1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Gemi Sanayinde devrim
Gemi Sanayinde devrim

Gemi Sanayinde devrim

GESAD tarafından hayata geçirilen Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Kuruluşu tamamlandı.

A+A-

Yaklaşık 4 senedir kuruluş çalışmaları süren Yalova GİOSB’un kuruluşunun onaylanması sektörde büyük sevince ve heyecana neden oldu. Gemi Sanayicileri Derneği (GESAD) tarafından kuruluş ile ilgili bütün işlemleri ve gerekli izinleri tamamlanan Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin açılış ve tanıtım toplantısı 26 Şubat 2011 Cumartesi günü Yalova Uygulama Oteli’nde geniş bir katılımla yapıldı. Toplantıya; AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İrfan Gündüz, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç, Yalova Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Celal Özel, Yalova GİOSB Müteşebbis heyet Başkanı Özdemir Ataseven, Yalova GİOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve GESAD Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp ve gemi sanayicilerinden oluşan geniş bir kadro katıldı.
 

giosb-genel.jpg

Toplantıda kürsüye gelen Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türkiye'nin denizcilikte geldiği aşamaya dikkati çekerek, "Bakanımız denizciliği devraldığında müsteşarlıkta çalışan denizci oranı sadece yüzde 4'tü. Şu anda yüzde 27. Türk Ticaret Filosu, Paris mutabakat zaptında kara listede, en dipteydi. Önce gri, sonra beyaz listeye girdi. Sadece Tuzla'ya toplanan tersaneler, Karadeniz'den Akdeniz'e kadar yayılmıştır. Gemi inşa sanayinde global krize rağmen sipariş adedi olarak dünya dördüncülüğüne kadar yükseldik. Yat imalat sanayinde hala önlerdeyiz. Bu bölgede ciddi bir istihdam yaratacak bu projenin hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

giosb-mustesar.jpg
 

AK parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İrfan Gündüz de, Mevlana’nın bir sözünü katılımcılarla paylaşarak, “1 alt alta yazılıp toplandığında, 2, 3, 4, 5, eder, oysa yan yana yazıldığında 11, 111, 1111 eder diyerek, bu projenin yan yana gelenleri buluşturarak, birlikte hareket etme, biz olma yolunda önemli bir adım olduğunu kaydetti. Gündüz şöyle konuştu: “Yalova Gemi İhtisas OSB, Türkiye gemi sanayinin uluslararası deniz endüstrisi platformunda, etkin söz sahibi olması projesidir. Proje sektörümüzün dışa bağımlılıktan kurtuluşudur. Başlangıçta 87 tesisi kapsayan, kurulmadan katılımcılarının tamamı belirli olan ilk projedir”.

giosb-milletvekili.jpg
 

GESAD Başkanı ve Yalova GİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Gökalp de; “Yalova Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin ülkemize, tüm denizcilik ve gemi sanayisine, Yalova ve kuruluşta katkısını esirgemeyen, çalışmalarımızın ortağı, bu güzide kuruluşun sahipleri bütün katılımcı ortaklarımıza hayırlı olmasını canı gönülden diliyorum” şeklinde konuştu.

giosb-ziya.jpg

Sektör dışa bağımlılıktan kurtulacak
Bu projenin hayata geçmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı ve milletvekilleri ile yoğun tanıtım çalışmaları yapıldığının altını çizen Gökalp, GESAD tarafından 300 hektar programlanan GİOSB alanının, yasal sebepler ve 1/25.000 mevzi plan nedeniyle 1400 dönüm olarak gerçekleştirilebildiğini dile getirdi. 87 katılımcı üye ile kurulan GİOSB’un ilerleyen zaman içinde genişleme alanına kavuşacağını ifade eden Ziya Gökalp, şunları söyledi: “Kuruluş çalışmalarında borçlanarak yapılan önemli harcamaların ve taahhütlerin, kuruluş çalışmaları tamamlanıncaya kadar büyük mali kriz içinde olan sektörümüzün mensubu sizlere intikal ettirilmemesi için büyük çaba harcadık. Artık kuruluş tamamlanmıştır. Uluslararası rekabette öne geçme zamanıdır”.
 

