1. HABERLER

  2. DENİZ ULAŞIMI

  3. GESTAŞ’ın 5 gemisi bakım için tersanede
GESTAŞ’ın 5 gemisi bakım için tersanede

GESTAŞ’ın 5 gemisi bakım için tersanede

2018’in son aylarında tersaneye giren Şehid Ömer Halisdemir, Gelibolu 1 ve Çanakkale gemilerinin ardından 2019 yılı ilk aylarında 18 Mart, Seddülbahir ve Mesudiye gemileri tersanede ciddi bir operasyonla periyodik bakım/tutum süreçlerini tamamladı

A+A-

Gemi karinası, makine dairesi ve teçhizatları, araç güverte, üst güverte, yolcu yaşam mahalline kadar her yer Ulusal Mevzuatlar kapsamında İdare ve Klas denetiminden eksiksiz olarak geçti. Sırada 57. Alay ve Ayvacık gemileri var.  

Çanakkale’nin deniz ulaşım şirketi GESTAŞ, yaz sezonu öncesi filosundaki 8 gemiyi sırasıyla bakıma aldı. Bunlardan 3’ü 2018 yılı son aylarında, diğer 5’i ise 2019 yılının ilk aylarında tersane süreçlerine başladı; 8 gemiden toplamda 6 geminin tersane süreci tamamlandı. Gerçekleşen bakımlarla, Şehid Ömer Halisdemir, Gelibolu 1 ve Çanakkale gemilerinin ardından 18 Mart, Seddülbahir ve Mesudiye gemileri de, yaz sezonuna A’dan Z’ye hazır hale gelmiş durumda. 57. Alay gemisinin tersane süreci devam ederken sonrasında Ayvacık gemisi tersaneye çekilmiş olacak.  

HER BİR GEMİ İÇİN EN AZ 1 HAFTA HUMMALI ÇALIŞMA

Gemilerin bakım/tutum periyotları ciddi bir titizlik ve profesyonellik içeren bir iş olurken bu bakım/tutum periyotları kanun ve yönetmeliklerle de çerçevelenmektedir. İlk tersaneye bakıma giren gemi 18 Mart gemisi olurken her bir gemi yaklaşık 1 hafta havuzda kaldı ve 1 hafta içerisindeki geceli gündüzlü çalışmayla feribotlar sezona hazır hale getirildi.

GEMİ ÖZENLE HAVUZA ÇEKİLİYOR

Bakıma girecek gemi, ilk önce römorkörler eşliğinde güvenli bir şekilde tersanenin havuzuna yanaştırılıyor. Bu yanaşma esnasında kılavuz kaptan, geminin köprü üstüne çıkıyor ve kameralar yardımıyla römorkörlere talimatlar veriyor. Bakım için havuza çekilen gemi, tamamen suyun altında bulunan havuzun üzerine getiriliyor. Uzman bir dalgıç, dalış gerçekleştirerek geminin havuzdaki kızaklara denk gelip gelmediğini kontrol ediyor. Havuz suyunun yaklaşık 3-4 saatlik bir sürede boşaltılmasıyla gemi tamamen karaya çıkmış oluyor ve çalışmalar bu andan itibaren başlıyor.

İLK İŞLEM KARİNA TEMİZLİĞİ

Tersane sürecinin ilk aşamasında, gemiye yapılacak bakım/tutum çalışmalarıyla ilgili bir ön toplantı gerçekleştirildi. Geminin karaya çıkmasıyla birlikte kondisyon durumunu inceleyen uzmanlar, uygulanacak işlemler ve gereken iş gücüyle ilgili bir iş işleyiş planlaması ve iş maliyet planlaması yaptı. Gemiye yapılan ilk işlem, gemi alt temizliği (karina) ve raspa işlemi oldu.

Raspa işlemiyle geminin karina (Suyun altında kalan kısım)  üzerindeki  blister (boya filminin altında kalan hava ve solvent kabarcıkları), midye, yosunlanmalar, mekanik hasarlar ve geminin hızını etkileyecek maddeler temizlendi ve geminin bir önceki boyası da kazındı. Yaklaşık 1 gün süren raspa süreci sonrası geminin karinası boya ve bakıma hazır hale getirildi.

