1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Dalyan Balıkçılığı Paneli yapıldı
Dalyan Balıkçılığı Paneli yapıldı

Dalyan Balıkçılığı Paneli yapıldı

Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu "Silifke'de Tarımsal Üretim ve Dalyan Balıkçılığı" konularında panel düzenledi.

A+A-

Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu "Silifke'de Tarımsal Üretim ve Dalyan Balıkçılığı" konularında panel düzenledi.

Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu toplantı salonunda gerçekleştirilen panelde, Türkiye genelindeki dalyan balıkçılığı ile ilçe genelindeki üretimi gerçekleştirilen tarım ürünlerinin ilçe, il ve ülke ekonomisine katkıları ve zirai ilaçların oluşturduğu etkiler masaya yatırıldı.

Yöneticiliğini Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Levent Son'un yaptığı panele, Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Şanser Delioğlan, Öğretim Görevlisi Sefa Polatöz, Kurtuluş Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Mehmet Kaplan, İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün ve Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Serdal Parlatan konuşmacı katıldı.

Dalyan balıkçılığı konusunda Türkiye genelindeki dalyanlar hakkında bilgi veren Öğretim Görevlisi Şanser Delioğlan, "Silifke'deki Dalyanlarda yılan balığı, kefal, çipura, sazan balığı avcılığı yapılmaktadır. Mavi yengecin yaşam alanlarından bir tanesi de Silifke'de bulunan dalyanlardır. 632 canlı türünün yaşadığı tespit edilmiş ve bunlardan deniz kaplumbağaları uluslararası öneme sahiptir. Bunun yanı sıra 441 bitki türü yaşamaktadır" dedi.

Dalyan alanlarında karşılaşılan başlıca sorunlara da değinen Delioğlan, bunları şöyle sıraladı:

"Tarım faaliyetleri sonucu suların kirlenmesi ve bu suların drenaj kanalları ile göllere gönderilmesi. Kullanılan tarım ilaçlarının deltadaki toprağı kirletmesi. Evsel ve kentsel atıkların arıtılmadan deltaya taşınması. Kıyı erozyonu. Drenaj kanallarıyla göllere alüvyon taşınması sonucunda göllerin sığlaşması. Termik santral. Barajlar nedeniyle bölgeye su girişinin azalması. Alandan doğrudan su çekilmesi. Kum çekimi. Traktörle kumulların tahrip edilmesi. Anız ve saz yangınları. Kaçak kara avcılığı. Bilinçsiz avlanma. Kontrolsüz otlatma. Kumsallarda katı atık birikimi. Yapılaşma baskısı. Buharlaşma ve yazlıkçılar."

Bilinçli yapılan tarım ile bölgemizde kaliteyi arttırdık diyen İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, Türkiye genelinde turunçgil üretimi, potansiyeli ve illere göre dağılımı ile Silifke'de turunçgil üretimi hakkında bilgi verdi.

Göksu Deltası ve dalyan balıkçılığı konusunda bilgi veren Kurtuluş Balıkçılık Kooperatifi Mehmet Kaplan, "Kıyı erozyonları nedeniyle Göksu deltasında bulunan göller bir bir yok olmaktadır. Kıyı erozyonları nedeniyle yılın bazı zamanlarında deniz suyu 3-4 kilometre içerilere girmektedir. Bu da hem dalyana hem de tarım alanlarına büyük zararlar vermektedir. Kıyı erozyonunu önlem için tedbirler alınmadığı takdirde yakın zamanda Özel Çevre Koruma Kurulunun koruma altına alacağı bir dalyan kalmayacaktır. Dalyan 1976 yılından buyana Kurtuluş Balıkçılık Kooperatifi tarafından işletilmektedir. Burada çipura, levrek, yılan balığı, kefal ve sazan balığı avcılığı yapılmaktadır. Yıllık ortama 40-50 ton balık avlanmaktadır. Balığın yanı sıra deltada bulunan mavi yengeç Silifke bölgesinde tüketilmektedir. Silifke ovasında kullanılan tarım ilaçlarının atıkları tahliye kanalıyla göllere ulaştığından balıkları tehdit etmektedir. Tarım ilaçları kullanılırken ve atıkları saklanılırken dikkat edilmesi gerekir" dedi.

Haber Fx

Bu haber toplam 1245 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.