1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Krizi fırsata çevirdik”
“Krizi fırsata çevirdik”

“Krizi fırsata çevirdik”

Aileden yedinci kuşak denizci olan Faruk Emre Yıldıran'la başında olduğu, brokerlik, operatörlük, kiracılık hizmetleri veren Orebulk Denizcilik'i ve gelecek hedeflerini konuştuk.

A+A-

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Liseyi Ziya Kalkavan Denizcilik Meslek Lisesi’nde okudum. Varna Teknik Üniversitesi’nde Denizcilik İşletmeciliği ve Endüstri Mühendisliği üzerine çap (çift ana dal) yaptım. İki yıl Varna’da Nikola Vaptsarov Harp Akademisi’nde brokerlik ve gemi işletmeciği eğitimi aldım ve brokerlik eğitimimi Londra’da tamamladım. Finlandiya’da ise hem Erasmus yaptım hem de Kokkola Limanı’nda ciddi bir eğitim aldım. İş hayatına gelirsek, Kıran Denizcilik’te beş sene brokerlik yaptım. Daha sonra da Orebulk’ın genel müdürü olarak şirketin başına geçtim. O sıralarda Orebulk’ın Türkiye masası çok aktif değildi.

Aileden denizci olarak kaçıncı kuşaksınız?

Yedinci kuşağım. Bizim soyadımız Atatürk tarafından  verilmiş. Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu’ya yapılan silah sevkiyatını üstlenmiş ailemin büyükleri. Büyük dedem Yakup Reis Atatürk’ün sofra arkadaşı. Milli Mücadele döneminde Ankara’ya İnebolu üzerinden gelen silahların sevkiyatını üstlenmiş. Denizcilik Bankası’nın da kurucularından. Biz yedi kuşaktır armatörüz. Babam da kaptan ve benim de kaptanlığım var. İki yıl uzakyolda çalıştım.

Orebulk Denizcilik olarak neler yapıyorsunuz?

Orebulk Denizcilik’in İstanbul, Odessa ve Londra’da ofisleri var, Dubai ve Atina’da da yeni ofisler açacağız. Dubai ofisi tamamen operatörlük üzerine olacak. Şu anda 15’ten fazla brokerimiz var. Çalışanlarımız sektörde kendine yer edinmiş kilit adamlar. İstanbul ve Odessa ofisleri brokerlik ve operatörlük üzerine çalışıyor, Londra ise daha çok trading alanında daha güçlü. Dubai ofisimize hazır yetişmiş kadromuzdan destek yapacağız. Finans ve sektör neredeyse oralarda yer almaya çalışıyoruz. Ekonomiyi takip ederek hareket ediyoruz.

Müşterilerinize ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Türkiye limanlarında acentelik hizmetleri veriyoruz. Brokerlik ve operatörlük hizmetlerimiz de mevcut. Treaderlerimizin sattığı yüklerde kiracılık yapıyoruz. Temel olarak brokerlik, operatörlük ve kiracılık hizmetleri sunuyoruz. Ukrayna’da acente departmanlığımız da  var. Kerson ve Odessa limanlarında gayet aktifiz. Uzmanlığımız kuruyük üzerine. Genelde nakliyelerimiz hububat ve kömür. Bazen de çelik taşıyoruz. 2014’te 1.5 milyon tondan fazla hububat, 300 bin ton kömür ve 50 bin ton çelik taşıması gerçekleştirdik. Ukrayna devletiyle yakın temas halindeyiz. İhalelerine giriyoruz. Savaş durumu bizi pek etkilemedi. Ticaret bir şekilde dönüyor. Doğru kişileri tanımak önemli. Türkiye ve Ukrayna’da tarım üzerine kurduğumuz şirketler, Konya Çumra’da da tarlalarımız var. Mısır, hububat, şeker pancarı üretiyoruz ve iç pazara satıyoruz. Firmamız 2010’da, Türkiye ofisi 2012’de kuruldu.

Ne kadar operasyon gerçekleştiriyorsunuz?

Aylık ortalama 25-30 gemi operasyonu yapıyoruz. Kiramızdaki gemilere baktığımızda 10 geminin altına düşmüyoruz.

Müşterilerinizin sizi tercih etme sebepleri nelerdir?

Denizciliğin güçlü olduğu noktalarda ofislerimiz var ve orada yerel kişilerle çalışıyoruz. İşi bilen insanlar hizmet veriyor. İnsanların oradaki sosyal ilişkileri bilmesi önemli. Dubai’de Arapları istihdam etmek isteme nedenimiz de bu. Hizmet verdiğin insanları anlayabilmek için kültürünü ve düşünce yapısını bilmemiz gerekiyor. Her ülkenin armatörü farklıdır. Biz bilgimiz ve birikimimize güveniyoruz ve müşterimizi güven veriyoruz.

