1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. EGD, Kürsel Isınma Kurultayı'nda "Yaşamına Sahip Çık" dedi
EGD, Kürsel Isınma Kurultayı'nda "Yaşamına Sahip Çık" dedi

EGD, Kürsel Isınma Kurultayı'nda "Yaşamına Sahip Çık" dedi

Ekonomi gazetecileri Derneği (EGD) VII. Küresel Isınma Kurultayı tamamlandı. Sempozyum sonunda çevre ile ilgili yaptığı haberlerden dolayı ödül verildi.

A+A-

Odakule Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.TÜRSAB, TAV ve CocaCola İçecek’in destekleriyle düzenlenen Kurultay’da, bu yıl ’Yaşamına Sahip Çık! - Enerjini Geleceğe Harca’ temasının işlendi. Kurultay’ın açılış konuşmalarını EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, Şekerbank Genel Müdürü Halit H. Yıldız, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy  ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ata Ceylan yaptı.
EGD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak, konuşmasında, EGD’nin küresel ısınma kurultaylarında iklim değişikliğini bilimsel olarak tartışmaktan ziyade kamuoyunun bu konuya ilgisini çekmeyi amaçladığını söyledi. Bugüne kadar gerçekleştirilen kurultaylarda 1200’den fazla kişinin konuşmacı olarak görüşlerini ifade ettiğini anlatan Toprak, "Her kurultay sonunda bir kitapçık hazırlıyoruz ve bunları tarihe not düşüyoruz" dedi.
Toprak’ın ardından söz alan Şekerbank Genel Müdürü Halit H. Yıldız ise, Türkiye’deki binaların yüzde 85’inde ısı yalıtımı olmadığına dikkat çekti. Tüm ülkedeki binalara ısı yalıtımı yapılması durumunda ülkeye 10 milyar dolarlık bir tasarruf katkısı olacağını kaydeden Yıldız, finans sektörü olarak yenilenebilir enerji ve verimlilik yatırımlarına finansman sağlamanın görevleri olduğunu dile getirdi. Dünyada büyüyememe sorunu olduğunu kaydeden Yıldız, bunun yanında sürdürülebilir bir büyüme yakalamanın önemine işaret etti.
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy da, özellikle kendisinin gözlemlediği küresel ısınmanın yarattığı çevresel değişimlere dikkat çekti."Samsun’da havalimanına inerken Çarşamba Ovası’nın değiştiğini görüyoruz. Alaska’dan geçerken buzulların eridiğini gördüm. Denizlerimizi kaybediyoruz. Gediz Deltası’nda pelikanlar yok oluyor. Yabani hayat son buluyor. Hala doğa ile kavga ediyoruz’’ diyen Ulusoy, kendi sektörleri açısından doğanın önemini şu sözlerle ifade etti:
"Sermayemiz kültürel varlıklar. Eğer doğal yaşam yoksa turizm de olmaz. Arabistan’dan Karadeniz'e niye geliyorlar? Nefes almak için. Bir tek buralar kaldı".
Denizlerdeki kirliliğe dikkat çeken Ulusoy, özellikle Akdeniz’de İspanya ve İtalya dışındaki ülkelerin hiçbirinin arıtma tesislerinin yeterli olmadığını, Türkiye’nin ise Ege’de bu dönüşümü tamamladığını Akdeniz’de de yakın tamamlayacağını anlattı.
HES’ler konusunda Türkiye’nin yeterli hassasiyeti göstermediğini ifade eden Ulusoy, ’’Bugün Yeşil Yol diyoruz. Yarın kırmızı yol olacak. Ne kadar beton varsa yaylalara getiriyoruz. Uzun Göl dedik şimdi kısa göl oldu, kurtarmaya çalışıyoruz. Sanayicinin, finans sektörünün, tüm iş adamlarının el ele vermesi lazım. Doğa ile barışmalıyız, başka çaremiz yok. Bundan 10 yıl önce TEMA Vakfı’ndan Hayrettin Karaca ile yolculuk ediyorduk Yol kenarında durdu ve bir çam ağacına sarılarak onunla konuştu ve ağladı. O çam ağaçlarından bir kaç tane kalmış artık’’ diye konuştu.
150 MİLYON MÜLTECİ KAPIDA
İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ata Ceylan da salondakilere hitaben yaptığı sunumda, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin yarattığı etkilere ilişkin bilgiler verdi. Kurultay’da çok farklı ideolojilerden yazar-düşünürlerin bir araya gelmesinin, bu konuya kafa yormasının umut verici olduğunu ifade eden Ceylan, ’’ Birleşmiş Milletler çatısı altında uzun zamandır bu konuda bir sonuç elde edilemedi. Şimdilerde sadece bir kaç milyon mülteciden söz ediyoruz. Yakın bir gelecekte iklim değişikliği nedeniyle bu sayının 150 milyon mülteciye çıkacağı belirtiliyor. Ne kadar büyük bir riskin bizi beklediğiniz görüyoruz’’ dedi. Ekonomi ile ekolojinin birlikte yürütülmesi gerektiğinin önemine değinen Ceylan, ’’Atıktan enerji üreten bir sanayici olarak sera gazlarının salınımı konusunda yaptırımlar getirilmesi gerektiğini savunuyorum’’ diye konuştu.
Konuşmaların ardından Yıldız, Ulusoy ve Ceylan’a EGD Başkanı Toprak tarafından birer teşekkür plaketi takdim edildi.
ÜÇ OTURUMDA SORUNLAR ELE ALINDI
Açılış konuşmalarının ardından Kurultay’ın ’İklim Değişikliği ve Medya’ başlıklı ilk oturumuna geçildi. Türk Mermer Maden Vakfı Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu’nun yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları;Ekonomist Dergisi Muhabiri Aram Ekin Duran, Birgün Gazetesi Yazarı Özgür Gürbüz, Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Müdürü İbrahim Acar, Çevre Gazetecisi Gürhan Savgı, Bugün Gazetesi Teknoloji Editörü Murat Gülderen ve Aydınlık Gazetesi Ekonomi Müdürü Recep Erçin oldu.

