1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Deniz suyunda yükselme kültürel eserleri yok edebilir
Deniz suyunda yükselme kültürel eserleri yok edebilir

Deniz suyunda yükselme kültürel eserleri yok edebilir

Bilim insanları dünya kültürel miraslarının yaklaşık beşte birinin küresel ısınmadan etkileneceği konusunda uyarıda bulunuyor.

A+A-

Sadece 3c’lik bir ısınmayla Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde açıklanan yüzyıl sonuna kadar beklenen sıcaklık artışı aralığı buz kütlelerinin eriyerek ısınan okyanuslara yayılmasının 720 dünya mirasının yaklaşık beşte birini etkileyecek.

Çevresel Araştırma bülteninde yayınlanan ve Unesco varlıklarından kaç tanesinin önümüzdeki 2000 sene içinde yükselen deniz seviyesinden ötürü tehdit altında kalacağını inceleyen araştırmanın yazarları, eğer önlem alınmazsa ilk etkilerin kesinlikle çok daha önce hissedileceğini belirtiyor.

Avusturya’daki Innsbruck Üniversitesinden araştırmanın baş yazarı Prof. Ben Marzeion Guardian’a yaptığı açıklamada “Vu varlıklara olan ilk etkileri 21. yüzyılda göreceğimizi söylemek yanlış olmayacaktır. Küresel ısınma hakkında yapılan açıklamalar genelde ekonomik ya da çevresel boyutlarının maliyeti hakkında. Biz kültürel etkilerini incelemek istedik,” diyor.

Marzeion açıklamasında aralarında Pisa Kulesi’nin de olduğu Avrupa’daki hassas kültürel varlıkların deniz kıyısında olmasalar bile az miktardaki sıcaklık artışına bağlı deniz seviyesi yükselmesinden etkileneceğini belirtti. Marzeion ayrıca Venedik’in ve Hansa Birliği Şehirleri’nden Almanya’daki Hamburg, Lübeck ve Bremen’in bir bakıma şu anda bile etkilenmekte olduğunu söyledi.

Araştırmaya göre Westminster Abbey ve Westminster Sarayı, Belçika’daki Brugge, İtalya’daki Napoli, Rusya’daki St. Petersburg da yükselen sulardan etkilenecek diğer yerler arasında bulunuyor. Güneydoğu Asya alçak, kalabalık şehirleri ve deniz seviyesi yükselmesinin en fazla görüleceği bölge olmasından dolayı en çok sayıda insanın etkileneceği kısım olacak.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli IPCC, geçtiğimiz eylül ayında yayınladığı raporda bilim insanları arasında kesin bir anlaşma sağlanamasa da 2100 senesinde deniz seviyesi yükselmesinin 26-82 cm olacağını duyurdu. Bilim insanları küresel seviye yükselmesinin 2100′de 0.7-1.2 m ve 2300′de 2-3 m olacağına ilişkin yeni bir araştırma verilerine dayanarak IPCC’nin yükselme miktarını küçümsediğinden endişe ediyorlar.

Marzeion’a göre, deniz seviyesi yükselmesine uzun vadede – 200 sene- bakmak, kısa vadedeki belirsizlikleri ortadan kaldıracaktır. Araştırmanın ortak yazarı Postdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü’nden Anders Leverman şunları söyledi: “2000 sene sonra okyanuslar yeni bir denge seviyesine gelecek. Grönland ve Antartika’daki buz kaybına bağlı olarak fiziksel modellerden hesaplamalar yapabiliyoruz. Ayrıca 2000 seneyi değer verdiğimiz kültürel varlıklarımızın devamlılığı için oldukça kısa bir zaman olarak görüyoruz.”

Araştırmaya göre geçtiğimiz Aralık ayında İngiltere’nin doğu kıyılarını vuran fırtınaya bağlı yükselmeler gibi geçici yükselmeler dikkate alınmadığından kültürel miraslarımızın karşı karşıya olduğu tehdit azımsanıyor. Marzeion, “Bu belirsizlikler, ölçemediğimiz belirsizlikler; bu yüzden tahminlerimizde muhafazakar davrandık,” şeklinde açıklamada bulunuyor.

Marzeion kültürel varlıklardaki etkilerin iklim değişikliği tartışmalarına yeni bir boyut katacağına inansa da, araştırmanın iklim değişikliği konusundaki kuşkuları gidereceğini düşünmüyor ve devam ediyor: “Kültürel varlıkların konuya daha fazla ilgi çekeceği konusunda emin değilim. Sorun olduğunu düşünmeyen insanları sorun olduğuna inandırmak çok zor. İklim değişikliğinin sorun olduğuna inanan ve inanmayanlar arasında ciddi bölünme var.”

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 956 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.