Ayrıca Google ofisi tarzında çalışma yapıyoruz. Stresiz ve rahat çalışma şartları oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü brokerlik yaratıcı bir iştir ve hiç kolay değildir. Sonuçta kiracı ve armatörü buluşturuyorsunuz ve bunu en kısa zamanda yapmak durumundasınız.

Armatörlüğü düşünüyor musunuz?

Bir tane koster bir de nehir tipi gemiye ortalığımız var. Nehir taşımacılığında da güçlüyüz.

Gelecek planlarınız nedir?

Daha önce de belirttiğim gibi Atina ve Dubai ofislerimiz açılacak. Ukrayna ve Türkiye’de sahibi olduğumuz tarlaların sayısını da artırmak istiyoruz. Kısacası niyetimiz musluğun başındaki adam yani yükün sahibi olmak. Ayrıca trading departmanımızı güçlendirip Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ihalelerinde yer almak da planlarımız arasında. Önümüzdeki iki yıl içinde tüm bunları gerçekleştirmek hedefindeyiz. Trakya bölgesinde flake yani hayvan yemi fabrikası çalışmamız var. Holdingleşme aşamasındayız.

Kriz ortamında önemli yatırımlar yapmışsınız. Bu strateji ciddi bir risk değil mi?

Krizi doğru okuduğunuz zaman yatırım için doğru zamandır. Krizler fırsattır. İnsanlar ayakta kalmaya çalıştığı sırada sizin piyasadaki boşluklardan yararlanmanız çok önemli. Krizi fırsata çevirdiğimizi düşünüyoruz.

Sektörün durumunu nasıl buluyorsun?

Global bir kriz var. Bunu inkar edemeyiz. 2008 öncesi gibi olmayacak piyasa. Dış ticaret açığını kapatmak için denizcilik anahtar sektörlerden bir tanesi. Kazanılan navlun gelirlerini, dahili seferler yapmadığın taktirde, başka şirketlerin kazancına ortak olup ülkeye para olarak getiriyorsunuz. Denizcilik eğitiminde yapılması gerekenler var. Yunanistan yüz ölçümü olarak küçük olmasına rağmen ciddi gelir elde ediyor bu sektörden. Denizciliğin devlet politikası olması gerekiyor.

Sektörün gelişmesi için şirket olarak düşündüğünüz bir proje var mı?

Orebulk Akademi adı altında projemiz var. Yeni mezunlara şans vermeyi çok istiyoruz. “Bir broker bir stajyer” politikası benimsedik. Burslar veriyoruz öğrencilere. Kurslara, dil eğitimlerine gönderiyoruz. Personel eğitimlerine destek veriyoruz. Eğitim önemli ama tecrübe de gerekli. Kariyer günlerini destekliyoruz. Özel sektör de eğitim konusunda elini taşın altına koymalı. Yurtdışındaki sektör liderlerini getirerek seminerler düzenlemeyi düşünüyoruz. Personelimizi gerekli sertifika kurslarına gönderiyoruz. Ofislerimiz arasında belli bir rotasyon var. Belli dönemlerde yer değiştirme yapıyoruz. Böylece birbirileri arasındaki bağları da güçlendirmiş oluyoruz. Çalışanlarımız aile bireylerimiz gibi. Sosyal bir şirket olma amacındayız. TURMEPA’nın kıyı temizleme etkinliklerine katılıyoruz. Su sporları yapıyoruz tüm çalışanlarımızla. Çalışanlarımızın rahatı bizim için önemli. Yönetim kadrosunun da çalışanlarla bir arada olduğu, ortak kararlar verdiği bir atmosfere sahibiz. Yeni dünya düzeni de böyle. Geçmişte yapılmış hataları tekrarlamanın bir anlamı yok.

Dergilerimizi nasıl buldunuz?

Yıllardır takip ediyoruz. Üstlendiğiniz misyonu tamamen destekliyoruz. Deniz kültürü için önemli çalışmalar yapıyorsunuz. Dünyanın en eski kültürü, deniz kültürü. Medeniyetin doğduğu yer. Bu kültürü halka sevdiriyorsunuz.

Denizle aranız nasıl?

Bireysel olarak denizle aram çok iyi. Dalgıcım zaten. Dalmayı çok severim. Deniz ürünlerini de çok severim. 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 8002 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.