1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Çin, Yunan limanlarını aldı
Çin, Yunan limanlarını aldı

Çin, Yunan limanlarını aldı

2.400 yıl önce Çin Seddi'ni yaparak Türkler'i engelleyen Çin, bu kez ihracatta aynı yolu izliyor. Yunanistan'da liman ve depo kiralayan Çin, Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlık avantajını azaltacak

A+A-

Küresel krizde iflasın eşiğine dayanan ve euro bölgesini zor durumda bırakan Yunanistan Avrupa özel sektöründen göremediği ilgiyi doğuda arıyor. Çin ile masaya oturan Yunanistan bir dizi anlaşmaya imza attı. Anlaşmalardan biri Türkiye'yi de doğrudan ilgilendiriyor. Türkiye'nin yanı başında bulunan limanlar Çinlilerin eline geçiyor. Akdeniz'in en büyük ticaret limanlarından biri olan Pire limanının bazı bölümleri 35 yıllığına Çin'in en büyük ticaret firması COSCO'ya kiralandı. Buradaki antrepolar ve diğer alanlar da stoklama yapmak için kullanılabilecek. COSCO aynı zamanda Yunan demir yolları ve kara taşımacılığından yararlanabilecek. Bu anlaşmanın ihracatçıyı ilgilendiren boyutu Çinlilerin limanı bir taşıma ve stoklama alanı olarak kullanarak Türkiye'nin Avrupa'ya olan yakınlık avantajını ortadan kaldırması. Özellikle temel ihraç ürünlerinde bir rekabet avantajı sağlanacağı belirtiliyor.

Maliyetler Düşer

Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halim Mete, Çinlilerin Pire Limanı'nı stoklama yeri olarak kullanmasının Türkiye'yi doğrudan etkileyeceğini ve hedef pazarları etki altına alacağını söyledi. Mete, " Ç i n l i l e r ekonomik ilişkilerimizin düzeldiği Yunanistan ve kuzeydeki ihracat yaptığımız ülkelere karşı faaliyet avantajı sağlar. Maliyetler azalır. Avrupa'nın göbeğine girmiş olurlar. Lojistik maliyette de ciddi azalma olur" dedi. Pire limanının yerinin oldukça stratejik olduğunu da belirten Mete Türk limanlarının da tam tersi bir şekilde fayda sağlayabileceğini açıkladı. Mete, "Pire limanının bir bölümü kiralanırsa ve Çinliler bu bölgeyi stoklama ve aynı zamanda kendi işleri için kullanırlarsa oraya giden yükler Türk limanlarına gelebilir. Bizim limanlarda o yükleri mallarını elleçleyebilir" dedi.

Yakınlık Gücü Gider

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanlığına Hikmet Tanrıverdi ise Çinlilerin attığı bu adımı Türkiye'nin yakınlık avantajını ortadan kaldıracak bir hamle olarak gösterdi. Tanrıvedi, "Maliyet açısından bizi etkiler. Yakınlık avantajımız ortadan kalkar. Özellikle standart ürünlerde hızlı siparişe göre üretilen ürünlerde elimiz zayıflar" dedi. Çinli firmaların bir sonraki adım olarak Yunanistan'da üretim de yapabileceğine dikkat çeken Tanrıverdi, "Özellikle ara mal üretiminde yatırımlar yapılabilir" dedi.

 

Sabah

Bu haber toplam 1284 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.