Şimdi kenetlenme zamanı
GESAD Başkan Yardımcısı ve Yalova GİOSB Müteşebbis Heyet Başkanı Özdemir Ataseven de, “Hepimizin yarınlarda bir şeyler gerçekleştireceğimiz, ülkemiz gemi sanayine bir şeyler ilave edebileceğimiz, istihdam yaratacağımız, katma değere katkıda bulunabileceğimiz, uluslararası arenaya çıkabileceğimiz bir oluşumun kuruluşu onaylandı” diyerek, asıl işin şimdi başladığını dile getirdi ve “Kenetlenme, hepimiz için daha çok çalışma zamanıdır” dedi.
Bundan sonra neler yapılacağı ile ilgili bilgi veren Özdemir Ataseven, projede 753 dönümlük katılımcılara tahsis edilecek parsellenmiş 87 alan bulunduğunu vurguladı. Ataseven şöyle devam etti: “Parsellenmiş alanlar taleplere göre düzenlenmiş 3 bölümden oluşmaktadır. Bu alanlar, çekme alanı dışında, açık ve kapalı olarak üyelerimizin tercihine göre kullanılabilecek net inşa alanlarıdır. Tesisler mevcut yönetmelik çerçevesinde tercihlere göre depolamaya müsait bodrum, fabrika katı ve üst ilave idari kat olarak yapılanabilecektir. Büyük parseller 14.000-15.000 m² gemi ihtisas sanayicisi, gemi ön imâlat sanayicisi ve yat üreticisi katılımcılarımıza tahsis edilecektir. 2. bölüm yine talebe göre 7000-10.000 m² arası gemi yan sanayicisi üreticilerimize, 3. bölüm ise elektrik-elektronik ve orta ölçekli gemi teçhizat üreticisi katılımcılarımıza 5000 m² olarak tahsis edilecektir”.

giosb-ozdemir.jpg
 

4 YIL ANA PARA ÖDEMESİZ 11 YIL VADELİ KREDİ
Projede 49 dönümün idare ve sosyal tesis alanına ayrıldığını belirten Ataseven; “Ticaret alanı olarak 25 dönüm arazi ayrıldığını ve bu arazi üzerinde tüm katılımcıların ortak geliri olarak düzenlenecek ticari tesisler yapılacağını belirtti. “Kirletilen çevreyi temizleme, doğanın değişen iklim koşullarına sebep olduğumuz hasarları onarma zamanıdır. Sağduyulu, işbirliği ve güven şeklindeki 3 koşulu sınıf toplulukları ve gemi sanayi arasında etkin ve etkili bir diyalog oluşturmaya çalıştık” diyen Ataseven, ilk adımı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu ile beraber attıklarını söyledi.
 

Ayrıca 16,5 dönüm tır parkı alanı, 80 dönüm ar-ge ve teknik eğitim alanı, 250 dönüm sağlık-koruma alanı, 20 dönüm arıtma tesis alanı, 206 dönüm yeşil alan ve yol alanı ayrıldığını dile getiren GESAD Başkan Yardımcısı şunları söyledi: “Bu alandaki yapılandırmalar Müteşebbis Heyetçe projelendirilecek ve alt yapı çalışmalarıyla tamamlanacaktır. Alt yapı çalışmaları GİOSB kuruluşunca Sanayi Bakanlığı’nın 4 yıl ana para ödemesiz 11 yıl vadeli kredisiyle tamamlanacaktır. Giderlerin %5’lik kısmı ise katılımcılar tarafından karşılanacaktır”.
Kamulaştırma kararıyla birlikte arazi bedellerinin %30’unun katılımcılar tarafından Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’nün Halk Bankası hesabına yatırılacağını belirten Ataseven; “Arsa bedellerinin %70’lik kısmının ise, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 4 yıl ana para ödemesiz 11 yıl vadeli kredisiyle karşılanacağını dile getirdi. Son olarak şimdiden Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve EMEC vasıtasıyla AB Komisyonu’na sunulmuş ve hibe anlaşması imzalanmak üzere olan Euro Vip proje çalışmalarının devam ettiğini belirten Özdemir Ataseven sözlerini, “Bunlar GİOSB’ ye büyük prestij sağlayacaktır. Bu çalışmaların sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sonlandırdı.

Toplantının sonunda Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu tarafından projenin gerçekleşmesi için emek harcayan İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İrfan Gündüz'e plaket verildi.
 

