1. HABERLER

  2. IMO & AB

  3. Gemilerin demirlenmesi/bağlanması rehberi hazırlanıyor
Gemilerin demirlenmesi/bağlanması rehberi hazırlanıyor

Gemilerin demirlenmesi/bağlanması rehberi hazırlanıyor

Kazaları Araştırma Alman Federal Bürosu (BSU), Maersk kazasından sonra yayımladığı bir raporda demirleme/bağlama işlemleriyle ilgilikuralların eksikliğine dikkat çekti.

A+A-

Uzun zamandır bağlama/demirleme operasyonları sırasında oluşan tehlikelerle ilgilenen Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), kapsayan bir rehber yönetmeliği hazırladı. Söz konusu kılavuzlarda özellikle risk değerlendirmesi üzerinde duruluyor.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) her ne kadar IMO'nun bu hamlesini desteklese de risk değerlendirmesi vurgusundan yana endişe taşıdığını belirtti. Gemi tasarımı ve inşasıyla ilgilenen IMO alt komitesine sunduğu görüşte; "Denizcilik idareleri, gemi sahipleri ve operatörler ile tasarımcı ve klas kuruluşlarına sağlanacak bilgilerin açık, yol gösterici ve etkili olması ve konunun tüm yönleriyle ele alınması için tasarı üzerinde daha fazla çalışılmalıdır," dedi.

Alman BSU, geçtiğimiz yıl Şubat ayında Maersk Kure adlı geminin anılan operasyon sırasında yaşanan ve bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kazayla ilgili bir rapor yayımladı. Aniden kopan bir palamar halatı, operasyon sırasında vinçin yakınında duran bir gemiadamının ölümüne yol açtı.

Kazanın nedeni palamar halatının kullanıma elverişli şartları taşımamasında bulundu. BSU'nun "halat kullanılmaya devam edilirse tehlikeli olabilir" yönündeki uyarısı üzerine halat hemen değiştirildi.

Rapor, demirleme/bağlama donanımının standartlarını belirleyen kuralların bulunmadığına dikkat çekiyor:

"Dünyanın hiçbir yerinde palamar halatlarının kontrolüne yönelik zorunlu genel kurallar uygulanmamaktadır. Yedekte tutulan veya kullanılmayan halatlarla ilgili tavsiye kılavuzları bulunmamaktadır."

Tavsiye edilen tedbirlerle ilgili olarak raporda özetle şunlara yer veriliyor:

"Kontroller her altı ayda bir yapılmalı ve mürettebat gerekli her türlü eğitimi almış olmalı. En ufak bir şüphede dahi halatlar yenilenmeli. Durumları iyi görünse bile beş yıllık kullanımdan sonra halatlar değiştirilmeli.

Kaynak: TradeWinds

Bu haber toplam 44339 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.