1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Kocaeli Barosu'ndan Valiliğin Safi Port kararına tepki
Kocaeli Barosu'ndan Valiliğin Safi Port kararına tepki

Kocaeli Barosu'ndan Valiliğin Safi Port kararına tepki

Kocaeli Barosu, Safi Port Derince Limanı'nda yapılacak 400 bin metreküp dolgu alanı ve dip taraması için Kocaeli Valiliği'nin 'ÇED gerekli değildir' raporu vermesine tepki gösterdi.

A+A-

Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe, Safi Port Derince Limanı'nda yapılacak 400 bin metreküp dolgu alanı ve dip taraması için Kocaeli Valiliği'nin 'ÇED gerekli değildir' raporu vermesine tepki göstererek, ÇED sürecinin mutlaka işletilmesi gerektiğini söyledi.

Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe, Derince Limanı'nın 39 yıllığına işletmesini alarak 'Safi Port Derince Limanı' adını veren Safi Holding'in 400 bin metreküp dolgu ve dip taraması yapmak istemesiyle ilgili açıklamada bulundu. Kocaeli Valiliği'nin "ÇED gerekli değildir" kararı vermesine tepki gösteren Sertif Gökçe, "Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi çevreyi büyük ve önemli ölçüde etkileyecek bir proje olup 'ÇED gerekli değildir' kararı ile ÇED sürecinden uzak tutulması Çevresel Etki Değerlendirme Kanunu ile Yönetmeliğine açıkça aykırıdır. ÇED sürecinden uzak tutulan Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi, bir deniz tabanı doldurma ve yer sağlama projesidir. İlgili işletmede, 87 bin metrekare dolgu alanı mevcuttur. Yapılacak yeni dolgu alanı ile işletme 487 bin metrekare dolgu alanına sahip olacaktır. Bu durumda ilgili işletme 400 bin metrekare yeni dolgu alanı inşa edecek ve denizi dolduracaktır. Bunun yanında gemilerin yanaşması için dip tarama projesi yani deniz tabanı kazılıp derinlik sağlanmaya çalışılacaktır" dedi.

Sertif Gökçe: Safi Port Derince Limanı ilave dolgu alanı çevreye büyük zarar verir

Yapılacak dolgu alanının çok büyük olduğunu söyleyen Gökçe, "İzmit Körfezi'ni neredeyse karşı yakaya kadar dolduracak kadar büyük bir dolgu alanının çevreye büyük zararları olacağı açıktır. Bu zararların tam hesaplanması ve bilimsel verilerden geçmesi için ÇED sürecine dahil edilmesi gereklidir. Bunun yanında, deniz tabanı tarama, yani halk dilinde deniz tabanının kazınması projesi de tek başına doğal yaşama deniz yaşamına büyük zararı olacak bir projedir. Derince Limanı'nın bu kadar büyütülmesi sonrasında oluşacak gemi trafiği İzmit Körfezi'ne büyük zararlar verecektir. Çevreye, ekosisteme, denize ve doğal yaşama ne kadar zarar vereceği bilinmeyen bu ve benzeri projelere ÇED sürecinden geçmeden ruhsat verilmesi ve inşasına başlanılması hukukun, mantık, çevre, insan ve canlı sağlığı açısından kabul edilemez bir yaklaşımdır" diye konuştu. Gökçe kararın anayasaya ve ÇED Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Bu projenin çevrede yaşayan insanlara anlatılıp bilgi akışının sağlanması, çevrede yaşayan insanların proje hakkında ne gibi çekinceleri olduğunun ÇED süreci çerçevesinde öğrenilip gerekli tedbirlerin alınması gerekirken adeta çevrede yaşayan insanlar yok sayılarak 'ÇED gerekli değildir' kararı vermesi Anayasa'ya, ÇED Kanunu'na ve ÇED Yönetmeliği'ne aykırı olup ÇED sürecinin mutlaka işletilmesi, süreç işletilmeden ruhsat verilmemesi gerekmektedir. Kocaeli Barosu olarak çevreye, insan ve canlı sağlığına, ekosisteme zararları konusunda en hassas davranılması gereken bu projeye ilişkin olarak sürecin takipçisi olacağız.

İşte Safi Port Derince Limanı'nın dolgu planı;



ViraHaber.com

Bu haber toplam 2203 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.