1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Datça'da şaşırtan şeffaf deniz canlısı
Datça'da şaşırtan şeffaf deniz canlısı

Datça'da şaşırtan şeffaf deniz canlısı

Datça'da denizde ilk kez görülen ve denizanalarına benzeyen canlı türü dikkat çekti.  Şeffaf deniz canlısının, 2014 yılında dünyada ilk kez Yeni Zelenda'da bir balıkçı tarafından keşfedilen 'salpa maxima'nın, bir başka türü olduğu ortaya çıktı.

A+A-

Datça'da, balıkçılar tarafından deniz üzerinde ilk kez görülen ve denizanalarına benzeyen bir canlı türü heyecan yarattı. İlçe merkezinde, Akdeniz kıyısındaki limanda bağlı bulunan gezi ve balıkçı teknelerinin arasında fark edilen ve turuncu renkli tespih tanesini andıran bölümleri dışında tümüyle şeffaf olan canlıların, birbirleriyle bağlantılı zincir şeklinde hareket ediyor olmaları dikkat çekti. Datça'da görülen şeffaf deniz canlısının, 2014 yılında dünyada ilk kez Yeni Zelenda'da bir balıkçı tarafından keşfedilen Salpa Maxima'nın, bir başka türü olduğu ortaya çıktı.

Datça limanında, kameralar tarafından tespit edilen görüntüler, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde incelemeye alındı. Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nurçin Killi, Datça'da görülen canlının, 'tulumlular' grubuna dahil olan, sularda sürüklenen organizma salpa (jelatinli zooplanktonik) olduğunu açıkladı.

Bu canlının fıçı şeklindeki vücutlarının saydam olduğuna dikkati çeken Killi, Süzerek beslenen bu canlılar suyu pompalayarak hareket edebilir. Fitoplankton dediğimiz mikroskobik alglerle ve bakterilerle beslenirler. İlkbaharda fitoplankton çoğalmasını takiben bu canlıların da sayıları artar ve onlarcası bir araya gelerek uzun zincirler şeklinde koloniler oluştururlar. Koloniler birlikte hareket eder ve beslenirler. Akıntılarla ya da beslenme amacıyla kıyılarda sık görülebilirler. İnsanlara herhangi bir zararları yoktur. Oluşan kolonilerin ömürleri uzun sürmez, fitoplankton miktarı azaldığında salplerin sayılarında da azalma görülür. İstavritgiller (trachurus) ve mezgit türleri, kaplumbağalar, deniz kuşları, ton balıkları ve denizanaları salpleri besin olarak tüketirler dedi.

seffaf-deniz-canlisi.jpg

seffaf-deniz-canlisi1.jpg

seffaf-deniz-canlisi2.jpg

seffaf-deniz-canlisi3.jpg

seffaf-deniz-canlisi4.jpg

seffaf-deniz-canlisi5.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 9524 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.