1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. DEÜ'den Küresel Deniz Güvenliği Çalıştayı
DEÜ'den Küresel Deniz Güvenliği Çalıştayı

DEÜ'den Küresel Deniz Güvenliği Çalıştayı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 29 Nisan Çarşamba günü Küresel Deniz Güvenliği ve Deniz Güvenliği Farkındalık Çalıştayı ev sahipliği yaptı. Çalıştay, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Me

A+A-

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin sponsor olduğu Çalıştay üç oturum halinde gerçekleşti. Programının takdimi, saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan çalıştayda ilk önce Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Yrd. Prof. Dr. D. Ali Deveci tüm katılımcıları selamlayıp bir hoşgeldiniz konuşması yaptı. Sayın Deveci deniz güvenliği konusunun disiplinler arası ve kurumlar arası işbirliği gerektiren ve Türk denizciliğinin büyümesi ve küreselleşmesi ile birlikte giderek önemi artan bir konu haline geldiğine değinerek böyle bir faaliyeti Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutanlığı ile birlikte gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını belirtti. Daha sonra çalıştayın açılış konuşmasında Tuğamiral Cihat Yaycı deniz güvenliğinin önemi ve bu bağlamda deniz kuvvetlerinin rolü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sayın Yaycı, konuşmalarını deniz ulaştırması, enerji güvenliği, deniz güvenliği tehditleri, denizde terörizm, deniz haydutluğu başlıkları altında topladı. Çokuluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi’nin vizyon, görev ve faaliyetlerinden de bahseden Sayın Yaycı, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ne çalıştay ile ilgili ev sahipliği ve işbirliğinden dolayı Deniz Ticaret Odası’na da çalıştaya sponsorluğundan dolayı teşekkürlerini sunarak, uluönder M.Kemal ATATÜRK’ ün ‘Yurtta barış dünyada barış’ sözü ile konuşmasını sonlandırdı.

Çalıştayın ilk oturumu Prof. Dr. D.Ali Deveci başkanlığında konuşmacıların takdimi ile başladı. Bu oturumda sırasıyla konuşmacı olarak; Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı’nı temsilen Ahmet Necati Macaroğlu, Fakülte Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Zorba, Dnz. Albay Sümer Kayser, Yrd. Doç. Dr. Barış Kuleyn, Yrd. Doç. Dr. Nursel Gökdemir Işık sunumlarını gerçekleştirmişlerdir. İlk konuşmacı Sayın Macaroğlu denizcilik sektöründe yapılan ticaretin küresel boyutuna, deniz ticaretinde taşınan yük hacmi ve filodaki gelişmeler ile dünyada ve Türkiye’de zabitan ve tayfa sınıfı olarak gemi adamı sayısındaki büyümeye değindi. Sayın Macaroğlu ayrıca Türk Denizciliğinin geliştirilmesi, deniz kültürünün tanıtılması ve yaygınlaştırılması konusundaki projelerden de bahsetti.

İkinci konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Kpt. Yusuf Zorba güvenlik kavramı ve deniz ulaştırması başlığı altında sunumunu gerçekleştirdi. Emniyet ve güvenlik kavramları arasındaki farklılığa vurgu yapan Sayın Zorba deniz ulaştırmasından güvenliğin öneminden bahsetti.

Üçüncü konuşmacı olan Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi Komutan Yardımcısı Dnz. Albay Sümer Kayser sunumuna Küresel ve Bölgesel Deniz Güvenliği İnisiyatifi başlığı altında uluslararası gemi ve liman güvenliğinin önemini vurgulayarak başladı. Deniz haydutluğu ile mücadele temas grubu hakkında da bilgi verdi.

Dördüncü konuşmacı olarak ilk oturumda yer alan Yrd.Doç.Dr.Barış Kuleyin “Enerjeopolitik”kavramının tanımıyla konuşmasına başladı ve enerji arz güvenliği jeopolitiğinde yaşanan güncel gelişmelerden bahsetti.

