1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. DENİZ TİCARET ODASI

  4. Kıran: Denizciler insanlığa hep ilkleri kazandırdı
Kıran: Denizciler insanlığa hep ilkleri kazandırdı

Kıran: Denizciler insanlığa hep ilkleri kazandırdı

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Türkiye’nin ilk LNG tahrikli gemilerde, ilk bataryalı ve hibrit gemilerde, öncülük yapan ülkelerden biri olduğunu belirterek son yıllarda göğsümüzü fazlasıyla kabartan MİLGEM projesinden övgüyle söz etti.

A+A-

Gemi Mühendisleri Odasının 64. Kuruluş Yıl Dönümü cumartesi günü akşamı yapıldı. Geleneksel Oda Gecesi, 15 Aralık 2018 Cumartesi akşamı Titanic Business Otel Kartal’da gerçekleşti.

Gecede bir konuşma yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, gemi mühendisliğinin ne demek olduğunu, mesleğin zorluklarını ve değerini iyi bilen bir ailenin üyesi olduğunu belirterek sözlerine başladı. Kıran, “Bu akşam burada yine denizcilerle yani dostlarlayız ve yine mutlu bir yıldönümünü kutluyoruz.

Bendeniz de bildiğiniz gibi armatörlükten sonra bunun yanına gemi sanayiciliğini de ekleyen bir aileden gelmekteyim. Yani gemi mühendisliğinin ne demek olduğunu, mesleğin zorluklarını ve değerini iyi bilen bir ailenin üyesiyim’’ dedi.

Denizcilerin hep denizin ve denizciliğin insanlığa pek çok ilkleri kazandırdığından övünçle söz eden Kıran, keşiflerin denizlerden geldiğine, Avrupa’nın denizciler sayesinde zenginleştiğine ve bugün hayatı kolaylaştıran pek çok teknolojinin önce denizcilerin ihtiyacıyla ortaya çıktığına dikkat çekerek, gemi mühendisliğinin de bir anlamda insanoğlunun en ekonomik taşımanın denizyolu ile olduğunu fark ettiği ilk çağlarda ortaya çıkmış dünyanın ilk mesleklerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Kıran gemi mühendisleri ile ilgili sözlerine şöyle devam etti: ‘’Denizcilik ilkleri getirirken, gözden kaçırmamamız gereken en önemli faktör tabii ki yine insan ve dolayısıyla siz gemi inşa mühendislerisiniz. Mühendislikle ilgili pek çok şeyin içinde, pek çok şeyin nüvesinde gemi mühendislerini görüyoruz. Anıtsal okullarımızdan İstanbul Teknik Üniversitesi bunlardan biri… Türklerin gemi inşasıyla tanışması çok daha öncelere gitse de Türk-Osmanlı gemi inşa mühendisliğinin temeli önce Tersane-i Amire’deki “Tersane Mimarlığı” müessesesine dayanıyor. 18. Yüzyılda ‘’Hendesehane’’ (Hendese: Nokta, çizgi, açı, yüzey ve cisimlerin birbirleriyle ilişkilerini, ölçümlerini, özelliklerini inceleyen matematik dalı)   en başta deniz mühendisliği olmak üzere askeri mühendislik eğitiminin verildiği ilk kurum…

Ardından 1773 yılında, Mühendishane-i Bahri Hümayun ile bahriye mühendisliği bir devlet politikası olarak geliştiriliyor. Sonrasında Mühendishane-i Berri-i Hümayun’a ve bugünün İstanbul Teknik Üniversitesi’ne geliyoruz. Bir anlamda, gemi mühendisliği İTÜ’nün çekirdeğini oluşturuyor’’ diye konuştu.

Konuşmasında GMO’nun tarihçesine de değinen ve birçok “ilk”in söz konusu olduğu gemi mühendisliğinin örgütlenmede de bir ilki başardığını ve Gemi Mühendisleri Odasının 1954 yılında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin hemen ardından 11 Aralık 1954’de Birinci Genel Kurulu’nu toplayarak kuruluşunu ilan ettiğini açıklayan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran , ‘’ GMO ülkemizin ilk mühendislik meslek odası olmuş. Ne mutlu bir rastlantıdır ki, 11 Aralık aynı zamanda 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Kaptan-ı Derya Hamza Paşa tarafından kurulan Tersane-i Amire’nin de kuruluş günü… Bugün sadece Gemi Mühendisleri Odası’nın kuruluşunun 64üncü Yıldönümünü değil; aynı zamanda Mühendishane-i Bahri Hümayun’un da içinde yer aldığı Tersane-i Amire’nin kuruluşunun 563üncü Yıldönümünü de kutluyoruz’’ dedi.

