1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. ALİAĞA LİMANI

  4. Asya ülkeleri gemi geri dönüşümde Aliağa'yı örnek alıyor
Asya ülkeleri gemi geri dönüşümde Aliağa'yı örnek alıyor

Asya ülkeleri gemi geri dönüşümde Aliağa'yı örnek alıyor

Avrupa Birliği'nin ilk defa 2013 yılında aldığı bu karar AB'nin çevre standartlarını karşılayan tek akredite tesise sahip olan Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörü Asya ülkelerinin rol modeli oldu.

A+A-

Ekonomik ömrünü tamamlayan gemilerin sadece 'çevre ve iş sağlığı açısından istenilen yükümlülükleri yerine getiren ülkelerde sökülmesini' çıkardığı yönetmelikle zorunlu kılan Avrupa Birliği'nin bu radikal kararı Asya ülkelerini harekete geçirdi.

Avrupa Birliği'nin ilk defa 2013 yılında aldığı bu karar AB'nin çevre standartlarını karşılayan tek akredite tesise sahip olan Türk gemi geri dönüşüm sanayisini kısa sürede dünya liderliğine taşırken, gemi geri dönüşümde ilkel yöntemler kullanan ve mevzuatın yükümlülüklerini yerine getirmeyen Asya ülkelerini de yeni çareler aratmaya yöneltti.

Asya ülkeleri modernizasyonda Türkiye'den yardım istiyor 

Yönetmelik gereği gemi geri dönüşümünde saf dışı kalan Asya ülkeleri, 10 Milyon TL'lik çevre yatırımıyla dünyanın en modern, güvenli, çevre ve iş sağlığına duyarlı tesislerine sahip olan Türkiye'nin kapısını çalmaya başladı. Modernizasyonda ve gelişimde Türkiye'den yardım isteyen Asya ülkelerinin Ulaştırma, Çevre ve Denizcilik alanında faaliyet gösteren devlet kuruluşları, İzmir'in Aliağa İlçesindeki gemi geri dönüşüm tesislerini mesken tuttu.

Son dönemde Türkiye'yi 'rol model' seçen birçok ülkenin uzman heyetlerini Aliağa'da misafir eden Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) son olarak Bangladeş heyetini tesislerinde ağırladı.Bangladeş Endüstri, Çevre ve Denizcilik Bakanlıklarının yanı sıra ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan 13 kişilik Heyet'i, GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Yardımcısı İsmail Önal ve Dernek Genel Sekreteri Ramazan Yiğit karşıladı.

Kapımız herkese açık 

Bangladeş heyetini dernek toplantı salonunda kabul eden Başkan Adem Şimşek, gemi geri dönüşüm sektörünün global bir sektör olduğunun altını çizerek, kapılarının her zaman ve her ülkeye açık olduğunu söyledi.

Bu dünya hepimizin dünyasıdır 

Konuklarına Gemi Geri Dönüşüm tesislerinin çevre ve iş sağlığı konusunda yaptığı yatırımlar hakkında detaylı bilgi veren Şimşek, merak edilen soruları da yanıtladı.2009 Yılında Pakistan hükümetinin Türkiye Cumhuriyeti Devlet'inden talep etmesi üzerine, İzmir'de geniş katılımlı uluslararası bir çalıştay'a GEMİSANDER olarak ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Başkan Şimşek, "Bu çalıştayda tesislerimizde yaptığımız tüm uygulamaları büyük bir şeffaflıkla, bir öğretmen edasıyla anlattık. Kaldı ki bu dünya hepimizin dünyasıdır. Biz bu felsefeyi kendimize şiar edinmiş bir sektörüz. Gelecek nesillere miras bırakacağımız bu dünyayı kirletmemek için birbirimize bilgi transferi yapmak zorundayız. Diğer ülkelerden gelen heyetleri konuk etmemizin, onlara tesislerimizi gezdirerek bilgilenmelerini sağlamamızın yegâne amacı da budur. Biz hiçbir şekilde ne Bangladeş'i ne de diğer ülkeleri kendimize rakip olarak görmüyoruz. Onlarında en az bizim seviyemize ulaşmalarını istiyoruz. Bunun içinde desteğimizi ve tecrübelerimizi her an, her zeminde aktarmaya hazırız. Hatta Bangladeş heyeti bizi ülkelerine davet ederse bu işleri kendilerine yerinde daha iyi anlatırız" diyerek, bilgi, tecrübe ve gelişim noktasında Bangladeşli paydaşlarına rehberlik edebileceklerini söyledi.

