1. HABERLER

  2. SU SPORLARI

  3. 'Uzaklar II', Horn Burnu'nu döndü
'Uzaklar II', Horn Burnu'nu döndü

'Uzaklar II', Horn Burnu'nu döndü

'Uzaklar' adlı teknesiyle 1992-97 yılları arasında dünya turu yapan Osman Atasoy, 'Uzaklar II' ile yelken açtığı yeni yolculuğunda 'Yedi Denizlerin Everesti' olarak tanımlanan Güney Amerika'nın ucundaki Horn Burnu'nu döndü.

A+A-

'Uzaklar' adlı teknesiyle 1992-97 yılları arasında dünya turu yapan Osman Atasoy, 'Uzaklar II' ile yelken açtığı yeni yolculuğunda 'Yedi Denizlerin Everesti' olarak tanımlanan Güney Amerika'nın ucundaki Horn Burnu'nu döndü.

'Uzaklar' adlı teknesiyle 1992-97 yılları arasında dünya turu yapan Osman Atasoy, 'Uzaklar II' ile yelken açtığı yeni yolculuğunda 'Yedi Denizlerin Everesti' olarak tanımlanan Güney Amerika'nın ucundaki Horn Burnu'nu döndü. Yol arkadaşı İzmirli denizci Sibel Karasu ile bu başarıya imza atan Atasoy, "Yıllardır peşinde koştuğum hayalim nihayet gerçek oldu. 'Uzaklar II' ve iki kişilik mürettebatı Horn Burnu'nu döndü" dedi. Çiftin mutluluğuna, Japonya'daki 8.9 büyüklüğündeki deprem ardından meydana gelen tsunami gölge düşürdü. Tsunami alarmı verilen Şili'de bulunan çift, deprem dalgalarından endişe ediyor.

Horn Burnu'nu dönmeyi başaran denizciler arasına bir Türk'ün de adını yazdırmayı amaçlayan Osman Atasoy, bu amaçla, yol arkadaşı İzmir'li denizci Sibel Karasu ile 22 Ekim 2008 tarihinde Marmaris Netsel Marina'dan 'Vira Bismillah' dedi. 14 metre boyundaki 'Uzaklar II', 28 Aralık'ta Cebelitarık Boğazı geçişini yaptı, 28 Şubat'ta da Kanarya Adaları'na ulaştı. Bu etapta, Akdeniz'deki kış fırtınalarının çıkardığı zorluklarla mücadele eden, özellikle İtalya ile İspanya arasını ağır şartlarda geçen Atasoy ve Karasu, bu zorlu günlerde sığındıkları koylarda yiyecek ekmeklerini bile teknede yapmak zorunda kaldı. Uzaklar II, Cebelitarık, Kanarya Adaları, Brezilya ve Arjantin rotasıyla ulaştığı Horn Burnu'nu 9 Mart Çarşamba günü döndü. Yıl boyu hüküm süren fırtınaları, kuvvetli akıntıları, buz dağları ve şiddetli soğuklarına rağmen denizcileri kendine çeken en büyülü yerlerden olan, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u ayıran Horn Burnu, 'Yedi Denizlerin Everest'i' ya da 'Dünyanın ucu' olarak anılıyor. Atasoy ve Karasu, büyük başarılarını e-mail yoluyla duyurdu. Atasoy, "Yıllardır peşinde koştuğum hayalim nihayet gerçek oldu. 'Uzaklar II' ve iki kişilik mürettebatı Horn Burnu'nu döndü" diye yazarak Türk denizcilerine müjdeyi verdi. 'Uzaklar II', Şili, Peru, Panama Kanalı, Bermuda ve Cebelitarık rotasında Türkiye'ye dönecek.

Tsunami tehlikesi
Ancak, çiftin bu mutluluğuna Japonya'daki Richter ölçeğine göre 8.9 büyüklüğündeki deprem ardından meydana gelen tsunami gölge düşürdü. Horn Burnu'nu döndükten sonra 10 mil kuzeyde, üzerinde kimsenin yaşamadığı Herschel Adası'nın Martial koyuna demirleyen Atasoy ve Karasu, burada fırtınanın dinmesini beklerken kötü haberi aldı.

Horn Burnu'nda bulunan deniz feneri ve onun altında da Şili donanmasına ait küçük bir kontrol istasyonu bulunduğunu belirten Atasoy, "İstasyonda Miguel adlı bir donanma askeri, eşi ve yedi yaşındaki oğluya kalıyor. Sabah telsizin 16'ncı kanalında Miguel'in sesini duyduk. 'Securite, Securite...'. Anladığımız tek şey deprem ve tsunami alarmı oldu. Tek bildiğimiz deprem dalgalarının Güney Amerika'ya doğru ilerlediği. Horn geçişinin ardından bu ıssız koyda bir iki gün kalıp kafa dinlemeyi düşünüyordum. Tsunami tehdidiyle yüz yüze kalmak hiç hoş olmadı. Aksilik işte. Neyse ki bulunduğumuz koy batıya kapalı. Deprem dalgalarının içeri gireceğini sanmıyoruz. Ama daha önce böyle bir tecrübe yaşamadık. Deprem dalgaları nasıl hareket eder bilmiyoruz. İnşallah kötü bir sürprizle karşılaşmayız" dedi.

Horn Burnu
Horn Burnu, Panama Kanalı'nın 1914 yılında açılmasına kadar, yelkenli tekneler için Atlantik'den Büyük Okyanus'a geçiş için tek alternatif konumundaydı. Magellan'ın 1520'de keşfettiği, kendi adıyla anılan Boğaz'dan, hem şiddetli fırtınaları, hem de İspanya'nın yasaklaması dolayısıyla her gemi geçemiyordu. Burun, ilk kez, 29 Ocak 1616'da, Hollandalı denizciler Willem Cornelisz Schouten ve Jakob Le Maire tarafından geçildi. Hollandalı denizcilerin yeni bir arayış sonucu burnu ilk kez geçmeleri ardından yelkenli tekneler bu rotayı izlemeye başladılar. Günümüzde, zorlu şartları nedeniyle Horn Burnu'nu dönmek dünya denizcileri arasında önemli başarı sayılıyor.

Virahaber

Bu haber toplam 1713 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.