1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Euro-dolar paritesindeki gerileme Ege Bölgesi ihracatını da vurdu
Euro-dolar paritesindeki  gerileme Ege Bölgesi ihracatını da vurdu

Euro-dolar paritesindeki gerileme Ege Bölgesi ihracatını da vurdu

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından açıklanan 2015 Ocak ayı ihracatı rakamları euro-dolar paritesindeki gerilemenin olumsuz etkilerini direkt olarak yansıtıyor.

A+A-

Egeli ihracatçılar Ocak ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 19 oranında gerileme ile 858,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2014 yılı Ocak ayı ihracatı 1 milyar 60 milyon dolar düzeyindeydi.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından kayda alınan ihracatın sektörler bazındaki dağılımı da gerilemeyi net olarak gösteriyor. Tarım sektörleri genelinde yüzde 12, sanayi sektörleri genelinde yüzde 22 ve madencilik sektöründe yüzde 32 oranında gerileme kaydedildi.

Ocak ayını Ege İhracatçı Birlikleri içinde sadece iki birlik artı rakamlarla tamamladı.

Birlik bazında; Ege Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamuller İhracatçıları Birliği ihracat kayıtlarında yüzde 2, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde ise yüzde 1 oranında artış kaydedilirken; diğer birlik ve sektörlerin ihracatında gerileme kaydedildi.

Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu ve ABD’ye ihracatta önemli düşüşler

Ülkeler itibariyle bakıldığında ise, 2015 Ocak ayında Ege'den ihracat yapılan 165 ülke ve serbest bölgeden 45'ine olan ihracat artarken, 120 ülke ve serbest bölgeye yapılan ihracatta gerileme görüldü. 2015 yılı Ocak ayında EİB ihracat kayıtlarının yüzde 49,5'inin gerçekleştirildiği Avrupa Birliği'ne yönelik ihracatta yaklaşık yüzde 12, son dönemde ekonomik sıkıntıların yaşandığı önemli pazarlarımızdan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatta yüzde 47 oranında düşüş yaşanırken; Ege'den ABD'ye yapılan ihracat da yüzde 40 oranında azaldı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ocak ayı ihracatı ile ilgili yaptığı değerlendirmede; Ege İhracatçı Birlikleri ihracatının yaklaşık yarısının AB ülkelerine gerçekleştirildiği, buna rağmen Ocak ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına oranda yüzde 12’lik bir gerileme yaşandığındı belirtti. Son aylarda Euro/ABD doları paritesinde dolar lehinde yaşanan olumsuz gelişme nedeniyle ihracatta bu oranda gerilemenin de normal olduğunu vurguladı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk sözlerinin devamında “2015 yılı Ocak ayında bölgemiz ihracatının yüzde 49,5’i AB üyesi ülkelere gerçekleştirildi. İhracatımızın yarıya yakın kısmının Euro üzerinden gerçekleştirildiği dikkate alındığında, 2014 Ocak ayında 1,35-1,36 düzeyinde olan Euro-Dolar paritesinin, 2015 Ocak ayında 1,12 düzeyine gerilediği, yani geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 25’e varan oranda düştüğü bir ortamda ihracatımızın bu oranda gerilemesi de maalesef kaçınılmazdı. Bazı sektörlerimiz, üretimde kullandıkları hammaddeleri dolar ile ithal edip, Euro ile ihraç etmek durumundalar. Bu nedenle sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren ve hedef pazarı Avrupa Birliği olan firmalarımız çok zor durumda kalmakta” dedi.

Ünlütürk; “Kurlardaki son durumun geçici olacağını düşünüyoruz. Enflasyon hedeflerinin tutması için enerji vb. fiyatlarının gerilediği olumlu bir konjonktürde önümüzdeki dönemde,  T.C. Merkez Bankası tarafından alınacak proaktif tedbirlerle, ihracatımızın tekrar toparlanma yoluna girmesini bekliyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1032 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.