1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Tehlike derecesi en üst seviyede
Tehlike derecesi en üst seviyede

Tehlike derecesi en üst seviyede

Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki nükleer sızıntının tehlike derecesi ''geçici" olarak en üst seviyeye çıkarıldı. Santrallerdeki işçi ve mühendisler için tahliye talimatı verildi.

A+A-

Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu, Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki nükleer sızıntının tehlike derecesini ''geçici olarak'' en üst seviyeye çıkardı.
Kurumdan yapılan açıklamada, felaket düzeyinin, Çernobil felaketiyle aynı seviye olan Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 7'ye yükseldiği belirtildi.
Radyasyon sızıntısının Fukuşima'daki kazanın başından bu yana Çernobil'de 1986'da ölçülenin sadece yüzde 10'u olduğu belirtilirken, Fukuşima Daiçi nükleer santralinden insan sağlığını ve çevreyi etkileyen radyoaktif maddelerin hala sızmaya devam ettiği kaydedildi. 
Çevrede yapılan iyot ve sezyum ölçümlerine dayanılarak bu kararın verildiğini belirten kurum, durumun izlenmeye devam edeceğini ve bu seviyenin ''geçici'' olduğunu vurguladı.
Kurum, felaket düzeyini en üst seviyeye çıkarma konusundaki nihai kararın uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından daha sonra verilebileceğini açıkladı.  

6.4'le sallandı
Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 77 kilometre doğusunda 6,4, Fukuşima bölgesinde de 6,3 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Japon Meteoroloji Ajansı yaptığı açıklamada, depremin 35 milyon kişinin yaşadığı ve bir megapol olan Tokyo'da da hissedildiğini, binaların sallandığını belirtti. Medya organları ise tsunami alarmı verilmediğini, herhangi bir can ve mal kaybı haberinin kendilerine ulaşmadığını kaydetti.
Amerikan Jeofizik Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, denizin 13 kilometre altında meydana gelen depremin merkez üssünün Pasifik Okyanusu'nda olduğu belirtildi.

 

Santralde hasar yok
Öte yandan, Japonya'nın kuzeydoğusunda, 11 Martta meydana gelen deprem ve tsunami felaketlerinin ardından zarar gören Fukuşima Daiçi nükleer santralinde bu son son artçı depremin yüzünden yeni bir hasarın meydana gelmediği belirtildi.
Santrali işleten Tokyo Elektrik Şirketinin (TEPCO) yayımladığı yazılı açıklamada, bu son deprem yüzünden ne elektriğin kesildiği ne de şimdiye kadar herhangi bir hasar tespit edildiği kaydedildi.
Santralin 1 numaralı reaktöründeki hidrojen birikmesinin yeni bir patlamaya yol açmaması için geçen haftadan bu yana, reaktöre azot enjekte ediliyor. 
Ayrıca, santralin duvarında açılan ve yüksek radyasyonlu suyu Pasifik Okyanusu'na akıtan delik de geçen hafta kapatılmıştı. 

İki nükleer santrale tahliye kararı
Tokyo Elektrik Enerji Şirketi  yeni depremin ardından, nükleer krizin yaşandığı Fukuşima Daiçi ile Fukuşima Daini nükleer enerji santrallerindeki işçi ve mühendislerin tahliye edilmesi talimatını verdi.
Fukuşima'daki iki nükleer enerji santralinde yüzlerce işçi ve mühendis çalışıyordu.

Radyasyon sızıntısı azalıyor
Japonya Başbakanı Naoto Kan, kazanın meydana geldiği Fukuşima nükleer santralinde "istikrarın adım adım" sağlandığını ve radyasyon sızıntısının azaldığını bildirdi.
Vatandaşların sağlığının hükümetin karar almasında baş etken olduğunu söyleyen Kan, Japon halkını normal yaşama dönmeye çağırdı.
Başbakan Kan, kazanın seviyesini, bazen yüksek düzeyde tespit edilen radyasyon sızıntısının değerlendirilmesi temelinde yeniden gözden geçirdiklerini kaydetti.
 

Nükleerin ardından tazminat depremi
Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano, geçen ay yaşanan deprem ve tsunaminin ekonomik zararının ilk tahmin edilenden daha fazla olabileceğini söyledi. 
Yosana, gazetecilere yaptığı açıklamada, enerji kısıntılarının fabrika üretimine engel olduğunu ve arz zincirini bozduğunu ifade ederek, deprem ve tsunaminin ekonomik zararının ilk tahmin edilenden daha fazla olabileceğini ifade etti. Yosana, doğal felaketlerden sonra insanların harcamadan kaçınma eğilimi içinde olduklarını da belirtti. 
Hükümet, felaketin sadece araç-gereçlere zararının 300 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Zararın, tüketici güveni, fabrika üretimi ve arz zincirine etkisini hesaplamak ise daha zor. Dünyanın ve Japonya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota, Japonya'da yedek parça arzındaki belirsizliğin temmuz ayına kadar araç üretimini tehdit ettiği uyarısında bulundu. 
Japonya hükümeti, yeniden yapılandırma çalışmalarını başlatmak için bir harcama paketinde anlaşsa da yeni bir ek bütçe sağlanmasının Japonya'nın devasa borç yükü nedeniyle güç olduğu belirtiliyor. 
Öte yandan, yatırım bankası JP Morgan, Fukuşima santralini işleten Tepco şirketinin 23,6 milyar dolarlık (2 trilyon yen) tazminat talebiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. 

A.A

Bu haber toplam 968 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.