1. YAZARLAR

  2. AYŞE OLCAY

  3. UNESCO; anam babam, bir rahat dur (!)
AYŞE OLCAY

AYŞE OLCAY

Yazarın Tüm Yazıları >

UNESCO; anam babam, bir rahat dur (!)

A+A-

Şu UNESCO tuhaf bir kuruluş velhasıl… Vallaha sizi bilmem, ama benim kafam fena halde karışıyor(!). Hatırlayacağınız gibi UNESCO 2012 yılını; kellesini uçurduğumuz, yere göğe sığdıramadığımız ünlü denizcimiz ve kartografımız Piri Reis yılı ilan etmişti. Bu bize sürpriz olmuş, elimiz ayağımız birbirine dolanmıştı. Ne yapsaydık da, bu ünlü denizcimiz sayesinde uluslararası alanda memleketimizi tanıtabilseydik. Biz bunları kara kara düşünürken, imdadımıza profesörlerimiz yetişmişti, iki konferans, üç sergi böylece zevahiri kurtarmıştık. Neyse ki, sayılı zaman göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor. Öyle de oldu, sene bitti. Tam bir nefes aldık derken, UNESCO bu rahat durur mu? Durup dururken 2014 yılını da, Matrakçı Nasuh yılı ilan etmez mi? Yahu daha biz Piri Reis yılından zor zevahiri kurtarmıştık, Matrakçı Nasuh nereden çıktı? Hem sonra onu bu ülkede kaç kişi tanır ki? Neyse ki Muhteşem Yüzyıl dizisi var da onu tanıyanların sayısı arttı. Eeee UNESCO bu. Rahat durur mu, al başına iş…

Yahu değerli UNESCO yetkilileri, bu adamın ne doğduğu yer belli, ne de doğduğu tarih. Sen nasıl oldu da 2014 yılını Matrakçı Nasuh’un ölümünün 450. yıldönümü ilan ettin anlamadık. Doğum tarihi ve yeri bilinmiyor. Kâtip Çelebi’ye göre ölüm tarihi 1533’ü verse de, bunun doğru olmadığı bugün kesinleşmiştir. Çeşitli kaynaklarda onun 1547'den, 1551'den, 1553'ten sonra ölmüş olabileceği ileri sürülüyor. Yaşamı üstüne bilgi de yok denecek kadar azdır. Saraybosna yakınlarında doğduğuna, dedesinin devşirme olduğuna ilişkin kesinleşmemiş ipuçları vardır. Bir bildiğimiz Enderun Mektebi’nde okuduğudur.

Peki, iyi güzel de 2014 yılını neden bizim Matrakçı Nasuh yılı ilan ettiler. Bir kere isminden de anlaşılacağı gibi, Matrak sporcusu Matrakçı ya da Matrakî adıyla anılması, lobutu andıran sopalarla oynandığı ve eskrime benzeyen bir tür savaş oyunu olduğu bilinen "matrak" oyununda usta mertebesine erişmesinden ve belki de bu oyunun mucidi olmasından dolayı olabilir mi bilmiyoruz?

Bizim Matrakçı Nasuh, silahın kitabını yazmış. Silahın kitabını yazan silahşör Nasuh, ayrıca çok usta bir silahşörmüş. Bu nedenle Silahî adıyla da anılırmış. Türlü silah ve mızrak oyunlarındaki ustalığı nedeniyle Osmanlı ülkesinde "üstad" ve "reis" olarak tanınması için 1530'da I. Süleyman (Kanuni) tarafından verilmiş bir beratı da varmış. Çeşitli silahların nasıl kullanılacağını ve dövüş yöntemlerini anlatan Tuhfetü'l-Guzât adlı bir kılavuz kitap bile yazmış. Allah için bizim Matrakçı Nasuh’un aritmetiği de çok iyiymiş. Matematikçi Nasuh, özellikle geometri ve matematik alanlarında önemli bir bilim adamıymış. Uzunluk ölçülerini gösteren cetveller hazırlamış ve bu konuda kendinden sonra gelenlere önderlik etmiş. Matematiğe ilişkin iki kitabı Cemâlü'l-Küttâb ve Kemalü'l- Hisâb ile Umdetü'l-Hisâb'ı I. Selim (Yavuz) döneminde yazmış ve padişaha adamış. Birde yazdığı tarihi kitapları var. Galiba bütün bunlardan dolayı UNESCO 2014 yılını Matrakçı Nasuh yılı ilan etmiş olabilir.

Yahu UNESCO; anam babam, hele bir rahat dur. Hele bir nefes alalım… Piri Reis yılının stresinden daha kurtulamadık, şak diye  2014 yılını Matrakçı Nasuh’un ölümünün 450. yılı ilan ediverdin. Ey ahali, duyduk duymadık demeyin. Bakın ben buraya yazıyorum. Ben elimden geleni yaptım. Yarın öbür gün, yok ben duymadım yok ben bilmiyordum demeyin. Ben inanıyorum profesörlerimiz ne yapıp edip bir iki sergi, bir iki konferans yaparlar. Eee artık bizim de bir şey yapmamız lazım derseniz. “Acaba bizde matrak sporu mu yapsak?” derim ben de…

Sevgiyle kalın…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu yazı toplam 2939 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.