1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Rusya ile yeni dönem şartları belli oldu
Rusya ile yeni dönem şartları belli oldu

Rusya ile yeni dönem şartları belli oldu

Rusya ile normalleşmenin sağlanması için Putin’in Türk girişimcilere, Türk vatandaşı çalışanlara koyduğu kısıtlamalar, vize uygulaması ve charter uçaklarına getirilen yasağın kaldırılması gerekiyor. Bunun için üç kararnamenin iptal edilmesi şart.

A+A-

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi için Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkgirişimcilere, Türk vatandaşı çalışanlara koyduğu kısıtlamalar, vize uygulaması ve charter uçaklarına getirilen yasağın kaldırılması gerekiyor. Bunun için de Putin’in iki, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in bir kararnameyi iptal etmesi gerekiyor.Türkiyeile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Putin’e yazdığı mektupla başladı. 

Siyasi irade ortaya koydu

Putin, teşekkür için Erdoğan’ı aradı ve söz konusu görüşme, iki liderin normalleşme konusundaki siyasi iradeyi ortaya koymasıyla sonuçlandı. Taraflar, görüşmenin olumlu geçtiğini ve iki ülke ilişkilerinin eski haline getirilmesi konusundaki iyi niyeti kamuoyu ile paylaştı. Putin de Erdoğan’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, turizmcilerin beklediği charter uçuş yasağının kaldırılacağı sinyalini verdi. Rusya’nın tarım ürünleri ithalatı ile Türk işçilerin Rusya’da çalışması konusundaki katı tavrı yumuşatması da bu siyasi iradenin yansımalarıydı.

Sıra Mevzuatta

 Ancak, siyasi iradenin ortaya koyması, iki ülke arasında 24 Kasım’dan beri bozulan ilişkilerin bir günde normalleşmesine yol açmıyor. Üst düzey bir Türk diplomat, ‘yol haritası nedir’ sorumuzu yanıtlarken Rusya’daki bürokrasinin yavaşlığına dikkat çekerek şu bilgileri verdi:“Somut adım atılabilmesi için mevzuatın uygun hale getirilmesi lazım. Uygulamada da normalleşmeye geçilmesi için üç ana kararnamenin iptal edilmesi gerekiyor. İlki 28 Kasım 2015 tarihli, Putin tarafından imzalanan Başkanlık kararnamesi. İkinci kararname yine Putin tarafından 30 Kasım günü imzalanan Başkanlık Kararnamesi ve son olarak da 30 Kasım günü Medvedev tarafından imzalanan Başbakanlık Kararnamesi. Putin’in imzaladığı kararnameler, Türk girişimcilerin yatırım yapabileceği alanları, Türk işçi çalıştırma koşullarını, vize uygulamasını içeriyor. Medvedev’in kararnamesi ise Türkiye’ye turist taşıyan şirketlerin uyması gereken kuralları düzenliyor, Türkiye’ye charter seferlerini yasaklıyor. ”

Vize Putin'in talimatıyla

Üst düzey diplomatın verdiği bilgiye göre, Türk vatandaşlarının Rusya’ya yeniden vizesiz gidebilmesi için iki ülke arasında yeni bir anlaşma imzalamak ve parlamentolarda onaylamak gerekmiyor. Uygulama Putin’in yayınladığı Başkanlık kararnamesi ile sona erdiğinden o kararnamenin iptal etmesi yeterli olacak.

Turizmde sezon kaçabilir

Moskova’daki Türk yetkililere göre Putin ve Medvedev’in 24 Kasım’dan sonra yayınladıkları kararname ve yönetmeliklerin iptal edilmesi, Rus turistlerin hızlı bir şekilde Türkiye’ye akın etmesini mümkün kılmayabilir. Çünkü, geçen 8 ay içinde Türkiye’ye turist götüren çok sayıda acenta ve şirket faaliyet alanını değiştirdi ya da kapandı. Charter seferlerini yapan birçok şirket, başka rotalara yöneldi. Kararnamenin iptali ile ajansların yeniden açılması, talep toplaması, hava yollarının uçak bulması, slot alması gibi işlemler zaman alacağından turizmcilerin bu sezonu kaçırabileceği ifade edildi. Diğer taraftan terör saldırıları ve Rusya’daki ekonomik kriz de talep düşüklüğüne neden oluyor ve bu da Rus şirketlerin bu sezanda Türkiye’ye olan ilgisini düşürebilir.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2223 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.