İKİNCİ ADRES MAKİNE DAİRESİ

Gemideki bakım/tutum sürecinde geminin makine dairesindeki tüm cihazların, bakımı ve kontrolü gerçekleştirildi. İlk etapta tatlı su tanklarının temizliği yapılırken; valf bakımları, makine dairesi ve pompa dairesindeki yağlı sintine suyunun tersane tanklarına boşaltılması, tüm akülerin ölçüm ve kontrolü, ana makine ve jeneratörlerinin enjektör değişimi ve valf ayarları, kaynak ve yağ bakım işlemleri, makine dairesinde gerçekleştirilen tüm bakım/tutum uygulamaları oldu.

PERVANELERE İNCE AYAR

Geminin alt bölümünün boyama işlemleri esnasında pervaneler sökülüp demonte halde dişli ve rulman kontrolleri gerçekleştirildi. Geminin alt bölümünün boyanma işlemleri sonrasında penetrant (yüzeyde oluşan çatlakların doldurulması ve düzeltilmesi) testleri yapılan pervanelerin gemiye montajı yapıldı ve seyre hazır hale getirildi. 

Gemi araç güverte ve yolcu güverteye epoksi astar boya ve boya uygulamaları gerçekleştirildi. Yolcu güvenliği açısından kayma vakalarını önlemek amacıyla sıkça kullanılan zemin ve merdiven gibi yerlere kumlama (kaymaz zemin işlemi) yapılırken yolcu yaşam mahalleri olan kapalı ve açık salonlardaki koltuklar ve diğer kullanılan gereçlerin eksiklikleri ve çalışmayan aksamları onarıldı. Geminin seyir fenerlerinin olduğu ana direklerinin iki bordasına bağlanabilmesi için gerilmiş tel halatlar, yenileriyle değiştirildi ve daha güvenli hale getirildi.

KLAS SÖRVEYLERİNİN DENETİMİNDEN GEÇİYOR

Geminin havuza girmesiyle planlı bir şekilde gerçekleştirilen işlemler sonrasında, gemilerin klas kuruluşu olan Türk Loydu’nun görevlendirdiği bir sörvey, tersaneye gelerek havuzdan ayrılmadan önce gemiye yapılan tüm bakım/tutum sürecinin Ulusal mevzuatlara ve standartlara uygunluğunu tespit etti. Klas kuruluşu yönetmeliği gereği tüm denetimlerden geçen GESTAŞ gemisi, bakım/tutum işlemlerini tamamlayarak tersaneden ayrılabilecek duruma geldi.

3 GEMİNİN TERSANE SÜRECİ SONA ERDİ

Sörveylerin gerekli kontrolleri yapıp geminin bakım/tutum sürecinin Ulusal mevzuatlara ve standartlara uygun yapıldığına onay vermesinin ardından geminin içerisinde bulunan havuz, tekrar suyla dolduruldu; yaklaşık 3 saatlik bir sürenin ardından gemi tekrar suyla buluştu. Geminin, karada iken Klas tarafından yapılan kara sörveyi ve gemi denize indikten sonra yapılan deniz sörveyleri ile tüm emniyet kontrollerini bir kez daha gerçekleştirdi. Son kontrollerin ardından, römorkör eşliğinde gemi, kontrollü bir şekilde havuzdan çıkartılarak tersane süreci sonlandırılmış oldu.

Kış sezonunda filosundaki gemilerini periyodik olarak tersaneye alan GESTAŞ’ın 18 Mart, Seddülbahir ve Mesudiye gemilerinin bakım/tutum periyotları sona ererken sırasıyla 57. Alay ve Ayvacık gemileri de aynı bakım periyotlarından geçecek. Tersane sürecinde, gemi kondisyonunun suya indiği ilk günkü gibi denize elverişli durumda muhafaza edilmesi sağlanmaktadır.

20190128_123709.jpg

20190128_152720.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 4385 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.