1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Bering Denizi’ni kaplayan buz eridi
Bering Denizi’ni kaplayan buz eridi

Bering Denizi’ni kaplayan buz eridi

Bering Denizi’ni kaplayan buzun neredeyse tamamı eridi ve bu durum Alaska topluluklarını kargaşaya sürükledi.

A+A-

Her geçen gün dünyadaki dengeleri etkilemeyi sürdüren küresel ısınmanın, iklimler üzerindeki etkisi tartışılmaz bir şekilde kendini göstermeye başladı. Dünya var olduğu günden beri pek çok kez değişim geçirdi fakat, bu seferki değişikliğe insanoğlunun yol açtığı felaketler sebep olacak gibi görünüyor. Doğanın insan eliyle tahrip edilmesi, çevre kirliliği, doğaya saygı göstermeden yapılan şehirleşme ve daha pek çok şey, doğadaki dengelerin bozulmasına yol açtı.

Kaosa doğru gidiliyor

Küresel ısınmanın en net şekilde kendini gösterdiği bölgelerden biri olan Bering Deniz’indeki büyük buzun erimesi sonucu, çok az deniz suyu kalıyor. Bilim adamları, denizi kaplayan buzun neredeyse tamamının eridiğini ve büyük bir kaosa doğru gidildiğini doğruladı. Normalde en az bir ay daha devam eden bölgedeki buz örtüsü, bu yıl diğer tüm yıllardan daha önce yok oldu.

 Alaska ve Rusya arasındaki kuzey Pasifik Okyanusu'nda bulunan Bering Denizi, iklim değişikliğinin büyük bir kısmını yaşıyor ve şimdiye kadar görülmemiş düzeyde kış erime seviyesi ile dikkat çekiyor.

Şubat ayında yükselen Arctic sıcaklıkları, bölgenin iki haftanın ortasında buzun kaybolmasına kadar yol açtı. Baharda da devam eden bu durum sonucu bilim adamları, Nisan ayı sonunda normal buz seviyelerinin sadece yüzde 10'unun kaldığını doğruladı. Alaska Fairbanks Üniversitesi Uluslararası Arktik Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan bir rapor, Bering Denizi bölgesinde yaşayan birçok toplumdaki bu çarpıcı çevresel değişikliklerin gerçek dünyadaki etkilerini özetledi.

Bölge halkı ekonomik ve can güvenliği bakımından tehlikeyle karşı karşıya

Araştırmacıların yaptığı açıklamaya göre,  düşük deniz buzu, burada yaşayan  toplulukların ekonomilerinin temelleri olan avlanma ve balıkçılığı kısıtlayarak, Batı Alaska kıyılarındaki insanların yaşamlarını ve geçimlerini etkiledi. Ayrıca, zayıf ve dengesiz buz tabakasından dolayı, tekne ya da kar makinesi ile topluluklar arasında seyahat etmek zor ve kısıtlı bir hal aldı. Yeterli buzun olmaması, artan açık su ve fırtına dalgalarının sonucunda pek çok evi su bastı ve buz molozlarını kıyıya sürükledi. Öyle ki, şehrin önünde bulunan buzdaki en büyük açıklık bir futbol sahası büyüklüğüne ulaştı.

Bu istikrarsız iklim koşullarının bölgede yaşayan hayvanlar üzerinde de olumsuz etkiler gösterdi. Bazı bölgelerde deniz buzunun olmaması, bölgede bulunan deniz aygırı yokluğuna yol açtı. Bering Denizi’ndeki buzun erimesinin arkasındaki itici güçler, hem uzun vadeli küresel ısınma hem de hava olaylarının talihsiz bir birleşimi kapsıyor. Bölgede yapılan araştırmalar sonucu elde edilen sonuçlardan, okyanus ve hava sıcaklıklarının bu yılın bu aylarında gerçekleşen erime olaylarının normalin çok üzerinde olduğunu gösterdi.

 Bu yüksek sıcaklıklar, Kuzey Kutbu'ndaki rehber fırtınalar üzerindeki hava akımları ile bölgeye yayılıyor ve tropiklerden daha sıcak hava çekiyor. Fırtınalar,  buzun kırılmasını sağlayarak buz oluşumunu engelledi. Bilim insanları, her yıl bu kadar kötü olmayacak olsa da, Bering Denizi'nin sularının sıcak kalması durumunda buz oluşumunun düşük kalacağını açıkladı. Ayrıca, bölgede yaşayan toplulukların, düşük deniz suyu ve fırtınalı koşullar ile kış mevsimine daha fazla hazırlanmaları gerekeceği uyarısında da bulundular.

Vira Haber

Bu haber toplam 11101 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.