1. HABERLER

  2. KURUMSAL

  3. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Nasıl Bir Türk Loydu?
Cumhuriyetimizin 100. Yılında Nasıl Bir Türk Loydu?

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Nasıl Bir Türk Loydu?

Türk Loydu Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı bu yıl ilk kez gerçekleştirildi. Katılımın yoğun olduğu toplantıda "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Nasıl Bir Türk Loydu Görmek İstiyoruz" konulu bir panel düzenlendi.

A+A-

Türk Loydu Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı bugün (20 Aralık 2017) Pendik Green Park Otel'de gerçekleştirildi. Panama İstanbul Başkonsolosu Andres Gregorio Nunez, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve denizcilik sektörünün önemli temsilcilerinin katıldığı toplantıda "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Nasıl Bir Türk Loydu Görmek İstiyoruz" konulu bir panel düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu yaptı. Melikoğlu konuşmasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a kendilerini her platformda destekledikleri için teşekkür ederek "Güvenlerine layık olmaya çalışacağız" dedi ve Türk Loydu'nun son dönem faaliyetlerinden bahsetti.

Türk Loydu'nun dünyanın en büyük gemi siciline sahip Panama Denizcilik İdaresi tarafından Panama bayraklı gemilere hizmet vermek üzere yetkilendirilmesine değinen Cem Melikoğlu Türk Loydu'nun gücünü vurgulayarak "Ne kadar engel çıkarılırsa çıkarılsın Türk Loydu'nun IACS üyeliğinin önüne geçilemeyecektir," dedi.  Türkiye'nin enerji ihtiyaçlarının her geçen gün arttığını da belirten Melikoğlu, Türk Loydu'nun nükleer enerji alanında daha üretken ve aktif rol alacağını söyledi.   Cem Melikoğlu'nun konuşmasının ardından sözü Panama İstanbul Başkonsolosu Andres Gregorio Nunez aldı ve Türk Loydu ile yaptıkları işbirliğinin önemini anlattı.

Nunez'in konuşmasından sonra Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Oral Erdoğan denizcilik sektöründeki finansal gelişmelerden bahsetti.

SERDAR DEMİREL: İYİ Kİ TÜRK LOYDU İLE BU YOLCULUĞA ÇIKMIŞIZ

Türk Loydu Yüksek Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuşan Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel Türk denizcilik sektörünün savunma sanayi açısından önemine dikkat çekti ve birçok ülkeye askeri gemi ihracatı yapıldığını vurgulayarak "Havacılığın tersine Türk Loydu sayesinde sertifikalandırma ve klaslama konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadık. İyi ki Türk Loydu'yla bu yolculuğa çıkmışız. Yoksa bu ihracatların hiçbiri gerçekleşemezdi. Denizcilik sektörünün içinde yer almaktan gurur duyuyorum," dedi.

AHMET SELÇUK SERT: TÜRK LOYDU'NUN IACS'A ÜYE OLMASI EN BÜYÜK TEMENNİMİZ

UDHB Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert ise yaptığı konuşmada "Gerek Bakanımız Ahmet Arslan, gerek Müsteşarımız Suat Hayri Aka ve gerekse ben gittiğimiz her ülkede Türk Loydu ile ilgili çalışmalara katkı sağlamaya çalışıyoruz. Dünya Denizcilik Örgütü’nde (IMO) ve Katar'da bunun örneklerini yaşadık. Bugün Türk denizcilik sektörü çok başarılı bir seviyeye gelmiştir.

En son Katar'a teslim edilen dünyanın en hızlı ve Türkiye'nin en büyük kompozit açık karakol gemisi ise ülkemiz için büyük bir gurur oldu" dedi ve sözlerini "Türk Loydu'nun bir an önce IACS'a üye olması en büyük temennimiz," diyerek noktaladı.

Konuşmaların ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan ve Türk Loydu Yonetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu'nun katıldığı "Cumhuriyetimizin 100. Yılında Nasıl Bir Türk Loydu Görmek İstiyoruz" konulu panele geçildi.

