1. HABERLER

  2. BOĞAZLAR

  3. Tekneler emrinize âmâde
Tekneler emrinize âmâde

Tekneler emrinize âmâde

Güneşin yüzünü gösterdiği ilk günlerde, kışın kasvetini üzerinden atmak isteyen birçok kişi gezi alternatifi arar. Tekne kiralayıp, Boğaz'a açılma fikri kimsenin aklına gelmez. Gelse de tamamen duygusal (!) nedenlerle uzak durur bu fikirden.

A+A-

Güneşin yüzünü gösterdiği ilk günlerde, kışın kasvetini üzerinden atmak isteyen birçok kişi gezi alternatifi arar. Tekne kiralayıp, Boğaz'a açılma fikri kimsenin aklına gelmez. Gelse de tamamen duygusal (!) nedenlerle uzak durur bu fikirden. Ama sanıldığının aksine, fiyatlar çok yüksek değil. 6 buçuk metrelik teknelerle Boğaz'a açılmak yalnızca 50 TL. Kara bulutların İstanbul semalarını bir türlü terk etmediği, yağışlı bir hafta geçirdik.

"Bu havaların yaptığı resmen cemre itaatsizlik!" nevinden cümleler ardı ardına sıralandı. Güneş şimdilik bulutlara teslim olsa da, dönüşünün muhteşem olacağı muhakkak. Ee havaların ısınmasıyla, "Ne yapalım, kışın kasvetini nasıl üzerimizden atalım?" diyenler de olacak elbet. Biz de şimdiden seçenek sunalım istedik, kendimizi Haliç sahillerine vurduk. Cibalikapı'da peş peşe sıralanan sandalların önündeyiz. Bu tekneler baharın ilk günlerinde Boğaz kokusu solumak isteyenlere en güzel alternatiflerden...

Eminönü ya da Ortaköy'den kalkan ortalama 300 kişilik teknelerle Boğaz turu yapmıştır birçoğunuz. Ama ailenizle ya da arkadaşlarınızla, baş başa yapacağınız tekne turunun yerini hiçbiri tutmaz. Tekne dediysek, hemen korkmayın. Öyle bütçenizi zorlayacak olanlardan değil bunlar... Ortalama 6 buçuk-10 metrelikler, Boğaz gezileri için ideal. 6 buçuk metrelik, 5 kişilik teknelerle Haliç turlarının saati 25, Boğaz gezilerininki 50 TL. 16 kişilik daha büyük teknelerde ise saati 120 TL'ye Boğaz'ı turlayabiliyorsunuz. İkinci köprüye kadar gidiş-dönüş 2 saat sürüyor. "Yok, bir saat benim için yeterli." derseniz, Çırağan Sarayı'na kadar gider, Üsküdar'dan Haliç'e geri dönersiniz. Bir de sandal sefaları var tabii. Kürek çekmek isteyenlere... Ama yakından geçen büyük teknelerin oluşturduğu dalgalarda alabora olma riski olduğundan fazla açılmak mümkün değil. Siz deyin 100, biz diyelim 150 metre! Yine de Haliç sularında, Galata Kulesi'ne doğru kürek çekmek var işin ucunda. Saati de yalnızca 15 TL.

tekne01.jpg

Haliç'teki tekne kiraları daha ucuz
Kıyıdaki tekne sahiplerinin birçoğu 60 yaşın üzerinde. Motorlarının ön kısmında hemen hepsinin ismi yazılı: Ahmet Kaptan, Emin Kaptan, Naci Kaptan... 28 yaşındaki Erdoğan Kaptan aralarında en genç olanı. Onun teknesinde konuşuyoruz diğerleriyle de. Hepsi tekne kiralarını vatandaşların çok yüksek zannetmesinden yakınıyor. Özellikle kendi kıyılarının diğer yerlere göre daha ucuz olduğunu söylüyorlar. Zaten Boğaz'da bu kadar çok tekneyi bir arada bulabileceğiniz başka bir yer yok. Üsküdar, Beykoz, Kanlıca, Arnavutköy, Bebek gibi sahil şeritlerinde birkaç tekne var. Ancak bunlar ya 500 kişilik, özel davet ve organizasyonlar için tasarlanmış tekneler ya da restoran müşterilerine özel hizmet verenler... Bebek ve Arnavutköy civarındaki birkaç teknenin kira fiyatı Haliç'tekilerin neredeyse iki katı.

tekne02.jpg

Boğaz'ın ortasında evlenme teklifi
"Kendimi bildim bileli bu işi yapıyorum." diyen Naci Kaptan, insanlarda hâlâ deniz kültürü olmamasından şikâyetçi. Ona sorsanız, deniz kokusu almadan yaşayamaz. Bu yüzden evi Haliç kıyısına 100 metre uzakta. Zaten gece çok geç saatlere kadar müşteri bekliyor, sabahın erken saatlerinde teknesine geri geliyor. Onun motoru 5 kişilik olduğu için müşterileri genellikle turistler ya da gençler. Bazı günlerde hiç tura çıkamıyor ama yine de halinden memnun. Denizde olmak onun en büyük mutluluğu.

Aslına bakarsanız, hepsinin hikâyesi benzer. Birçoğunun teknesi aynı zamanda evi. Erdoğan Kaptan da bunlardan biri. Kardeşiyle birlikte teknede yaşıyor, evine haftada bir ancak gidiyor. Onun teknesi biraz daha büyük. 16 kişilik. İçinde kamarası, ufak bir mutfağı ve lavabosu var. Bu yüzden doğum günü kutlamalarında, evlenme tekliflerinde, yıldönümlerinde daha çok tercih ediliyor. "Geçen yıl evlenme teklifinde rekor kırdık. Nisan ayı geldi, şimdi yine başlar teklifler." diyor. Anlattıklarına göre erkeklerin, bu konuda hayal gücü epey geniş. Çiftler teknenin üst katında Boğaz'ı seyrederken, Erdoğan Kaptan genellikle damat adaylarının arkadaşlarıyla irtibat halinde oluyormuş. Ortaköy ya da Galata'da pusuya yatan arkadaşlar, Erdoğan Kaptan kıyıya yaklaştığını söylediğinde pankart açıyormuş. Gelin adayı, damat adayının hazırladığı pankartla şaşırırken, ceket cebinden çıkan yüzükle birlikte, evlenme teklifi sözlere dökülüyormuş!

Kaptanların hikâyelerini anlatsak sayfalar yetmez. Ancak şunu söyleyebiliriz ki, bu tekneler bahar günlerinde kutlamalar için çok ideal. Yurtdışından gelenlerden isteyene Boğaz'da yemek hizmeti de var. Barbekü malzemelerini kendiniz getirirseniz 50 TL'ye pişirilip, servis alabiliyorsunuz. Pişirme işlemini kendiniz yaparsanız bu ücreti de vermenize gerek kalmıyor. 

Zaman

Bu haber toplam 2669 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.