1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yeni Zelanda'da Işık Saçan Dev Köpek Balığı Keşfedildi
Yeni Zelanda'da Işık Saçan Dev Köpek Balığı Keşfedildi

Yeni Zelanda'da Işık Saçan Dev Köpek Balığı Keşfedildi

Araştırmacılar, okyanusun derinliklerinde yaşayan ve karanlıkta kendiliğinden parlayan üçöpek balığı türü keşfetti. Türlerden biri dünyanın en büyük parıldayan hayvanı olarak kayıtlara geçti.

A+A-

Bazı  organizmaların gerçekleştirdiği, çeşitli reaksiyonlar sırasında kimyasal enerjinin ışık enerjisine dönüştürülmesi ile canlının etrafına ışık yayması olarak nitelendirilen biyolüminesans olayı, aslında deniz ve okyanuslarda yaşayan hayvanlarda sıkça rastlanan bir durum. Ancak söz olay konusu, küt burunlu köpekbalığı, kara karınlı fener köpekbalığı ve güney fener kabuğu köpek balığında ilk defa gözlemlendi.

Söz konusu köpek balıkları,  Yeni Zelanda'nın doğu kıyısındaki Chatham Rise'de yapılan araştıram esnasında keşfedildi. 180 cm'ye kadar büyüyebilen küt burunlu köpek balığı  şu anda bilinen en büyük parlak omurgalı olarak kabul edildi. Araştırmacılar türü "ışıklı dev köpek balığı" olarak adlandırdı.

BİLİM DÜNYASI DERİN DENİZ EKOSİSTEMİ HAKKINDA ÇOK AZ ŞEY BİLİYOR

Araştırmacılar, bulguların derin denizlerdeki yaşama dair önemli keşfilere yol açacağını, çünkü, bu ekosistemin bilim tarafından üzerinde çok az çalışıldığını vurguladı.

Işıklı köpekbalığı türlerinin hepsi okyanus yüzeyinden  200 ile 1000 metre derinlikte yani  güneş ışığının ulaşamadığı mezopelajik veya "alacakaranlık" kuşağı olarak bilinen bölgede yaşadığı ifade edildi.

YIRTICILARDAN KORUNMAK İÇİN PARILDIYOR OLABİLİR

Diğer taraftan uzmanlar, hayvanlara aşağıdan bakıldığında köpeK balıklarının arkadan aydınlatılmış gibi göründüğünü ve bu üç türün parlayan alt karınlarının onları yırtıcılara karşı kamufle etmeye yardımcı olabileceğini ifade etti.

Bununla birlikte, potansiyel avcısı bulunmayan küt burunlu köpek balığının yiyecek ararken okyanus tabanını aydınlatmak ya da avına yaklaşırken kendini gizlemek için doğal ışıltısını kullanmasının mümkün olduğu aktarıldı.

Frontiers in Marine Science adlı dergide yayımlanan çalışmanın yazarları ,her iki hipotezi doğrulamak ve köpek balıklarının biyolüminesansının nasıl işlediğini av-avcı ilişkisi açısından görmek için daha fazla araştırma yapacaklarını belirterek, "Derin denizin gizemi ve bu bölgede ışıklı organizmaların oluşumu göz önüne alındığında, ışık üretiminin gezegenimizdeki en büyük ekosistemi yapılandırmada önemli bir rol oynadığı görülüyor” diye yazdı.

Vira Haber

Bu haber toplam 17211 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.