1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Bakan Eker: Belgeyi alan balığı tutar
Bakan Eker: Belgeyi alan balığı tutar

Bakan Eker: Belgeyi alan balığı tutar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Amaç amatör balıkçının kaydedilmesi, eğitim alması,tabiata zarar vermeden, sportif balıkçılıkla ilgili bir düzenleme yapılması bunlara bir belge verilmesidir" dedi.

A+A-

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Su Ürünleri Kanun Tasarısı'yla 18-60 yaş arasındaki amatör balıkçıların kayıt altına alınmasının hedeflendiğini belirterek, “Amaç amatör balıkçının kaydedilmesi, eğitim alması, biraz daha derli toplu tabiata zarar vermeden, sportif balıkçılıkla ilgili bir düzenleme yapılması bunlara bir belge verilmesidir. Yüksek maliyet gerektiren bir şey değildir” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, EXPO 206 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Eker, "Su Ürünleri Kanun Tasarısı ile izin almadan balık tutanlar 200 lira ceza alacak, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya şöyle karşılık verdi: “Su ürünleri ve amatör balıkçılarla ilgili dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde düzenleme var. Buradaki amaç şudur. Sadece 18 ile 60 yaş arasında amatör balıkçılık yapanların kaydedilmesi, eğitilmesi onların hem doğayı koruma hem de yaptıkları işi daha iyi yapabilecek şekilde çok kısa süreli eğitimle birlikte kayıtlı hale getirilmesi sertifikalandırılması, bir belge tanzim edilmesi gibi bir düzenleme öngörülmesidir. Bu görüşe açıldı. Gelecek bilgiler doğrultusunda bu uygulanır. Ya da bir tasarının içinde yer alır veya almaz. Gelecek görüşe göre oluşacak. Amaç amatör balıkçının kaydedilmesi, eğitim alması, biraz daha derli toplu tabiata zarar vermeden sportif balıkçılıkla ilgili bir düzenleme yapılması bunlara bir belge verilmesidir. Yüksek maliyet gerektiren bir şey değildir. Böyle bir düzenleme.”

‘BELGEYİ ALAN İŞİNİ YAPMAYA DEVAM EDER’

Bakan Eker, İstanbul’da Galata Köprüsü üzerinden olta sallayanların ceza alacakları şeklinde bir endişe var şeklindeki değerlendirmeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Amatör balıkçılık, olta balıkçılığı yapan 18-60 yaş arasındakiler sonuçta bir müracaat eder, kaydolur, bir eğitimden geçer ondan sonra belgesini alır. İşini yapmaya devam eder.”

Sertifika tartışması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, balıkçı ve balıkçı teknelerine yönelik yeni kurallar getiren “Su Ürünleri Kanun Tasarısı” tamamlandı. Tasarıya göre, 18-60 yaş arasındaki kişilerin spor veya dinlenme amaçlı balık avcılıkları bakanlık iznine bağlanacak. Gölde, deniz kenarında oltayla ya da kayık ve teknelerle hobi amaçlı balık tutanlar önce bakanlıktan izin alacak. Bunu ihlal edenler 200 lira para cezasına çarptırılacak. Tasarıya göre Boğaz’da ya da Haliç’te oltayla balık tutanlar da Bakanlık’tan izin belgesi almak zorunda kalacak. Boğaz’a olta atanlar ise tasarıya tepkili. Bazı balıkçılar cezanın yersiz olduğunu ve bir daha balık tutmayacağını söyledi.

Rastgele Amatör olta Balıkçıları Derneği Başkanı Kahraman Melek,”Kaçak avlananlara 200 lira ceza yüksek bir rakam. Caydırıcı olacaktır” dedi. Ancak cezanın dşında olta başta olmak üzere amatör balıkçılık yapanların sertifika almalarını zorunlu hale getirecek uygulamanın sıkıntı yaratacağı bildirildi.

‘Para toplama amaçlı’

Amatör balıkçılar, izin şartı ve para cezasının deniz kıyısında balık tutma keyfi yaşayanları denizden soğutacağı görüşünde. İstanbul Boğazı’nda olta balıkçılığının merkezlerinden biri olan Kuleli’de konuştuğumuz balıkçılar belge zorunluluğunun vatandaştan para toplama amaçlı olduğunu düşünüyor.

İşsiz olduğu için her gün balık tutmaya geldiğini anlatan Cihan Erdoğan tasarıyı şu sözlerle değerlendirdi; “Devlet bizden neden para alsın anlayamıyorum. Bizim ne çevreye ne ekosisteme zararımız var. Amatör balıkçı belgesi almaya zorlayarak bizlerden vergi toplamak amaçlanıyor olabilir. Ama sahilde balık tutan kimse 200 lira ceza kesilse ödemez. Yani ceza kesildiğiyle kalır.”

Eşi ve 2 çocuğuyla geldiği Kuleli’den boğaza olta sallayan esnaf Faruk Çepel ise, ceza uygulamasının çok yanlış olacağını söyledi. Çepel, “Biz zaten çok az balık tutuyoruz. Bugün 5 saattir buradayım daha 3 istavrit tutamadım. Amatör balıkçının yıllık tuttuğu balık bu cezayı karşılamaz. İlgili bakanlık uygulamaya başlarsa sahilde olta sallayanların sayısında azalma olur. Çünkü biz bu işin ticaretini yapmıyoruz. Hobi olarak yaptığımız balıkçılık bize ceza olarak dönerse ne balığa çıkarım ne denizle ilgilenirim” diye konuştu.

Emekli olduğu için haftada 2-3 kez olta balıkçılığı yaptığını söyleyen Zeki Artan ise, “Önce büyük balıkçı teknelerini yani gırgır ve trolleri denetlesinler. Amatör balıkçı ne kadar balık tutuyor ki? Evine bile götüremeyecek kadar az balık tutan bir kişiden ne parası istenebilir. Çok balık tuttuğunda kıyıda tezgah açıp satanlar denetlensin yeter” dedi.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1358 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.