1. YAZARLAR

  2. Prof. Dr. Uğur Özgöker

  3. Avrupa Birliği’nin Kendi Üniversitesi “Bruges Avrupa Koleji”
Prof. Dr. Uğur Özgöker

Prof. Dr. Uğur Özgöker

Yazarın Tüm Yazıları >

Avrupa Birliği’nin Kendi Üniversitesi “Bruges Avrupa Koleji”

A+A-

Avrupa Koleji, Avrupa Birliği’nin kendi üniversitesidir. Avrupa Birliği’nin kuruluşundan 10 yıl önce Avrupa Konseyi ile birlikte 1949 yılında Avrupa ‘da ilk ticaretin başladığı şehirlerden biri olan ve ilk borsa’nın kurulduğu Bruges ( Brüj okunur ) (Brugge Flamanca) şehrinde kurulmuştur. Avrupa Koleji, 1958’de bugünkü AB’nin temeli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu  (AET) kurulduktan sonra Avrupa Birliği’nin resmi üniversitesi haline gelmiştir. Bu üniversitede lisans düzeyinde eğitim yapılmamakta, Türkiye ‘deki Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’ne (TODAİE) benzer şekilde yüksek lisans eğitimi verilmektedir. Ayrıca bu lisansüstü eğitimin yanı sıra kısa, orta ve uzun vadeli sertifikalı eğitimler verilmektedir.  Nitekim bu kapsamda Kadir Has Üniversitesi Türkiye Avrupa Vakfı’nın işbirliği ile gelecek ay Avrupa Koleji Türkiye temsilcisi olarak üniversitemizde Avrupa Koleji ile birlikte “Avrupa Birliği Telekomünikasyon Politikası ve Medya”  başlıklı bir eğitim programı düzenliyoruz. Bu eğitimin tamamı Kolejin hocaları ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun üst düzey yöneticileri tarafından verilmektedir. Bu eğitimin verilmesindeki amaç Türkiye’ de Telekomünikasyon sektöründe çalışan üst düzey yöneticilere Avrupa Birliği Telekomünikasyon mevzuatını ve Türkiye’nin bu Ortak Politika kapsamında uyum göstermesi gereken hususları anlatmak; gazetecilerimize ise AB’nin Medya ve İletişim konusundaki Politikalarını aktarmak ve Avrupa Birliği’nden onaylı sertifika vermektir.

   

 

Avrupa Koleji’nin master programlarının 4 bölümü Bruges Kampüsü’nde, Diğer 1 bölümü ise Natolin Kampüsünde  gerçekleştirilmektedir. Natolin Kampüsü 1994 yılında, Avrupa Birliği’nin eski Doğu Bloku ülkeleri olan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine genişleme politikası çerçevesinde açılmış ikinci kampüstür. 1990 yılından sonra Berlin Duvarı ve Komünist Sistemin çökmesiyle “Demir Perde” gerisinde 45 yıl süren Sovyet esaretinden kurtulan Doğu Avrupa ülkeleri peş peşe AB’ye üyelik başvurusunda bulunmaya başlamışlardır. Birliği’nin 1993 teki genişleme kurallarının tespit edildiği meşhur Kopenhag Zirvesi’nde Avrupa Birlği’ne adaylık için başvuran eski Doğu bloku ülkelerinin üyelik müracaatları değerlendirilmiştir. AB’nin Kopenhag Zirvesi sonucunda eski Doğu Bloku üyesi olan Merkezi ( Orta ) ve Doğu Avrupa ülkelerinin kısaca “KOPENHAG KRİTERLERİ” diye bilinen SiyasalEkonomik ve İdari koşulları yerine getirebilmeleri halinde Birliğe tam üye olabilecekleri kararlaştırılmıştır.

 

AB’nin 1993 yılındaki Kopenhag Zirvesinden 1 sene sonra 1994’te Polonya’nın başkenti Varşova’nın en lüks banliyösü olan Natolin’de Kolejin ikinci kampüsü açılmıştır ve bu kampüste başta Macaristan ve Çekoslovakya Başbakanları dahil olmak üzere bütün üst düzey bakanları ve bürokratları 2 günlükten 1 aya kadar süren çeşitli kısa ve orta süreli eğitim seminerlerinden geçmişlerdir. Natolin Kampüsü Avrupa Birliği Sosyo-Kültürel yapısı konusunda master programı düzenlemektedir ve her sene 40 değişik ülkeden 120 civarında mastır talebesi Kabul etmektedir. Bunların bir kısmı kendi ülkelerinde Dışişleri Bakanlığı’nın genç yöneticileridir. Natolin Kampüsü öğrencileri her sene Türkiye’ye 1 hafta gelmekte, Kadir Has Üniversitesi’nde ‘’Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri’’ konusunda seminerler almaktadırlar. Bu eğitimlerinin bir parçasıdır. Ve bunda başarılı olamayan mastır diplomasını da alamamaktadır. Bruges  kampüsünde verilen mastır programları ise; ‘’Avrupa Birliği’nin Ekonomik Yapısı’’, ‘’Avrupa Birliği’nin Siyasi Yapısı ve Uluslararası İlişkileri ’’, ‘’Avrupa Birliği’nin Hukuki Yapısı’’ ve ‘’Avrupa Birliği’nin Sosyal Politikları’’ ‘dır.

 

 

Bruges Kampüsü’nün mastır programlarının yanı sıra diğer bir asli görevi de 2 günlük, 1 haftalık, 1 aylık ya da 3 aylık olmak üzere kısa, orta ve uzun dönemli sertifika programları organize etmesidir. Türkiye’de Avrupa Kolejine benzer şekilde TODAİE de bu yöntemi uygulamaktadır. Türkiye ‘de 1958 yılından beri bütün kamu kuruluşlarının aday ve asaleti tasdik edilmiş memurları TODAİE ‘nin çeşitli eğitimlerinden geçmek ve en az 2 haftalık sertifika programlarını başarıyla tamamlamak zorundadır. TODAİE’nin verdiği eğitimlerdeki mastır diploması diğer üniversitelerin verdiklerine göre daha değerlidir. Çünkü kamuda mastır diploması olanlara bir kademe ilerlemesi verilmekte buna karşılık TODAİE tarafından master diploması verilenler doktora gibi 2 kademe ilerlemesi almaktadırlar. Aynı şekilde College d’ Europe ya da Avrupa Koleji’nin verdiği mastır diploması ve çeşitli eğitim sertifikaları da Avrupa Birliği’nde çok önemlidir. Avrupa Komisyonu’nda çalışan 22.000 civarında Türkiye’de ki bürokratların muadili olan eurokratın çok büyük bir kısmı ya Kolejde mastır yapmış ya da kısa, orta ve uzun  süreli sertifika eğitimlerinden geçmişlerdir.

 

 

Yrd. Doç. Dr. Uğur ÖZGÖKER

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü

Bu yazı toplam 1206 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.