giosb-genel.20110227003345.jpg

giosb-plaket.jpg

YALOVA GİOSB’UN YOL HİKAYESİ
4,5 yıldır yürütülen GİOSB Projesi, 2006 yılı Haziran ayında İstanbul-Pendik/Kurtköy Bölgesinde yapılan çalışmalarla başlatıldı. 28 Temmuz 2006’da İstanbul Valiliği’nce imzalanan protokolle eşik analizleri için etüt çalışmaları başladı. İstanbul-Pendik/Kurtköy Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmalarında, Aydınlı ve Tepeköy bölgelerinde bulunan alternatif alanlar üzerinde kadastral çalışmalar, plan ve harita çalışmaları yapılarak, Pendik Kadastro ve Pendik Tapu Müdürlükleri’ne rezerv şerhleri için müracaat edildi. DHL’nin Sabiha Gökçen’e olumsuz görüş vermesi üzerine, İstanbul için kuruluş çalışmaları 2008 yılı başlarında durduruldu. 18 Haziran 2008’de yapılan toplantıda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, o tarihlerde Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a verdiği talimatla, Kocaeli-Gebze Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları başlatıldı. GESAD’ın yaptığı duyurunun ardından katılımcı üyeler müracaat ederek, ön üretim analizlerinin sonucunda arazi talepleri tespit edildi. Bunun sonucunda Gebze/Mollafenari Köyü hudutları dahilinde 350 hektarlık alan talebinde bulunuldu. Harita, kadastral çalışmalar dışında, etüt çalışmaları, eşik analizleri, ön fizibilite çalışmaları ve ön araştırma raporları GESAD tarafından hazırlanarak yürütüldü. Gebze GİOSB kuruluş çalışmaları Kocaeli Valiliği ile yapılan görüşmeler ve Mollafenari Köyü’nün güneyinde planlanan, sanayi alanı olduğu İMEP tarafından bildirilen araziler üzerinde yapıldı. Planlarda işlenmiş olan Körfez Köprüsü-İstanbul karayolu yanında hazineye kayıtlı bir arazi üzerinde tüm topografik haritalar GESAD tarafından tamamlandı, kadastral yapısı çıkarılan arazi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na müracaat edildi.
 

Çalışmalar tekrar durduruldu
Arazi, ileride 2025 yılında toplu konut yapılacağı iddiası ile Gebze Belediye Başkanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlıkları’nca kabul edilmedi. Böylece Gebze çalışmaları da durduruldu. Yapılan masraf, verilen emek, yüzlerce sayfalık çalışmalar tekrar boşa çıkarak, dosyalar rafa kalktı. Tekrar Başbakan Erdoğan devreye girdi. Erdoğan, AK parti milletvekili Kemal Yardımcı’ya GİOSB kuruluşu için tekrar tam yetki verdi. Böylece yeni bir bölgede yeni bir alan çalışması daha başladı. Kocaeli-Gebze çalışmaları başlangıcında siyasi ve idari çevrelerde etkin kulis faaliyetleri yürütülmeye başlandı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı ve birçok milletvekilli ile yoğun tanıtım çalışmaları yapıldı. Antalya’daki Denizcilik Sektörü Arama Konferansı’nda, GİOSB Projesi 6. sırada kabul edilerek onaylandı. Böylece karar uygulanmak üzere Devlet Denetleme Kurulu raporlarına girdi. Tuzla Meclis Araştırma Komisyonu çalışmaları sonucunda, İstanbul-Kocaeli-Yalova üçgeninde GİOSB kurulmasını da içeren rapor, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi ve 9. Kalkınma Planı’na alınıp kanunlaştırıldı.
 

Yeni bölge mutlu son
Zafer Çağlayan’ın önerisi ile Yalova Tersaneler Bölgesi yakınında bir alanda Yalova Sanayi ve Ticaret Odası ile birlikte kuruluş müracaatı, 24 Aralık 2008’de de Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ile müşterek yapıldı. Ancak Yalova Sanayi ve Ticaret Odası çekilince, GESAD çalışmalarını kendi üyeleri ile yürütmek zorunda kaldı. Bu arada Yalova İl Meclisi’nin uzayan olumsuz kararlarına, Ağustos 2009’daki OSB kanunundaki değişiklikler ve yeni OSB Yönetmeliği’nin uygulamaya geçmesi eklenince, iş uzasa da, GESAD’ın yer seçim çalışması tüm kuruluş ve kurumların onayıyla 2-3 ayda tamamlandı. Normal şartlarda 1 yılı aşkın süreçte güçlükle tamamlanabilen bir çalışma, tüm katılımcıların yapılan arazi ve teknik çalışmaları sonucu paftal haritaları ve ÇED raporunu oybirliğiyle onaylamaları neticesi GİOSB alanı yasallaşmış oldu. 500 sayfayı bulan jeolojik ve sismik zemin etüt çalışmaları ve Bayındırlık Bakanlığı onayları, ilk defa GİOSB’de uygulanan yine 500 sayfayı bulan Çevre Etkinlik Değerleri (ÇED) raporu çalışmaları ve sonunda verilen ÇED olumlu raporları tamamlandı. Yeni yönetmelik çerçevesinde Yalova Sanayi ve Ticaret Odası’nın iştiraki ile Valilik kuruluş protokolü imzalandı. Sonunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca kuruluş tescil edildi.

giosb-genel-1.jpg

virahaber

Bu haber toplam 1392 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.