1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. UNESCO Türkiye Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz YTÜ'nin konuğu oldu
UNESCO Türkiye Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz YTÜ'nin konuğu oldu

UNESCO Türkiye Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz YTÜ'nin konuğu oldu

Türkiye’den ve dünyadan önemli isimleri ağırlayan Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi bu kez de UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’u misafir etti.

A+A-

Rektörlük Hünkar Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri ŞAHİN, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Galip Cansever, Prof. Dr. Yücel Şahin’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve dinleyici katıldı.

Etkinlikte UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal OĞUZ,  “UNESCO, KÜLTÜREL MİRAS VE SULTAN ABDÜLHAMİD’İN MİRASI” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına UNESCO’nun tarihçesini, neden ve niçin kurulduğunu kısaca anlatarak başlayan OĞUZ, UNESCO’nun yapısı, çalışma sistemi, hangi sektörleri kapsadığı (Eğitim, Doğa Bilimleri, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Kültür, Bilgi ve İletişim) gibi konularda bilgi verdi. Aynı zamanda üniversitelerde kurulan UNESCO kürsüleri konusunda da bilgi veren OĞUZ, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de böyle bir kürsünün hayata geçirilmesi konusunda önerisini dile getirdi.

yildiz-teknik-universitesine-unesco-konuk-oldu-2.jpg

“Kültürel Miras” meselesine değinen OĞUZ, gerçekleşmesi muhtemel olan olumsuz koşullarda (savaş, kaçakçılık) “Dünya Kültürel Mirası”nın korunması için UNESCO’nun aldığı önlemleri aktardı. Assuan Barajı örneğini veren OĞUZ, UNESCO’nun çabaları ile bölgedeki tarihi tapınaklarda yapılan arkeolojik çalışmalara değindi ve bulunan değerli parçaların güvenli yerlere taşındığını ifade etti. Ayrıca Venedik (İtalya), Mohenjo Daro Arkeolojik Harabeleri (Pakistan), Borobudur (Endonezya)’daki koruma ve restorasyon faaliyetlerini örnekleyerek, UNESCO’nun aktif hizmetlerini sıraladı.

yildiz-teknik-universitesine-unesco-konuk-oldu-3.jpg

 “Sultan II. Abdülhamit’in Mirası Unesco için çok önemli!”

Konuşmasına “Sultan II. Abdülhamid’in Mirası” başlığı ile devam eden OĞUZ, bu bölümde sırasıyla, Askerî Yapılar, Dinî Yapılar, Eğitim-Kültür Yapıları, Sivil Yapılar, Sağlık Yapıları ve Resmi Yapılar gibi o döneme ait birçok “Kültürel Miras”ın UNESCO açısından önemine değindi.  

Prof. Dr. Öcal Oğuz, son olarak, 8 Mart 2013’te ilân edilen “Dünya Belleği Ulusal Listesi”ni açıklarken, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun hedeflerinden birisinin de “II. Abdülhamid Han (1876-1908) dönemi Yıldız Sarayı fotoğraf albümleri”nin korunmaya alınması olduğunu ifade etti.  

yildiz-teknik-universitesine-unesco-konuk-oldu-4.jpg

Prof. Dr. OĞUZ, 8 Mart 2013’te ilân edilen “Dünya Belleği Ulusal Listesi” hakkında bilgi verdi.  UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun hedeflerinden birisinin de “II. Abdülhamid Han (1876-1908) dönemi Yıldız Sarayı Fotoğraf Albümleri”nin korunmaya alınması olduğunu ifade etti. Buna göre UNESCO Türkiye Milli Komisyonu bünyesindeki Dünya Belleği İhtisas Komitesi, Sultan II. Abdülhamid’e ait Yıldız Fotoğraf Koleksiyonunun “Dünya Belleği Mirası” olmaya aday gösterilmesini teklif etti ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı da bu öneriyi geçen ay yapılan yönetim kurulunda kabul ederek bu görsel hazineyi UNESCO Dünya Belleği Miras listesine aday olarak göndermeyi kabul etti. Dünyanın en zengin görsel koleksiyonlarından biri olan bu kültürel mirasımızın gün yüzüne çıkması, gelecek nesillere aktarılması için önemli bir adım atıldı.

Etkinliğin ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri ŞAHİN, OĞUZ’a hatıra objesi hediye etti.

yildiz-teknik-universitesine-unesco-konuk-oldu-5.jpg

VİRA HABER | ViraHaber.com 

Bu haber toplam 4258 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.