1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gelibolu'da yeni feribot terminalinin temeli atıldı
Gelibolu'da yeni feribot terminalinin temeli atıldı

Gelibolu'da yeni feribot terminalinin temeli atıldı

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde, Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. tarafından 41 bin 708 metrekare alan üzerine, 2 terminal ve 4 rampa olarak inşaa edilecek yeni feribot terminalinin temeli atıldı.

A+A-

Gelibolu ilçesindeki mevcut iskelenin 1,5 kilometre yanına yapılacak olan yeni feribot terminali için düzenlenen temel atma töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törene Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Gelibolu Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Özacar, Ulaştırma Bakanlığı Bursa 4. Bölge Müdürü Yusuf Taşkan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Gestaş Genel Müdürü Volkan Uslu, AK Parti Çanakkale Milletvekili Adayı Jülide İskenderoğlu, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 Çanakkale Valisi Orhan Tavlı konuşmasında, “18 ayda Gelibolu’muza ve Çanakkale’mize kazandırılacak olan sadece bir alt yapı yatırımı değil, aynı zamanda da bir sosyal tesis, bir hizmet alanı olarak da planlanan bu yatırımın vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını ve uzun yıllar hizmet vermesini temenni ediyorum” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan yaptığı konuşmada, Çanakkale'nin ayağa kalkması için çalıştıklarını belirterek, "Hizmet etmek istiyor, üretmek istiyoruz. Çünkü bu topraklar özel topraklar. Değerli Gelibolular, heyecanınızı anlıyorum. Belediyemizin, Özel İdaremizin, Valimizin, Ulaştırma Bakanlığımızın çok yoğun hedefleriyle buralarda önemli işler yapıldı. Milletvekili seçildikten sonra Gelibolu’ya her geldiğimde esnafımız, Belediye Başkanımız, tüm görüştüğümüz arkadaşlarımız burada bir ihtiyaç olduğunu, bu yoğunluğun azalması gerektiğini, esnafımıza trafikle ilgili büyük sorun yaşattığını hep ifade ettiler. Bunun planlaması yapıldı, konuşuldu. Projenin bedeli 40 milyon TL ve bu bedeli zaman zaman zarar ettiği iddia Çanakkale’nin kurumu, Gestaş üstleniyor. Bugün temelini attığımız feribot terminali sıradan bir terminal değil, bir anda 4 arabalı vapuru yanaşabilecek ve 1,5 yıl gibi kısa bir sürede bitecek” dedi.

Gelibolu Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Özacar ise, "Altın bir neslin mücadelesinin tanığı boğazda, Altın Gerdanlık Projemizin önemli bir aşamasındayız. Medeniyete, tarihe, kültüre, bilime, kahramanlığa en kutsal harçları katmış Gelibolu’da bugün yine bir harç atılıyor. Bizler Gelibolulular olarak bu mutlu anı yıllarca hasretle bekledik. Bu proje Gelibolu’muzu çok büyük bir sorundan kurtaracak, nefes almamızı sağlayacak, hedeflediğimiz turizm ilçesi olma iddiamızı pekiştirecektir. 2009 yılında tasarlayıp avan proje olarak ortaya koyduğumuz bu eserin hayata geçişi için Gelibolu Belediyesi olarak ilk protokolümüzü 2013 yılında İl Özel İdaresi ile imzaladık. Son olarak 23 Aralık 2016 tarihinde revizyon gören ve sayın Valimiz Orhan Tavlı tarafından da onaylanan protokole göre feribot terminal alanımız; araç bekleme yerleri, otopark alanı, yolcu salonları, hediyelik eşya satış yerleri, kafetarya, sosyal hizmet alanları, iki adet iskele ve dört adet rampadan oluşmaktadır. Bu protokole göre de iki adet rampanın geliri sözleşmede belirtilen şekliyle Gelibolu Belediyesi’ne, diğer iki adet rampanın geliri de yatırım maliyet bedeli karşılanıncaya kadar İl Özel İdaresi tarafından mahsup edilecek, dolayısıyla idareye kira ödenmeyecektir. Maliyet bedeli karşılandıktan sonra sözleşme hükümleri çerçevesinde belirtilen gelir, Gelibolu Belediyesi’ne ödenecektir. Dolayısıyla Gelibolu, sosyal ve çevresel kazanımlarının yanında güzel ilçemize ekonomik gelir sağlayacaktır. Bu büyük proje sözleşme hükümleri doğrultusunda 25 yıl İl Özel İdaresi tarafından işletilecek, 25 yıl sonunda hiç bir hak ve bedel talep edilmeksizin idareye yani Gelibolu Belediyesi’ne teslim edilecektir" diye konuştu.

Konuşmalarının ardından yeni feribot iskelesinin temeline ilk harç protokol üyeleri tarafından butona basılarak atıldı. Gelibolu'da mevcut iskelenin 1,5 kilometre yanına, ilçenin dışına yapılacak yeni feribot terminali, 41 bin 708 metrekare alana kurulacak. İki ayrı terminal ve 4 rampadan oluşacak feribot iskelesinin 18 ayda tamamlanması planlanıyor. Yeni feribot terminaliyle birlikte, Gelibolu'da şehiriçi trafiği tamamen ortadan kalkacak.

Modern bir tesis olarak inşa edilecek yeni feribot terminali, aynı anda 4 geminin rampaya yanaşmasına imkan tanıması nedeniyle sürücülerin ve yayaların Boğaz geçişlerine hız kazandırmış olacak. Kolay araç transferi ve hızlı feribot geçişleriyle bekleme süreleri kısalacak.

Vira Haber

Bu haber toplam 5962 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.