1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. İzmir Limanı ikiye bölünecek
İzmir Limanı ikiye bölünecek

İzmir Limanı ikiye bölünecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özelleştirme süreci tıkanan İzmir Limanı’nı yük ve yolcu gemilerine ayrı olmak üzere ikiye ayıracaklarını ve ÖYK kararını da gelmeden önce imzaladığını söyledi.

A+A-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özelleştirme süreci tıkanan İzmir Limanı’nı yük ve yolcu gemilerine ayrı olmak üzere ikiye ayıracaklarını ve konuyla ilgili Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararını da gelmeden önce imzaladığını söyledi. Orta vadede 400 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ifade eden Bakan Yıldırım, yap-işlet-devret modeli ile İzmir turizmine hizmet verecek tesisi devreye alacaklarını belirtti.

IC İbrahim Çeçen Holding ve İngiliz Camper & Nicholsons Marinas International ortaklığında 13 milyon Euro yatırımla kurulan Çeşme Marina, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Bakan Yıldırım, İzmir Limanı’na gelen kruvaziyer gemilerin 18’den 29’a çıktığını belirterek, limanın yetersiz hale geldiğine dikkat çekti.

ÖYK Kararı İmzalandı
İzmir Limanı’nın kısa vadede düzenlenmesi için vali, belediye başkanı ve yetkililerle karar alındığını hatırlatan Yıldırım, “Şimdi Liman’ı ikiye ayırıyoruz. Biri yük, biri yolcu limanı olacak. ÖYK kararını bugün gelmeden imzaladım. Yolcu yanaşan iskeleyi yük kısmından ayırıyoruz. 2 tane daha parmak iskele yapacağız. Orta ve kısa vadede yap-işlet-devret modeliyle İzmir turizmine hizmet verecek tesisi devreye alacağız. Yıllardan beri ‘kruvaziyer limanı oraya mı yapılsın, buraya mı yapılsın?' tartışmaları devam eden projeye böylece başlamış oluyoruz” diye konuştu. Bakan Yıldırım, liman için 400 milyon liralık bir yatırım yapılacağını belirtti.

‘Viyadüklü yol İzmir’e en büyük kötülüktü’
Limanın mevcut halinin kısa sürede elden geçirilerek özellikle yükleme boşaltma araçlarındaki eksikliklerin giderileceğini anlatan Yıldırım, “Körfez’e yakın tarafta, kara yollarının kullandığı viyadük girişleri, ve malzemeler var. Orayı da kaldırıyoruz. Bunun yanında limanda ihtisaslaşmayı getirerek konteyner taşımacılığını geliştirecek tedbirler alıyoruz. Bir önemli konu da, malum Alsancak’tan Kordonboyu, İnciraltı’na doğru geçmişte başlanan bir kazıklı yol projesi var. Burada daha sonra bir sürü hukuki süreç yaşandı. Biz Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü olarak bu projeyi iptal ettik. O viyadüklü yolu oradan geçirmenin İzmir’e yapılacak en büyük kötülük olacağını biliyordum. O yüzden bu projeyi durdurdum. Viyadüklerin o yapılan kısmını limana indiriyoruz. Böylece İzmir Limanı’ndan çıkan ağır tonajlı araçlar şehir içine girmeden üst yoldan çevre yoluna geçecek” dedi.

Çeşme Yat Turizminin Merkezi Haline Geliyor
Yeni yatırımlarla İzmir’in etrafının marina merkezi olacağını dile getiren Yıldırım, Sığacık ve Çeşme’den sonra Karaburun, Şifne, Seferihisar, Mordoğan ve Yeni Foça ihale hazırlıklarının da devam ettiğini, bu yıl içinde ihale edileceğini kaydetti. Yıldırım, böylece İzmir’deki yat bağlama kapasitesinin 2 bin 600’e ulaşacağını dile getirerek, “Kapasitemizin yüzde 20’sini İzmir oluşturuyor. İzmir ve Çeşme yat turizminin merkezi haline geliyor” dedi. Akdeniz havzasında dolaşan 1 milyona yakın özel tekneden Türkiye’nin daha fazla pay alması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, geçen yıl açılan işletmelerle kapasiteyi 10 binden 15 bine çıkardıklarını, 2023 hedeflerinin ise 50 bin olduğunu aktardı.

Bakan Yıldırım ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürüttükleri, yılda 200 milyon yolcu taşıyacak olan Egeray Projesinin ilk aşamasını 30 Ağustosta hizmete açacaklarını kaydetti.Toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldırım, Körfez Geçişi Projesinin ne zaman başlatılacağı yönündeki bir soruya yönelik şunları söyledi:“Bu 6,5 milyar dolarlık bir yatırım. Sözleşme görüşmeleri son noktaya geldi. Bu günlerde imzalanmış olacak. İmzasını müteakip YPK zaten hazırlandı. İmzaya açacağız ve sürece başlayacağız. Bu yıl bitmeden şantiyeyi kurup çalışmaya başlayacağız. Proje, İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek müthiş bir proje.”

En Büyük Karar 12 Ay Hizmet
Törende konuşan IC İbrahim Çeçen Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, amaçlarının Çeşme ile mimari ve kültürel bütünleşmeyi sağlamak ve daha çok ticari imkan yaratmak olduğunu vurguladı. Aldıkları en büyük kararın marinanın Çeşme turizmine 12 ay hizmet verecek olması olduğunu vurgulayan Çeçen, “Türkiye’nin istikrarına olan güven, bizi yatırıma teşvik etmektedir” dedi. Champer Nicholsons Marinas CEO’su Nick Maris de, yüksek kaliteli marinaların Türkiye’nin yat durağı olarak ün ve önemine katkı sağladığını belirtti.Törende konuşan Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Bakan Yıldırım’a taleplerini iletti. Tütüncüoğlu, balıkçı barınaklarının yapılmasını, Çeşme’nin güney sahillerine yapılmakta olan planların çabuklaştırılmasını istedi.


Marina Hakkında Bilgiler
Çeşme şehir merkezinde yer alan Çeşme Marina, uluslararası standartlarda hizmet verecek. Bünyesinde yat kulüp, spa, restoranlar, barlar, spor ve sağlık merkezi gibi birçok sosyal olanağın bulunduğu marina, Çeşme’de yeni bir çekim merkezi olacak. Marina’da ayrıca yat gereçleri satan mağazalar, çamaşırhane, duş ve tuvalet, süpermarket, özel park yerleri, kablosuz internet erişimi de yer alıyor.

Denizde 400, karada ise 100 tekne park kapasitesine sahip marina yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirildi. Marinanın tasarımını St. Tropez’deki dünyaca ünlü Port Grimaud’a imza atan Atelier Xavier Bohl ve Ayyapı Mimarlık yaparken 379 metre uzunluğunda 2.5 metre derinliğinde rıhtımın bulunduğu yat limanında 4 yat yanaşma iskelesi yer alıyor. Toplam 31 bin metrekare kara alanına sahip marina 12 ay boyunca açık olacak.

Bu haber toplam 939 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.