1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Deniz Teknolojilerinde inovasyon
Deniz Teknolojilerinde inovasyon

Deniz Teknolojilerinde inovasyon

Birinci Küresel Deniz Teknolojilerinde İnovasyon ve Deniz Ulaştırmasının Geleceği Konferansı İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsünde başladı.

A+A-

Birinci Küresel Deniz Teknolojilerinde İnovasyon ve Deniz Ulaştırmasının Geleceği Konferansı İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsünde başladı.

İTÜ Süleyman Demirel Kültür merkezinde İTÜ Denizcilik Fakültesi ile Türkiye Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası’nın birlikte düzenlediği konferansa denizcilik sektöründeki kamu ve özel kurumların temsilcileri yoğun ilgi gösteriyor.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin; üniversite olarak bu tür toplantıları desteklediklerini belirterek üniversite hakkında bilgi verdi. Üniversitenin çok önemli eşdeğerlilikler aldıklarını ve bir çok akreditasyonun olduğunu söyledi. Uluslar arası programlarım çok ama yurt içinde program olarak biraz geriyiz dedi. İtü olarak teknopark kurduklarını ve buraya katılmak isteyen 400 firmanın olduğunu belirtti. Bölgedeki ulusal ve uluslar arası üst düzey firmaları bilim parkımızda çalışmaya davet ettiklerini hatırlattı. Geçtiğimiz yıl üniversiteler arasında tartışılan en önemli 2 konunun AR-GE ve innovasyon olduğunu belirtti.

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nil Güler ise teknolojinin innovasyon ile şekillendiğini, daha fazla teknolojiye ihtiyacımız duyduklarını belirterek ve denizcilikte innovasyonun önemine değinerek öğrencilerimizin bu konulardaki tüm araştırmalarını desteklediklerini söyledi.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Gemi Makina İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın ise oda olarak kuruluşunun 50. yılını kutladıklarını hatırlattıktan sonra TMMO Birliği oluşumundan sonra kurulan ilk oda olan GEMİMO’nun kuruluşundan bugüne kadar türk denizciliğinin gelişmesinde ve büyümesinde ve bugünlere gelmesinde üzerine düşen görevi büyük bir özveri ile gerçekleştirdiğini vurguladı.

“1960 yılından beri sadece Gemi Makine İşletme Mühendislerini üye olarak kabul eden odamız 2005ten itibaren deniz ulaştırma İşletme mühendislerini de bünyesine almaya başlamıştır ve böylece mesleki bir bütünlük de sağlanmıştır, bu seneye kadar sadece 1 okuldan üye alabilen odamız, 2013’ten itibaren 10a yakın fakülte ve yüksekokuldan üye olarak denizciliğin gelişiminde etkili olabilecek bir oda durumuna gelecektir” diyen Aşkın sözlerine şöyle devam etti;

“Denizciliğin bugünkü durumuna bir göz atmak gerekirse büyük ülkü sayamadığımız ve uzun zamanda bile başaramadığımızı göreceğiz. Dünyada sektörel bazdaki hızlı gelişimin ve teknolojik ilerleme ile yenilemenin oldukça gerisinde kaldık diyebiliriz. Bugünlerdeki denizcilik sektörümüzün durumu bunun canlı bir örneğidir. Global büyüme ve gelişimin, Türkiye üzerindeki yansımalarını kendi başarımız gibi değerlendirip büyük hatalar yaptık. Geçmişimizden ders almadan aynı hataları yapmaya devam ettik. Gemi makinalarına yönelik bir üretim gerçekleştiremedik. Geçen bunca sene içerisinde denizcilik, taşımacılık inaşaat ve en önemlisi denizcilik eğitim politikalarını bile oluşturamadık. Denizcilğimizii günün şartları içerisinde yeniliğe dönük olan program, araştırma ve geliştirme yapmadan yönetmeye çalıştık. Üniversitemiz ve idarelerimiz denizciliğin gelişisin ve çağdaşlamsaı ile ilgili olarak üzerlerine düşen görecelrei yerine getiremediler. Son zamanlarda denizcilik eğitimi veren eğitim kurumlarında çok büyük artışlar oldu. Artık 8 tane fakülte ve yüksek okul denizcilik eğitimi vermeye başlamıştır. Bugün için sevindirici gibi gözüken bu durumda dikkat edilmesi gereken önemli bir konu var. O da denizci kökenli akademisylerin azlığı. Henüz 1 veya 2 okul varken bile sıkıntı çekilirken bu kadar sayıdaki okulların bu sorunu nasıl çözceceği merak konusudur. Deniz eğitimin farklı misyonlu bir eğitim olduğu unutulmamalıdır. Okullar sadece gemi adamı yetiştirmek misyonu ile birlikte üniversitelerin asli görevi olan bu meslek dalının dünyadaki gelişmelere paralel bir şekilde ve hatta daha ileri seviyede yerine getirmelidir. Dünya deniz endüstrisi ile olan, aramızdaki farkın kapatılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla ortak bir çalışma içerisinde bulunmak zorundalar. Bu amaç için de, oluşturulan deniz eğitim konsayine büyük görevler düşmektedir. Bu kongrenin ilk kıvılcımını oluşturan denizcilik eğim konseyi aktif olarak çalışmalı ve denizciliğin kanayan yarası olan denizcilik eğitimine çağdaş ilerici ve en önemlisi üretici çözümler üreten bir yol haritasını ortaya koymalıdır. Bugün başlayan kongrenin bu amaç için bir milat olmasını ve bu tür çalışmaların bilimsel esaslı ve koordineli bir şekilde sürdürülmesini diliyorum”

Daha sonra kürsüye çıkan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka ise GEMİMO başkanının söylediği olumsuzluklara katılmadığını belirterek, kendisi de bir denizci olan Ulaştırma bakanımızın döneminde denizciliğe çok önem verdiklerini, bakanımızı eğitimi ve denetimi sayesinde denizcilik sektöründe çalışan kişi sayısında artış olduğunu vurguladı. Ana Arama Kurtarma Merkezi’nde teknolojinin tüm imkanlarının kullanıldığını söylerek, bu tür programları daima destekleyeceklerini söyledi.

Konferansa Öğleden sonraki oturumunda ise aşağıdaki konular üzerinde duruldu.

21. Yüzyılda Bilgi Tabanlı İnovasyon ve Denizcilik Sektörü

Küresel Denizcilik Stratejileri

Gemi Makinaları Mühendisliğinde Yeni Teknolojiler

Bilgi - İletişim Teknolojileri ve Denizcilik

Gemi Kıyı Entegrasyonu

21. Yüzyılın Zabitanı

Çevre Koruma ve Denizcilik Sektörü

Emniyet & Güvenlik ve Denizcilik Sektörü

Yenilikçi Gemi Tasarım & İnşa Teknolojileri

Denizler İçin Hukuksal Çerçeve ve Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri

Tarihi Bir Denizcilik Şehri Olarak İstanbul

Virahaber

Bu haber toplam 2711 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.