1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. TVHB: "Yunuslar Deniz Ekosisteminin En Önemli Parçalarındandır"
TVHB: "Yunuslar Deniz Ekosisteminin En Önemli Parçalarındandır"

TVHB: "Yunuslar Deniz Ekosisteminin En Önemli Parçalarındandır"

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, bir açıklama yayımlayarak, yunusların avlanması önerisine tepki gösterdi.

A+A-

Türk Veteriner Hekimleri Birliği yaptığı açıklamada, yunusların avlanması önerisini talihsizlik olarak nitelendirdi. Açıklamada balık popülasyonunun düşmesinin sebebi olarak aşırı ve kaçak avlanmayı gösterildi.

TVHB tarafından yapılan açıklama şu şekilde: 

Saygın bir üniversitenin bir öğretim üyesi tarafından bilimsel temeli olmadan basına yapılan açıklamada, “yunusların balık stoklarının azalmasındaki suçlusu olduğu ve avlanmaları gerektiği” yönündeki ifadesi Türk Veteriner Hekimleri Birliği tarafından talihsizlik olarak değerlendirilmektedir.

Binlerce yıldır aynı ortamı paylaşan yunusların hedef gösterilmesi yerine aşırı avlanma, zamansız avlanma ve küçük boyuttaki balıkların avlanılmasına  son verilsin!

Yunuslar yılda bir yavru doğuran memeli hayvanlardır, her sene katlanarak büyüyen bir popülasyonları yoktur. Bu sebeple aşırı derecede artmaları söz konusu değildir.

Yunus türlerinin avlanması 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’na göre yasaktır. Ülkemiz Barcelona, Bern, CITES, ACCOBAMS gibi uluslararası sözleşmelere taraf olmuştur ve bu anlaşmalara göre yunuslar kesinlikle korunan türlerdir. Karadeniz’de  mutur, tırtak, afalina olmak üzere 3 tür yunus yaşamaktadır. Bu yunusların Karadeniz popülasyonları IUCN kırmızı listesinde, mutur ve afalina nesli tehlike altında, tırtak hassas olarak yer almaktadırlar.

Yunusların avlanmasının önünün açılması uluslararası anlaşmalar ve Türkiye Cumhuriyeti kanunları gereğince mümkün değildir. Veteriner Hekimlerimiz evcil hayvanlarımız yanında tüm yaban hayvanlarını korumak için çalışmaktadır.

Karadeniz’de yunus popülasyonlarını tehdit eden faktörler; tesadüfi olarak ağa yakalanma, habitat kaybının neden olduğu besin azalması, deniz kirliliği ve salgın hastalık sonucu kitlesel ölümler olarak belirlemektedir. Tesadüfi olarak ağa yakalanma, deniz memelilerinin birçok türü için en önemli insan kaynaklı ölüm nedenidir.

Bunun yanında balık stoklarının izlenmesiyle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Trabzon ve Antalya’da bulunan Su Ürünleri Araştırma Enstitüleri ve Üniversiteler çalışmalar yürütmektedir ve henüz yunusların balık stokları üstüne azaltıcı bir etkisi olduğuna dair bilimsel bir bulguya rastlanmamıştır.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) olarak çevre sağlığını, yaban hayatını, doğal ekosistemlerin korunmasını ve nihayetinde halk sağlığı ile ilgili konuların takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği

Merkez Konseyi

Vira Haber

Bu haber toplam 14924 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.