Çeviker'den Bangladeş heyetine brifing 

Ziyaret kapsamında Bangladeş heyetine barkovizyon eşliğinde bir sunum yapan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, gemi geri dönüşüm tesislerinin işleyişi, ekipmanları, çalışanların güvenliğine yönelik alınan tedbirler, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin getirdiği yükümlülükler, uygulanan atık yönetimi, ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra tesislere getirilen gemilerin hangi şartlarda ve nasıl geri dönüştürüldüğü, ilk defa 1976 yılında bakanlar kurulu kararı ile kurulan tesislerin 1976'dan bugüne geldiği noktayı ve sektörün gelecekte gerçekleştirmeyi hedeflediği projeler hakkında brifing verdi.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıya T.C. Ulaştırma, Denizclik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yanı sıra Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve BASEL sözleşmesine taraf olan çeşitli ülkelerin temsilcileri de gözlemci olarak katıldı. Toplantı sonrası tesisleri gezen ve yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Bangladeş heyeti, tesis yetkililerinden söküm çalışmalarının işleyişine yönelik bilgi aldı.

Zahir İslam: Ziyarette faydalı bilgiler edindik 

Ziyaret sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bangladeş Gemi Geri Dönüşümcüler Derneği Temsilci Muhammed Zahir İslam: İzmir'in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren tesislerin çevre ve iş sağlığı olanakları açısından dünya gemi geri dönüşüm sektöründe tek akredite tesis olarak kabul görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: "Türk gemi geri dönüşüm tesislerine yaptığımız ziyaretten çok memnun kaldık. Buradaki ziyaretimizde kendi derneğimiz adına oldukça faydalı bilgiler edindik. Önümüzdeki süreçte Aliağa'da faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Derneği ile kendi derneğimiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına oldukça faydalı bir ziyaret oldu.Türk gemi geri dönüşüm sektörünü dünya liderliğine taşıyan Adem Şimşek'ten aldığımız destek bizleri gerçekten sevindirdi. Kendilerini Bangladeş'e davet ettik, bu teklifimize çok olumlu yaklaştılar. İnşallah buradaki meslektaşlarımızı en kısa zamanda kendi ülkemizde ağırlayıp, Bangladeş'inde dünya gemi geri dönüşümünde söz sahibi bir ülke olması için hep birlikte bir yol haritası çizip, kısa ve uzun vadede uygulamaya koyacağız"

Çeviker: Gemi söküm işinin nasıl duyarlı yapılabileceğini anlatttık 

Türk gemi geri dönüşüm sektörünün hemen her alanda yakaladığı başarılar ile önemli bir misyon üstlendiğini dile getiren GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker de, "Bugün tesislerimizde Bangladeş heyetini ağırladık. Bu ziyaret kapsamında Bangladeş'te Gemi Sökümü işinin insan ve çevre sağlığına daha duyarlı yapılabilmesi için konuk heyete bilgi aktardık. Buradaki uygulamaları kendilerine açıklıkla anlattık. Başta işçi sağlığı olmak üzere almaları gereken eğitimleri kendilerine ayrıntıları ile açıkladık. Dernek başkanlığımızda yaptığımız açıklamada kendilerine her konuda yardımcı olabileceğimizi, bizi ülkelerine davet ettikleri takdirde, uygulamaları yerinde izleyeceğimizi, çevre ve iş sağlığına duyarlı gemi sökümü yapmalarına yardımcı olacağımızı da söyledik. Bilindiği üzere Avrupa Birliği yönetmeliği, özellikle AB bayraklı gemilerin kendi kurallarına uymayan ülkelere gönderilmesini yasakladı. Bu da tabi ki diğer Asya ülkelerini bu işi yapmak için yatırımlara ve eğitimlere doğru sevk etmeye başladı. Burada eğitim alacakları en güzel kaynak en güzel model de Türkiye olduğu için ülkemize gelerek Aliağa Gemi Söküm tesislerimizi ziyaret ediyorlar" diye konuştu.

Günün sonunda ziyaretin anısına toplu hatıra fotoğrafı çektiren Bangladeş heyeti, kendi ülkelerini sembolize eden çeşitli hediyeleri de GEMİSANDER üyelerine takdim etti. Türk toplumunun karakteristik özelliklerinden olan konukseverlik ve konuk ağırlama geleneğinden ödün vermeyen GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, yabancı konuklarına Aliağa'dan ayrılmadan önce geleneksel Türk mutfağından lezzetler ikram etmeyi de ihmal etmedi.

gemisandaerasya1.jpg

gemisandaerasya2.jpg

gemisandaerasya3.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 1690 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.