1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gemisöküm Çalıştayı Yapıldı
Gemisöküm Çalıştayı Yapıldı

Gemisöküm Çalıştayı Yapıldı

Türkiye"nin tek Gemi Geri Dönüşüm Tesislerinin yer aldığı Aliağa Dünyaya örnek oluyor.

A+A-

14-15 Temmuz tarihleri arasında İzmir Swiss Otel de yapılan Gemi Geri Dönüşümü, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı ile Atıkların Bertaraf edilmesi konularını içeren Çalıştay da Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesislerini ziyaret eden Pakistan Heyeti, Türkiye"nin Gemi Geri Dönüşümünde geldiği noktadan övgü ile bahsetti. Pakistan dan gelen istek üzerine düzenlenen Çalıştay da Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek (GEMİSANDER) Başkanı Adem Şimşek ve Yönetim Kurulu tarafından ağırlanan heyette aralarında Pakistan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Rıdvan Faruki, Uluslararası Denizcilik Örgütü (İMO) Yetkilisi Nikos Vasilis ile BASEL Sözleşmesi Sekretaryası Yetkilisi Susan Wingfield"ın da bulunduğu konuklar tesisler ve çalışma şartları hakkında bilgi aldıktan sonra Atık Yönetim Merkezini gezdiler ve tesislere hakim bir noktadan inceleme ve gözlem yaptılar.



Türkiye"Nin Tecrübelerinden Faydalanmak İsteriz
Pakistan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Rıdvan Faruki Çalıştay ile ortak fikirlerin oluştuğunu ve sektörün gelişimi adına önemli bilgiler edindiklerini söyleyerek Türkiye de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Faruki Çalıştay sonrasında ortak çalışmalar yapabileceklerini ifade ederek “Türkiye de gemi söküm faaliyetlerinin geldiği nokta memnuniyet verici. Biz Aliağa"nın sektördeki konumunun ilerlemesinden haberdarız. İlerleyen zamanlarda başta personel eğitimi olmak üzere prosedürler hakkında ve birçok konuda işbirliği içerisinde olabiliriz ve Türkiye"nin bilgi ve tecrübelerinden faydalanabiliriz. Türkiye de son yıllarda fazla bir ilerleme yaşandığının farkındayız ve bu ilerlemenin örneklerini ülkemize götürmek istiyoruz. Gemi Söküm faaliyetleri, işçi sağlığı ve güvenliği açısından Türkiye iyi bir düzeyde ama iş hacmi olarak Bangladeş ve Hindistan ile kıyaslandığında biraz geride diyebiliriz. Pakistan ve Türkiye prosedürler açısında neredeyse aynı ama burada edindiğimiz ilk izlenin operasyonel anlamda gayet iyi. Bangladeş ve Hindistan ile kıyaslandığında çok daha iyi durumda” dedi.


Gemi Söküm Çevreci Bir Sektördür Ve Türkiye Bu Konuda Çok İlerleme Kaydetti
BASEL Sözleşmesi Sekretaryası Yetkilisi Susan Wingfield da Basel Sözleşmesi’nin atıklar ve çevre konularında çok taraflı ve kapsamlı bir sözleşme olduğunu ifade ederek “Gemi Söküm sektörü gerçek anlamda çevreci bir sektördür. Türkiye de hem kendi mevzuatları ve çevre konularında kaydettiği ilerleme ile Avrupa kriterlerini yakaladı diyebiliriz. Aliağa da gördüğümüz genel tabloda bunun göstergesi. Türkiye özellikle çevre konusunda Avrupa mevzuatlarını aktarmada başarılı bir konumda. Türkiye de atık yönetimi konusunda da çok iyi bir ilerleme sağlandığını görüyoruz. Bu konuda Aliağa Gemi Söküm Tesisleri özellikle atıkların kontrolü yönetmeliği ve çevresel adımları ile de ön sıralarda yer alıyor. Gemilerin söküm prosedürleri, atıkların kaynağında bertarafı konusunda çok ilerleme kaydettiğini görüyoruz” diye konuştu.



Aliağa Pakistan"a Destek Olabilir
Dünya denizlerinde deniz taşımacılığı ve çevresel etkileri üzerine kurulan Uluslararası Denizcilik Örgütü"nün (İMO) Çevre Bölümü Yetkilisi Nikos Vasilis de Çalıştay da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek “Aliağa"ya 2. gelişim ve burada olmaktan dolayı mutluyum. Gemi Geri Dönüşüm Sanayicilerinin çalışma şartlarını görmek çok yararlı oldu. Çalıştay da her iki ülkenin sektördeki sanayicilerinin buluşması ve sektörün gelişimi adına koymak istedikleri katkılar çok sevindirici. Aliağa yani Türkiye Gemi Geri Dönüşümü konularında standartları kendisinden daha az olan Pakistan"a her anlamda destek olabilir. Aliağalı sanayicilerin bu konuda ki istekli tavırları da ayrıca mutluluk verici. Çalışmaları yakından gördük ve Devletin bu sektörü nasıl etkin bir şekilde yönettiğini de görme fırsatı bulduk” dedi.



Aliağa Gemi Geri Dönüşümde Dünya da Söz Sahibidir
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Dernek Başkanı Adem Şimşek te Türkiye"nin sektörde geldiği noktanın bir ürünü olduğunu ifade ettiği Çalıştay da Pakistan lı meslektaşlarına bilgi ve tecrübelerini anlattıklarını ifade etti. Adem Şimşek Türkiye"nin artık bu sektörde Dünya da söz sahibi konuma geldiğini sözlerine ekleyerek şöyle konuştu; “Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri olarak yıllardır bu sektörün ilerlemesi ve ekonomik anlamda ülkemize katkı koyması için çalıştık. Kendimizi daha ileri seviyelere getirmek için Dünya ölçeğinde adımlar attık ve geldiğimiz noktada bunun olumlu sonuçlarını almaya başladık. Bu Çalıştay daveti Pakistan dan geldi ve seve seve kabul ettik. Türkiye Gemi Geri Dönüşümü konusunda attığı adımlar ile Dünya ya örnek oluyor. Şimdiye kadar özellikle atıkların kaynağında yok edilmesi, çevre ve insan sağlığı ile iş güvenliği konusunda Dünya da ki bir çok ülkeden daha iyi durumda olduğumuzu biz değil Dünya söylüyor. Buna paralel olarak artık bilgi ve tecrübelerimizde faydalanmak isteyen ülkeleri ağırlamaya başladık. Pakistan heyeti ile 2 gün boyunca sektördeki gelişmeleri, prosedürleri ve bu duruma nasıl geldiğimizi anlattık. Atık Yönetim Birimi Sorumlumuz Kaptan Ersin Çeviker"i özellikler tehlikeli atıklar konusunda ülkelerine personel eğitimi için çağırıyorlar. Her zaman söylediğimiz gibi biz çevreci bir sektörüz ve bu konuda işimizi çok iyi yapmaya çalışıyoruz.Ülkemizin çevre ve insan sağlığı konusunda attığı adımlar bize de itici güç oluyor ve taviz vermeden çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kardeş ülke Pakistan ile de işbirliğimizi artıracak ve sektörümüz hakkında her türlü bilgi ve deneyimlerimizi paylaşacağız”

Virahaber

Bu haber toplam 891 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.