Kıran gemi mühendislerinin, Gemi Mühendisleri Odası’nın başka bir “ilk”i de Türk Loydu olduğuna dikkat çekti ve  Gemi Mühendisleri Odası, kuruluşunun hemen ardından başlattığı çalışmalarla 8 yıl sonra 1962’de, Türk Loydu’nu kurulduğunu, Türk Loydu’nun  ilk ve tek ulusal klas kuruluşumuz olduğunı ve geçtiğimiz günlerde  IMO’dan “Hedef Bazlı Standartlar Onayı” alarak hepimiz için yeni bir gurur vesilesi olduğunu da konuklara hatırlattı.

‘’Bundan sonra, bugüne kadar pek çok ilki başaran siz gemi mühendislerinden doğal olarak ülkemiz için, denizciliğimiz için başka yeni ilkleri de bekliyoruz’’ diyen Tamer Kıran sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Teknoloji akıl almaz bir hızla gelişiyor, dünya neredeyse her sabah yepyeni bir buluşla, gelişmeyle güne başlıyor. Gelişmiş ülkeler, enerji verimliliğini artırıp çevre güvenliğine katkı sağlayacak yeni buluşlar peşinde… Artık insan faktörünü büyük ölçüde devreden çıkaracak “uzaktan kumandalı”, “insansız” vb. gemiler üzerinde çalışılıyor. Finlandiya bu tür gemilerin testlerini yapabilmek için özel bir deniz test alanı düzenledi ve kullanmaya başladı bile. Daha birkaç gün önce, uluslararası bir yarışmada ülkemizi temsil edebilmeleri için DTO olarak destekte bulunduğumuz İTÜ’nün ROV (remotely operated underwater vehicle) takımının temsilcileri öğrenciler, teşekkür için Odamıza geldiler; başarılarından gurur duyduk.’’

Kıran, Türkiye’nin ilk LNG tahrikli gemilerde, ilk bataryalı ve hibrit gemilerde, öncülük yapan ülkelerden biri olduğunu  2017 yılında uzaktan kumandalı ilk römorkörün, ülkemiz tersanelerinde yapıldığını belirterek son yıllarda göğsümüzü fazlasıyla kabartan MİLGEM projesinden övgüyle söz etti: Kıran proje ile ilgili şunları söyledi:

‘’MİLGEM projesinde alınan sonuç, ulus olarak hepimizin göğsünü kabarttı. Kendi yerli teknik gücümüze dayanmanın, nasıl başarılar sağlayabildiğini, MİLGEM örneğinde yaşadık.

Ama hala istenilen düzeyi, beklediğimiz ivmeyi yakalayamadığımız, yakalamak için çok çalışmamız gerektiği de bir gerçek.

Burada şuna da işaret etmeliyim: Bu örnekleri çoğaltmak görevi sadece gemi mühendislerimize değil, aynı zamanda biz gemi sanayici iş adamlarına da düşüyor; sanayiciler olarak bizler de elimizden gelenin daha fazlasını yapmak için çaba harcamalıyız’’

Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliği'nin her yıl Tasarım Yarışmaları düzenlediğini ve Gemi Mühendisleri Odası’nın 2009’da rahmetli Prof. Dr. Yücel Odabaşı anısına ilk kez düzenlediği “Geleceğin Gemi ve Deniz Araçları Tasarım Yarışması’nı da hatırlatan Başkan Kıran, “Gemi ve Yat Hizmetleri İhracatçıları Birliğimiz de artık gelenekselleştirdiği tasarım yarışmasını bu yıldan itibaren “Geleceğin Gemileri” konseptinde düzenlemeye başlar ve sürdürürse, bunun sektörümüz açısından önemli kazanımlar sağlayacağını düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

Geceye Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Binali Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı  (önceki adıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme) eski Bakanı Ahmet Arslan ve eski Müsteşar Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Salih Bostancı'nın yanı sıra sektörden birçok davetli katıldı.

gmo_1.jpeg

gmo_2.jpeg

gmo_3.jpeg

tamer_kiran.jpeg

Vira Haber

Bu haber toplam 14876 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.