1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. İşte Paris Anlaşması'nın AB için olası sonuçları
İşte Paris Anlaşması'nın AB için olası sonuçları

İşte Paris Anlaşması'nın AB için olası sonuçları

Avrupa Komisyonu, Aralık 2015’te Paris’te kabul edilen yeni küresel iklim anlaşmasının AB için olası sonuçlarını değerlendirdi.

A+A-

 Avrupa Komisyonu’nun Paris Anlaşması ile ilgili yaptığı değerlendirmede, süreç içinde atılacak adımlar ve anlaşmanın AB’de nasıl uygulanacağı incelendi. AB’nin İklim ve Enerjiden sorumlu Bakanı Miguel Arias Canete konu ile ilgili olarak “Anlaşmayı yaptık. Şimdi onu gerçekleştirmemiz gerekiyor. AB için bu, 2030 iklim ve enerji mevzuatının gecikmeksizin tamamlanması, anlaşmanın olabildiğince hızlı onaylanıp imzalanması ve düşük-karbonlu bir geleceğe küresel geçişte liderliğimizin devam etmesi anlamına geliyor. AB, iklim siyaseti vasıtasıyla iklim değişikliğini uluslararası siyasi gündemin en üstünde tutacak. Önümüzde yapılacak çok iş var; ancak tıpkı Paris’te yaptığımız gibi, azmedeceğiz ve başarıya ulaşacağız” dedi.

Değerlendirmenin Ana Sonuçları:

-Paris Anlaşması: Dünyadaki emisyonların neredeyse tamamını kapsayan iklim değişikliği hakkındaki çok taraflı ilk anlaşmadır. Anlaşma, dünya için bir başarı olup, AB’nin düşük karbon ekonomisine yöneldiğinin bir teyididir. AB’nin müzakere stratejisi, anlaşmaya varılması hususunda belirleyici olmuştur.

-İmza ve Onaylama: Paris Anlaşması’nın erkenden onaylanması ve yürürlüğe konması, Anlaşma’nın hızla işlemeye başladığını yasal olarak kesinleştirecektir. Bu sebepten ötürü, Paris Anlaşması olabildiğince çabuk şekilde imzalanmalı ve onaylanmalıdır.

-Periyodik Gözden Geçirmeler: AB, Paris Anlaşması’nın iklim değişikliğini 2°C’nin altında, hatta mümkünse 1.5°C’de tutma hedefinin başarıya ulaştığından emin olmak için planlanan gözden geçirme süreçlerine katılmaya hazır olmalı. İklim değişikliğini 1.5°C’de tutma hedefine dair bir kavrayış geliştirmek konusunda 5. Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli Değerlendirme Raporu’nun (IPCC) yetersiz olması sebebiyle, IPCC’den 2018 senesi için özel bir rapor hazırlaması istendi. AB, bu amaçla uluslararası alanda yürütülen bilimsel çalışma için bilimsel girdi temin edecek. Buna ilaveten, tüm ülkeler yüzyıl ortası uzun vadeli karbondan arınma stratejilerini birbirleri ile paylaşmalıdır. Avrupa Komisyonu, AB stratejisinin hazırlanmasını kolaylaştırmak; Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve paydaşlar arasındaki siyasi görüşmeleri destekleyebilmek için ekonomik ve toplumsal dönüşümler hakkında derinlemesine bir rapor hazırlayacak.

-2030 İklim ve Enerji Mevzuatı: Avrupa Konseyi Ekim 2014’te, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının en az %40 oranında azaltılmasına ilişkin kararlı bir hedef koyan 2030 iklim ve enerji politikası çerçevesini kabul etti. AB’nin söz konusu yaklaşımını destekleyen Paris Anlaşması için 2030 enerji ve iklim çerçevesini uygulamak bir öncelik arz ediyor. Buna göre, sunulacak olan yasal öneriler Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından olabildiğince hızlandırılmalı.

-Enerji Geçişi: AB, düşük karbonlu ekonomiye geçişe fırsat veren çevreyi güçlendirmelidir.

-Küresel Diplomasi ve Küresel Eylem: Paris Anlaşması’nın ve iklim planlarının uygulanmasında siyasi gücü sürdürmek ve diğer ülkeleri desteklemek için AB’nin uluslararası iklim siyasetini pekiştirmeye ihtiyacı olacak. Bu açıdan AB, uluslararası iklim finansmanının harekete geçirilmesi hususundaki kararlılığını koruyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2254 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.