1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Çakır: Son iki yılda 4 gemimiz battı
Çakır: Son iki yılda 4 gemimiz battı

Çakır: Son iki yılda 4 gemimiz battı

KOSDER Başkanı Salih Zeki Çakır, “Ne yazık ki filomuzun ortalama yaşı 26. Son 2 yılda yaşlı olduğu için 4 kosterimiz çeşitli denizlerde battı. Koster ticaretinin önünün açılması ve bu tür kazaların yaşanmaması için filomuzu yenilememiz gerekiyor” dedi.

A+A-

Şile’nin 7 mil açığında henüz belirlenemeyen nedenle önceki gün batan MV Bilal Bal’ın 11 mürettebatına ulaşılmaya çalışılıyor. Kaybolan mürettebatın ailelerinin Şile Limanı’ndaki bekleyişi ise sürüyor. Her geçen saat umutlar azaltırken, ailelerin gözü kulağı denizdi. Ekipler de, kayıp 11 denizci için Sahil Güvenlik Komutanlığı gemileri, deniz helikopterleri ve denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar’la bölgede. Kurtarma operasyonu kapsamında TCG Alemdar’ın 2 dalgıcı dün 88 metre derine gömülen gemiye ulaştı. Donanma dalgıçları geminin etrafında keşif yaparak kaybolan 11 denizciyi ve gemiye giriş yapılabilecek noktaları aradı.

Geminin eski ve bakımsız olduğu iddiaları da kazanın ardından gündeme geldi. 1974’te Danimarka’da inşa edilen geminin batma nedeni araştırılırken, koster tipi gemilerin Rusya’dan Fas’a kadar sefer yapabildiği öğrenildi.

40 YAŞ İSYANI

Kayıp gemicilerin gözü yaşlı yakınlarından Engin Selçuk’un babası, “40 yaşında gemi denize çıkarılır mı?” diye isyan ederken, geminin sahibi Nihat Küçük’ün yakını Kemal Küçük mürettebatın yorgun olduğunu söyledi.

Önceki kazaları

Öte yandan, batan kosterin Mart 2013’te bakır yüklediği İnebolu Limanı’ndan çıkarken gemi onarım havuzuna çarptığı öğrenildi. Temmuz ayında ise geminin Büyükada’daki bir sığlıkta karaya oturduğu ve kurtarıldığı öğrenildi.

Köprü üstüne ulaşıldı

Arama kurtarma çalışmalarında geminin ‘köprü üstü’ kısmına ulaşıldığı bildirildi. Şile Kaymakamı Salih Yüce’nin kendilerine bilgi verdiğini belirten mürettebattan Nihat Küçük’ün ağabeyi Sedat Küçük, “Kaymakam Yüce, bize geminin ‘köprü üstü’ne dalgıçların ulaştığını ve orada herhangi bir canlı veya cansız unsura rastlanmadığını aktardı” dedi.

Son 2 yılda 4 gemi battı

Akdeniz ve Karadeniz’deki bölgesel ticaretin yüzde 80’ini karşılayan koster tipi gemilerin 650’sinin Türkiye’ye ait olduğunu belirten Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Başkanı Salih Zeki Çakır, gemilerin yenilenmesi için 7 yıldır çabaladıklarını söyleyerek, “Ne yazık ki filomuzun ortalama yaşı 26. Uygun finans modeli oluşturulamadığı için projemizi gerçekleştiremedik. Son 2 yılda yaşlı olduğu için 4 kosterimiz çeşitli denizlerde battı. Yılda  2 milyar dolar navlun girdisi sağlayan koster ticaretinin önünün açılması ve bu tür kazaların yaşanmaması için filomuzu yenilememiz gerekiyor.”

Kaynak: Milliyet

Vira Haber

Bu haber toplam 9541 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.