1. HABERLER

  2. YAT

  3. Antalya Serbest Bölge'de 13 yılda 309 yat inşa edildi
Antalya Serbest Bölge'de 13 yılda 309 yat inşa edildi

Antalya Serbest Bölge'de 13 yılda 309 yat inşa edildi

Marka haline gelen Antalya Serbest Bölge'de, Türk mühendis ve işçilerinin emeğiyle 7 metreden başlayıp 63 metreye kadar yatlar üretiliyor. ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgedeki 103 firmanın 55'inin yat sektöründe faaliyet gösterdiğini açıkla

A+A-

Dünyanın önemli yat üretim merkezlerinden biri haline gelen Antalya Serbest Bölge'de 13 yılda 309 yat inşa edildi. Lüks yat inşasında marka haline gelen Antalya Serbest Bölge'de, Türk mühendis ve işçilerinin emeğiyle 7 metreden başlayıp 63 metreye kadar yatlar üretiliyor. Bölgede faaliyet gösteren yerli ve yabancı yat firmaları, ABD'den Rusya, Hollanda'dan Birleşik Arap Emirliklerine kadar onlarca ülkeden sipariş alıyor.

Antalya Serbest Bölge İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölge'de yat sektöründe ciddi anlamda kümelenme oluştuğunu, bölgedeki 103 firmanın 55'inin yat sektöründe faaliyet gösterdiğini bildirdi. Yat üretimine 2002'de başlanan Antalya Serbest Bölge'de 2014 sonuna kadar 270 yatın üretildiğini, 2015 yılında da 39 yatın üretimi tamamlanarak teslim edildiğini kaydeden Gürses, "Toplamda serbest bölgede bugüne kadar 309 yat üretilip satıldı" dedi.

Tamamı yurt dışına satılıyor Antalya Serbest Bölge'de tamamen döviz kazandırıcı faaliyetler için çalışmalar yapıldığını ifade eden Gürses, bölgede üretilen yatların tamamının yurt dışına satıldığını dile getirdi. Geçen yıl tamamlanan 39 yatın, 8 metre ile 63 metre arasında değişen boylarda olduğunu belirten Gürses, geçen yıl mayıs ayında teslim edilen 63 metre boyundaki yatın bugüne kadar Antalya Serbest Bölge'de üretilen en büyük yat olduğunu bildirdi. Bu yatın Rus bir iş adamına satıldığını açıklayan Gürses, "Bölgemizin önünü açan bir üretim oldu. Bu proje alındıktan sonra bölgemizde başka firmalar da büyük boylarda yat siparişleri aldılar. Şubat ayında da 60 metre bir lüks yat denize indirilecek. Yat boyları büyüdüğü zaman hem katma değeri daha fazla oluyor hem de satış değerleri yükseliyor" diye konuştu.

Büyük boydaki yatlar için özel sistem Antalya Serbest Bölge'de 90 metre boyuna kadar yat üretme imkanı bulunduğunu anlatan Gürses, "Bölgemiz şu anda 50 metre ve 500 tona kadar yatları denize indirmek için müsait. Elli metreden büyük yatları bölgemizdeki mevcut sistemler vasıtasıyla denize indirme imkanına sahip değiliz. Bu boydaki yatları indirebilmek için yurt dışından gemi anlaşmaları yapılıyor. Geçen yıl 63 metrelik yat bu şekilde özel vinçlerle denize indirildi. Bu tabii ki çok akılcı değil. Serbest bölgede bu eksikliği gidermek için dünyada kabul görmüş bir asansör sistemi kuracağız. Bununla ilgili fizibilite çalışmaları başladı.

Yaklaşık 3 milyon dolara mal olacağını düşündüğümüz bu sistemi bu yıl bölgemize kazandırmak istiyoruz. Böylece 90 metreye kadar yatları bölgemizde rahatlıkla üretip denize indirebileceğiz" ifadelerini kullandı. Söz konusu sistem yapıldığı zaman bakım onarıma girecek yatların da önünün açılacağına dikkati çeken Gürses, "Yat bakım onarımı da katma değeri yüksek. Ayrıca kısa sürede geri dönüşü oluyor. Bir yatı sezonluk alıyorsun 2-3 ayda bakım onarım yapıyorsun ve hemen sahibine teslim ediyorsun. Akdeniz çanağındaki yatları bakım onarım amacıyla serbest bölgemize çekersek bu alanda ticaret hacmimizi çok daha yukarılara çıkarabileceğiz" değerlendirmesini yaptı.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 7427 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.