İlk oturumun son konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Nurser Gökdemir IŞIK, deniz hukuku açısından deniz güvenliğinden, deniz hukukunda kodifikasyon çalışmaları ve 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi ve sözleşmesinin alt başlıklarından bahsetti. Karasularında kıyı devletinin yabancı gemiler üzerindeki yargı yetkisinden söz edip konuşmasını tamamladı. 1. Oturum, Tuğamiral Cihat Yaycı’nın teşekkür belgelerini konuşmacılara takdimi ile sonlandırıldı.

Çalıştayın ikinci oturumu, Dnz Albay Mahmut Karagöz başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda ilk konuşmacı olan Öğr. Gör. Volkan Fidan, Yasadışı, Kuraldışı, Kayıtdışı (YKK) balıkçılık faaliyetleri hakkında sunum yaparak bu tanımlar arasındaki farklılıklara değindi. Balıkçılığın geçmişten günümüze durumu, dünyada balıkçılığın bölgesel değerlendirmesi, YKK balıkçılığa sebep olan etkenleri açıkladıktan sonraYKK ile mücadelenin yöntemlerine değindi. Sayın FİDAN YKK balıkçılığının önlenmesi, takip edilmesi ve kurumların destek sağlaması gerektiğini söyleyip konuşmasını bitirdi.

İkinci konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Ali Cemal Töz sunumunda deniz kirliliği ve deniz güvenliği konusuna değindi. Sayın Töz denizde petrol kirliliği olayları ve kirliliğin çevre boyutu hakkında yaşanmış örnekler verip bunları önlemek için kullanılan ekipmanlardan söz ettikten sonra konuşmasını noktaladı.

Üçüncü konuşmacı olan Yrd. Doç. Dr Serim Paker, deniz güvenliği, denizturizmi, yatçılık ve marinacılıkta gözlemlenen güvenlik sorunlarını anlattı.

Dördüncü konuşmacı Arş. Gör. Burcu Çelik, küresel iklim değişimleri ve deniz ticaretinde güvenlik yaklaşımı başlığı altında küresel ısınma ve doğaya etkileri, iklim değişiminin deniz ticaretinde yarattığı fırsatlar ve tehditler hakkında değerlendirmeler yaptı.

Oturumda son olarak konuşan Sahil Güvenlik Binbaşı Tamer Alpul, deniz güvenliğinde kolluk gücü uygulamaları konusunu açarak Sahil GüvenlikKomutanlığı’nın faaliyetlerinden bahsetti. Adli Kolluk görevlilerini açıklayıp, işbirliği yapılan kurum ve komutanlıkları belirterek, mücadele faaliyetleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Üçüncü oturumda Prof. Dr. Hakkı Kişi, limanlarda güvenlik ve Konteyner(Yüklük) Güvenlik Girişiminin (CSI) amaç ve yöntemlerine değinerek, buna bağlı diğer uygulamalar konusunda bilgiler aktardı. Girişimin sonuçlarından bahsedip konuşmasını tamamladı.

İkinci konuşmacı olan Doç. Dr. Kpt. Selçuk Nas, seyir emniyeti ve güvenliği adını taşıyan sunumunu yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Üçüncü konuşmacı Öğr. Gör. Kpt. Emre Uçan, LNG taşımacılığı, LNG gemileri ve genel özelliklerine değinerek, LNG gemilerinin tehlikeleri konusunda konuşmasını tamamladı.

Arş. Gör. Taha Talip Türkistanlı, özel deniz güvenlik şirketleriyle ilgili uluslararası düzenlemelerden bahsederek, deniz haydutluğunun meydana getirdiği tahmini maliyetleri istatistiklerle açıkladı.

Oturumdaki son konuşmacı Deniz Albay Mahmut Karagöz, deniz güvenliği projeleri, deniz olayları, denizde durumsal farkındalık, deniz güvenliğinin modellenmesi ve modelleme ile sağlanacak faydalardan bahsederek sunumunu gerçekleştirdi.

Çalıştay’ın sonunda Prof. Dr. D. Ali Deveci ve Tuğamiral Cihat Yaycı birer değerlendirme ve kapanış konuşmaları yaptılar. Tuğamiral Cihat Yaycı emeği geçen herkese teşekkür ettikten sonra dekan yardımcısı Prof. Dr. D. Ali Deveci’ye bu ortak çalışma için teşekkürlerini sunan bir plaket verdi.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2246 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.