1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. ‘’Tek kullanımlık plastiğe DUR de”
‘’Tek kullanımlık plastiğe DUR de”

‘’Tek kullanımlık plastiğe DUR de”

TURMEPA, “Dünya Okyanuslar Günü”nde sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını kirlilikten korumak ve sürdürülebilir kullanma doğrultusunda toplumsal bilincin artması için çalışıyor.

A+A-

TURMEPA, Dünya Okyanuslar Günü'nde sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını kirlilikten korumak ve toplumsal bilincin artmasını sağlamak için destekleyici projeleri ilkesi olarak görüyor.

Deniz Temiz Derneği/TURMEPA, “Dünya Okyanuslar Günü”nde sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını kirlilikten korumak ve sürdürülebilir kullanma doğrultusunda toplumsal bilincin artmasını, ekosistemin dinamik ve bütünsel içerikleriyle korunmasını ve destekleyici projeleri ilkesi olarak görüyor.

Okyanuslar yaşam alanlarıdır, ekosistemin sağlık kaynağıdır, canlıların besinlerini barındırır ve iklim dengeleyicidir.

Ekosistemin sağlık kaynağı ve yaşam alanı olan okyanuslar, canlıların besinlerini arındırmanın yanında iklim dengeleyici bir etkeni barındırıyor.

Gezegenimizin yüzeyinin yaklaşık yüzde 70'ini kaplayan okyanusların ancak yüzde 10’u keşfedildi. Mavi gezegenimizin ayrılmaz bir parçası olan okyanuslar, bilinen 230 bin ve keşfedilmemiş 2 milyona yakın tür barındırmasından dolayı dünya üzerindeki en büyük yaşam alanı olarak kabul ediliyor. Dünyanın yüzleştiği en büyük küresel sorun olan çevre kirliliği, okyanuslarda biyoçeşitliliğin azalmasına, sıcaklık artışına ve kimyasal değişimlere neden oluyor. Bu etkiler son yıllarda ekosistemimiz için hayati önemi olan okyanus sağlığı üzerinde yoğun bir baskı unsuru oluşturuyor. Plastik kirliliği de bu baskıların en güçlülerinden bir tanesi. Çünkü her yıl okyanuslara 8 milyon tondan fazla plastik atılıyor ve deniz ve okyanuslardaki çöplerin yüzde 73’ünden fazlasını plastikler oluşturuyor. Bilimsel çalışmalar, plastiklerin deniz ortamında ortalama 450 yıl kalabileceğini ortaya koyuyor ve bu süre de plastik problemini daha ciddi boyutlara taşıyor. Hemen önlem alınmaz ve harekete geçilmezse 2050 yılında denizlerde balıktan çok plastik olacağı öngörülüyor. Atılan plastikler, sucul ekosistemdeki biyoçeşitliliği de tehdit ederek her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşunun, 100 bin memeli ve deniz kaplumbağasının ölümüne sebep oluyor. Deniz ortamında plastikler daha küçük parçalara ayrılarak ihtiyacımız olan oksijeni üreten planktonlardan balinalara tüm besin zincirine girerek deniz ekosisteminin sağlığını olumsuz etkiliyor.

Okyanuslardaki plastik kirliğini önlemek için teşvik edici ve katılımcı çözümler üretmek gerekiyor. TURMEPA, deniz canlılarına yeniden sağlıklı bir ortam kazandırabilmek için; iş dünyası, hükümetler, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliklerini önemseyerek sorumluluk alıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 6421 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.