Kurultay’ın öğleden önceki ikinci oturumunda ise ’Finansta, Üretimde, Enerjide Sürdürülebilirlik’ konusu ele alındı. Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü Fikret Çengel’in yönetiminde gerçekleştirilen oturumun konuşmacıları; Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Zeki Özen, TAV İstanbul, Enerji Yöneticisi ve Mekanik Enerji ve Yapım İşleri Müdürü Akın Arkat, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, ArçelikSürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı, Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis oldu.
Öğleden sonra ise Kurultay’a ’İklim Değişikliğine Genel Bakış’ başlıklı forumla devam edildi. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın yönetiminde gerçekleştirilen forumun katılımcıları ise şöyle oldu:
"İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Atilla D. Yerlikaya, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Harun Gümrükçü , Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, TURSAB Başkan Danışmanı Sinan Haliç, TUROB Sektör Temsilcisi Disiplin Kurulu Üyesi Sevda Yılgaz".
EGD VII. Küresel Isınma Kurultayı ’İklim Değişikliğine Genel Bakış’ başlıklı panelin ardından, yıl genelinde yaptıkları çevre haberleriyle dikkat çeken gazeteciler plaket ile ödüllendirildi. Törenin ardından okunan sonuç bildirgesi ile kurultay tamamlandı.

ÇEVRE DOSTU SERTİFİKALARI SAHİPLERİYLE BULUŞMUŞTU

Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Gazetecileri Derneği, dünyayı ve ülkemizi tehdit eden Çevre ve Küresel Isınma tehlikesine karşı çevreye duyarlılık gösteren isimlere Çevre Dostu Sertifikaları verirken, denizcilik sektöründe de çevre konusundaki hassasiyetleri bilinen bası isimler de sertifikalarını almıştı. Sertifika alan bazı isimler ise şöyle; Deniz kültürü Derneği Başkanı Hakkı Şen, Türk Armatörler Birliği  Başkan Vekili Erol Yücel, Martı Marina Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, Port Akdeniz Antalya Limanı Genel Müdürü özgür Sert, Seagull Yönetim Kurulu Başkanı Erdem, Nevşehir, JOTUN Boya Başkan Yardımcısı Şükrü Ergün, ALPET Genel Müdür Yardımcısı Metin Yanardağ.

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1311 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.