METİN KALKAVAN: DİLEĞİMİZ KARADA VE DENİZDE BÜTÜN YAPILARI SERTİFİKALANDIRMA YETİSİNE SAHİP BİR TÜRK LOYDU GÖRMEK

Panelde söz alan Deniz Ticaret Odası  (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan şunları söyledi: "Panelin konu başlığı gereği,  gelecekte Türk Loydu'nu nasıl görüyorum sorusuna cevap vermek istiyorum. Biliyorsunuz Tersane-i Amire Fatih Sultan Mehmet'in emriyle kuruldu. Dünyanın en eski tersanesi. Bugün Türkiye'de onun kadar eski bir kurum daha yok. Biz bu işe öncü olarak başlamamıza rağmen tarihin bir noktasında yeteneğimizi kaybettik ama gemi sanayi o kadar önemli ki, bunu kavrayan ülkeler önümüze geçtiler. Biz bu ülkelerle rekabete çok geç başladık ve ancak 55 sene önce çok büyük özverilerle Türk Loydu'nu kurabildik. Burada Türk Loydu'nu daha bebekken alıp uluslararası alanda yetki alacak seviyeye getiren Profesör Yücel Odabaşı'nın emeklerini anmak isterim. Yücel Hoca olsun, Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu olsun çok uğraş verdiler. Tüm bu çabalar ve Devletimizin ilk defa askeri gemilerde Türk Loydu klası istemesi Loydu'muza farklı bir boyut getirdi. Ülkemizin gemi inşa serüvenine baktığımızda dünyanın ilk gemi inşa sektörünü kurmuş bir millet olarak bugün projesi olan her şeyi yapabilme seviyesine gelmiş olduğumuzu görüyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonu sayesinde yaptığımız her şeyi sertifikalandırabilme noktasındayız. Bu açıdan Türk Loydu'nun geleceğini çok parlak görüyorum. Bugün çok zorluk çektiklerini bildiğim için biz kullanıcılar olarak Türk Loydu'na destek olmalıyız diyor ve Türk Loydu'nun IACS üyesi olmasını  çok önemli buluyorum. Dünyada en yüksek mühendisliğin uygulandığını alan gemi inşa sanayi ve  Türk Loydu'nun bu alandaki başarıları ışığında karada ve diğer sanayi alanlarındaki  belgelendirme fırsatlarını da yakalayarak çok büyüyeceğini tahmin etmek zor değil. Dileğimiz karada ve denizde bütün yapıları sertifikalandırma yetisine sahip bir Türk Loydu görmek."

SERDAR DEMİREL:  GÜÇLÜ BİR DONANMAYA SAHİP OLMAMIZ GEREKİYOR

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ise “Seyirci değil belirleyici olan bir Türkiye hedefiyle her alanda söz sahibi olabilmek için mutlaka güçlü bir donanmaya sahip olmamız gerekiyor,” diyerek tohumdan fidana tüm gelişme aşamalarında yanında oldukları Türk Loydu’nu bugün ürün verme noktasına gelmiş bir meyve ağacına benzetti.  Demirel sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz artık Türk Loydu’ndan meyve alma aşamasındayız. Bir dönüm noktasındayız. Artık o bize değil biz ona muhtacız. Çünkü projelerimiz artık basit projeler değil. Bundan böyle Türk Loydu'nu bu projelerin denetleyici olarak bizimle işbirliği içinde yanımızda görmek istiyoruz.”

AHMET SELÇUK SERT: DENİZCİLİKTE ELDE ETTİĞİMİZ DENEYİMİ TÜRKİYE GENELİNDE TÜM DİSİPLİNLERE YAYMAYA ÇALIŞIYORUZ

Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert de sözlerine "Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Loydu'nu hayal ediyoruz. 2018'e geldiğimizi düşünürsek önümüzde sadece 5 tam yıl var. Türk Loydu milli klas kuruluşumuz. 2023'e vardığımızda Türk Loydu’nun IACS üyesi olma hedefini gerçekleştirmesini, Türk bayrağı dışında 17 bayrak tarafından yetkilendirilmiş Loydu’muzun bunu iki katına çıkarmasını hayal ediyorum,” diye başladı.  “Savunma Sanayi alanında geldiğimiz nokta çok önemli.  90'lı yıllarda askeri bir geminin bırakın inşa edilmesini içine girmek bile mümkün değildi. Bu noktaya adım adım gelindi,” diyen Sert, havacılık ve raylı sistemlerde de çok büyük fırsatlar bulunduğuna işaret etti ve sözlerini “Denizcilikte elde ettiğimiz deneyim ve başarıları Türkiye genelinde tüm disiplinlere yaymaya çalışıyoruz. Türk Loydu'nun da benzer vizyonla diğer sanayi dallarında da öncü olmasını hayal ediyorum," diye sürdürdü.

kalkavan-004.jpg

tloydu.jpg

turk_loydu.jpeg

Vira Haber

Bu haber toplam 8086 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.