi planlıyoruz. Kaçak balıkçılıktan şikayetçiyiz. Yasak dönemlerde avlanılması, balık neslini tehlikeye sokuyor. Gölümüzü yok edecekler" diye konuştu.

-Kirlilik, sazlık oluşumunu artırdı-

Kayalar, Uluabat Gölü'nün kirlenme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu da vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kirlilik fazla var. Bu yüzden sazlık alanlar giderek genişliyor. Özellikle kıyı kesimlerde genişleyen sazlıklar nedeniyle kayıklar yanaşamaz oldu. Görüntüyü bozmasının yanı sıra ciddi bir tehdit olan sazlıklar, balık ölümlerine bile yol açıyor. Saz ve kamıştan da kazanmak istiyoruz ancak müşteri bulamadık. Ülkede birçok firmayla görüştük sonuç alamadık. Bu konuda da destek istiyoruz."

A.A.


 

Bu haber toplam 1152 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.