1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Saros Körfezi koruma altına alındı
Saros Körfezi koruma altına alındı

Saros Körfezi koruma altına alındı

Bakanlar Kurulu'nun, Saros Körfezi'ni Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan eden kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

A+A-

Bakanlar Kurulu'nun, Saros Körfezi'ni Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan eden kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Aynı kararla, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sınırları da genişletildi.

Saros Körfezi, Bakanlar Kurulu'nun kararıyla Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi ilan edildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, halen 14 olan ÖÇK Bölgeleri'nin sayısı 15 olurken, Gökova ÖÇK Bölgesi'nin sınırları da genişletildi.

Alınan kararla, Saros Körfezi'nin doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel kaynakları, biyolojik çeşitliliğinin, sualtı, su üstü canlı ve cansız varlıkların korunmasına yönelik koruma kullanma esaslarının belirlenmesi, imar planlarının oluşturulması, revize edilmesi ve re'sen onaylanması konularında; Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı yetkili kılındı.

Gökova ÖÇK Bölgesi Genişletildi
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine alınan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, Saros Körfezi'nin yaklaşık 75 bin hektarlık bölümü ÖÇK Bölgesi ilan edildi. Gökova ÖÇK Bölgesi de yaklaşık 50 bin hektar daha genişletildi.

Böylece, toplam yüzölçümü daha önce 1 milyon 211 bin 200 hektar olan ÖÇK bölgelerinin büyüklüğü 1 milyon 223 bin 500 hektara; bin 115 km olan toplam kıyı uzunluğu bin 195 km'ye ve 176 bin hektar olan deniz ve kıyı alanları büyüklüğü ise yaklaşık 276 bin hektara çıkmış oldu.

Büyük Ölçekli Projenin Taahhüdü Yerine Geldi
Bakanlar Kurulu'nun bu kararıyla, Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB) tarafından yürütülen "Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının Güçlendirilmesi" adlı büyük ölçekli projenin önemli taahhütlerinden biri de yerine getirilmiş oldu.

Söz konusu Proje, ÖÇKKB yürütücülüğünde, Küresel Çevre Fonu (GEF) adına, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) yürütücü ortaklığında gerçekleştiriliyor. Proje ile deniz ve kıyı koruma alanları sisteminin güçlendirilmesi ve bu bölgelerin etkin yönetimini kolaylaştırmak amaçlanıyor. Saros Körfezi ÖÇK Bölgesi ile ilgili çalışmalar kapsamında, ÖÇKKB yetkililerinin bölgeyi ziyaret ederek, koruma-gelişme, çevre ve altyapı ihtiyaçları ile planlama konusundaki eksikliklerin giderilmesi için katılımcı bir şekilde eylem planı hazırlamaları öngörülüyor.

Bu haber toplam 935 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.