1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Cıvıl cıvıl bir ada
Cıvıl cıvıl bir ada

Cıvıl cıvıl bir ada

Neredeyse her tarafı koy olan Marmara Denizi'nin ünlü adası Avşa, cıvıl cıvıl, gümbür gümbür havasıyla her sene binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor

A+A-


Feribot, Avşa'ya yaklaşırken iskelenin iki tarafında boylu boyunca uzanan plajda göreceğiniz kalabalık ürkütebilir sizi. Avşa Adası bütün yaz boyunca her zaman kalabalık bir yer olmuştur.

Ulaşımdaki kolaylıklar ve her keseye uygun konaklama imkanı Ada'nın gün geçtikçe hareketli bir yer olmasını sağlıyor. Hem de Bodrum sokaklarını aratmayacak kadar kalabalık. Gençliğe hitap eden kafe-bar ve diskoları, pırıl pırıl denizi, çok güzel sahil şeridiyle her yıl daha da çok popülaritesini korumayı başarıyor.

Ada, tarihte Hıristiyan din adamları için sürgün yeri olarak kullanılıyormuş. Avşa Adası'nın yüzyıllar içinde değişerek gelen birçok ismi var. En son mübadele döneminde Rumlar adayı terketmeden önce ise Afissia ismini kullanıyorlarmış. Daha sonraki zamanlarda Araplar Adası olarak da anılmış, yakın zamanlarda resmi adı Türkeli olmuş.

Günümüzde de adanın tarihi ismi olan Afissia Türkçeleştirilerek Avşa kullanılmaya başlanmış. Adanın dört bir yanını, koylarını gezi motorları ile veya kendi aracınızla gezebilirsiniz. Kıyıların neredeyse tamamı plaj... Eğer otomobiliniz varsa veya minibüslerle diğer koylara giderseniz daha rahat edersiniz. Adadaki koyların en gözde olanları Çınar Koyu, Mavi Koy, Değirmen Koyu, Manastır Koyu, Beyazsaray Koyu, Kumburnu Koyu, Kumtur Koyu ve Altınkum Koyu. Özellikle çok kalabalık olan merkezdeki plajından kaçınıp sığ denizi ve sakin plajıyla Yiğitler Köyü'ndeki Altınkum'u tercih edebilirsiniz. Ağaçların oldukça az olduğu adada daha çok asmalar bulunuyor. Burada bağcılık oldukça gelişmiş bir vaziyette.

Adanın iki popüler köyü bulunuyor. Yiğitler Köyü ve Türkeli Köyü. Her iki köyde geçimini daha çok şarapçılıkla sağlıyorlar. Avşa Adası'nın çevresinde Marmara Adası'nın dışında hiç yerleşimi olmayan sadece fırtınaya yakalanan balıkçıların sığındığı küçücük adacıklarda bulunuyor; Paşalimanı, Ekinlik, Zeytinli, Koyunada. Adalar her zaman özel mekanlardır. Her yere yakın olsa bile bir yandan da her yere uzaklar. Adalardan dönüşler de hep telaşlıdır. Dönüşe hazırlanırken yer olmadığını öğrenmek ve ertesi güne kalmak ise ada yaşamanın doğal bir halidir, unutmayın.

Nasıl gidilir?
Avşa'ya ulaşım çok kolay. İstanbul'dan Avşa'ya deniz otobüsü ile 3 saatte, gemiyle 6 saatte ulaşılabilir. Otomobilinizle Avşa Adası'na gitmek istiyorsanız Silivri'den, Tekirdağ Barbaros'tan veya Erdek'ten feribotlara binebilirsiniz. Silivri'den Avşa Adası 4 saat sürüyor. İstanbul Deniz Otobüsleri : (212)517 96 96, www.ido.com.tr Tekirdağ - Avşa seferleri yapan Ömer Kaptan Gemisi: (266) 896 13 82 - (535)779 97 75 Silivri - Avşa Seferleri yapan Özkaptan Gemisi: (266)896 11 01 - (532) 599 26 77

Nerede kalınır?
Avşa'da ekonomik fiyatlı konaklamak için bir çok seçeneğiniz var. Yöre halkının hemen hepsi evini pansiyon olarak veriyor. Ayata Otel (Avşa): 0266 896 2121, Yaşar Otel (Avşa): (0 266) 896 11 34, Meltem Motel (Avşa): (0 266) 896 10 03.

Ne yenir?
Avşa Adası yemek konusunda alternatifi bol olan bir yer. Plajın yanında ve arkasındaki caddelerde birçok balık lokantası ve her türlü yiyeceği bulabileceğiniz yerler mevcut. Bortaçina, Avşa'da ünlü şaraplar arasında. Hemen yanında bir de restoranı var. Balık için Yarar Balık Restoran bulunuyor. Kendilerinin ürettiği zeytinyağından yaptığı mezeler harika. Deniz börülcesi, ahtapot salatası, kalamar ızgara tavsiye edilen mezeler. Ev yemekleri ve özel Avşa kebabı için Çınar Meydanı'

Bu haber toplam 1125 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.